Un adolescent din cinci are probleme cu auzul din cauza MP3-ului

Un adolescent din cinci are probleme cu auzul din cauza MP3-ului
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 21:48

Îi vezi pretutindeni cu o pereche de căști în urechi și cuvolumul dat la maximum. Își bâțâie capul fără să știe ce pericolese ascund în spatele sunetelor. Din ce în ce mai mulți adolescențiau de suferit de pe urma volumului dat la maximum atunci cândascultă muzică la MP3.

Un studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitateadin Michigan din Statele Unite ale Americii arată că numărul celorcu afecțiuni de auz a crescut înfiorător. Astfel, un adolescent dincinci are probleme, relatează HealthDay.com.

Numărul tinerilor care acuză difi-cultăți de auz este cu 30 lasută mai mare, comparativ cu anul 2006, atunci când același grup decercetători a realizat un studiu similar. Pentru această cercetare,au fost colectate date de la aproape 4.000 de adolescenți,comparându-le performanțele auditive cu cele ale lotului de aproape3.000 de tineri, analizați în anul 2006.

Dacă, în primul grup, 14,9 la sută aveau probleme de auz la oureche, în cel de-al doilea, 19,5 la sută aveau problemesimilare.

Problemele de auz au fost înregistrate mai frecvent în rândulbăieților, iar experții spun că acest lucru se datorează MP3-ului,al cărui volum este dat la maximum, reiese din raportul publicat în”Journal of the American Medical Association”. „La vârstaadolescenței nu se poate vorbi de probleme de auz cauzate detrecerea timpului, ci de volumul asurzitor folosit de tineri pentrua asculta muzică”, spune Paul R. Kileny, profesor de audiologie laUniversitatea din Michigan.

Primul semn al traumatismului este țiuitul dinureche
Medicii ORL susțin că zgomotele repetate traumatizeazătimpanul.”Orice zgomot care este ritmic, de intensitate joasă sauînaltă, slăbește în timp posibilitatea de captare a sunetelor și detransformare a lor în ceea ce noi auzim. Aceste zgomote repetatesau trepidații receptate atunci când un individ stă într-unasemenea mediu sunt, de fapt, traume sonore care afectează membranatimpanului. În timp, timpanul nu va mai percepe sunetul, nu va maiputea să răspundă la aceste zgomote și va apărea surditatea”,explică dr. Ioan Nicolae Moise, medic primar ORL.

Primul semn al traumatismului este țiuitul din ureche, supunedr. Bogdan Mocanu, medic ORL, de la Institutul de Fono-Audiologieși Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. Dr. Dorin Hociota”. „După untimp, urechea nu va mai putea percepe anumite sunete de joasăintensitate, chiar și atunci când vorbești cu o persoană, iarefectele se resimt în timp”, afirmă dr. Bogdan Mocanu. Zgomotulambiental ne determină să dăm volumul căștilor mai tare, sunt depărere medicii.

Trauma sonoră poate apărea mai ales când tinerii merg pe stradăsau când circulă cu metroul, unde zgomotul ambiental este foartemare și, din această cauză, ei dau volumul muzicii și mai tare, casă audă”, spune dr. Mădălina Georgescu, medic primar ORL.

De altfel, nu contează numărul de ore pe care îl petrecemascultând muzică la căști, ci intensitatea volumului. „După 90 dedecibeli, urechea are de suferit. Pentru a nu traumatiza timpanul,trebuie să avem grijă să nu depășim această limită”, spune pentruGândul dr. Irina Manoliu.
În plus, specialiștii ORL au mai identificat o problemă a acestoraparate moderne, și anume căștile, care pot duce la perforareatimpanului, atunci când sunt mici.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...