Un american l-a prins pe cel care i-a furat laptopul cu ajutorul unui program ascuns. A reușit să-l fotografieze și s-a dus la poliție

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 24/04/2012, 11:56

Un bărbat căruia i s-a furat laptopul i-a ajutat pe polițiști săprindă hoțul, folosind un program instalat pe calculator, care facepoze prin webcam la intervale regulate, scrie Daily Mail.

Designerul Joshua Kaufman, din Oakland (SUA), a crezut că și-apierdut definitiv Macbook-ul, în martie, când un hoț i-a pătruns înlocuință și i-a furat calculatorul. L-a descurajat și faptul căpoliția a acordat prioritate redusă cazului său. Curând însăpăgubitul și-a amintit de software-ul pe care îl instalase pelaptop.

Hoțul butona în pat la laptopul furat fără să știe că este”fotografiat” la distanță

Folosind un program „secret”, Kaufman a controlat de la distanțăcomputerul și i-a făcut poze infractorului. Ba chiar l-a surprinspe hoț în câteva ipostaze inedite, când dormea ori când se afla lavolan și folosea laptopul. De asemenea, programul i-a permisposesorului de drept să afle și locul unde se găsește hoțul. Când adus toate aceste informații la poliție, autoritățile au invocat”lipsa de resurse”.

A convins polițiștiiprintr-un blog cu 40.000 de „like”-uri peFacebook

Așa că Joshua s-a gândit să inițieze un blog, numit „This guyhas my MacBook” (Tipul ăsta are Macbook-ul meu), pe careși-a prezentat povestea și a postat fotografiile cu răufăcătorul.Miile de comentarii și cele 40.000 de recomandări pe Facebookprimite pe blogul designerului i-au convins și pe polițiști să seimplice în prinderea răufăcătorului.

Autoritățile au reușit să afle că acesta este taximetrist. Aufăcut o comandă și l-au arestat pe hoț când a apărut. În scurttimp, l-au anunțat pe Joshua că i-au recuperat Macbook-ul.

Șofer cu experiență, hoțul se juca la laptop în timpulmersului

„În câteva zile, am început să primesc imagini și informațiidespre locurile în care se află hoțul. Am fost uimit, chestia astachiar funcționează!”, vorbește Kaufman, încântat, despre programulcare a ajutat la prinderea hoțului.

Pe lângă pozele pe care le face prin webcam, software-ulfotografiază și ecranul, astfel că hoțul a fost surprins urmărindvideoclipuri din Orientul Mijlociu, încercând să schimbe parolalaptopului sau chiar intrând pe contul său de Facebook.

„Mă simt uimitor, simt că internetul este de partea mea”, adeclarat designerul, la puțin timp după ce și-a recuperatlaptopul.

„ARESTAT! Un polițist m-a sunat să-mi spună că l-au prins petipul din fotografii”, scrie Joshua într-un mesaj peTwitter

„Ni se raportează 2.400 de cazuri de furt pe lună și avem doar 3investigatori. Doar prin parteneriate de acest tip (n.r. dintrepăgubit și autorități) putem face lucrurile să se întâmple”, adeclarat un polițist din Oakland.

Cum funcționeazăprogramul care a prins hoțul

„Hidden” (Ascuns) este o aplicație de securitate pentru AppleMacBook, care intră în acțiune doar când utilizatorul declară, pesite-ul programului, că i s-a furat laptopul.

Atunci, software-ul începe să facă poze atât ecranului, cât șinoului „posesor”, prin webcam. În plus, el trimite întreaga istoriea navigărilor, dar și localizarea laptopului (pe care o urmăreștecu ajutorul Google Maps).

Hoțul s-a logat pe contul său de Facebook

„Hidden” funcționează peste tot în lume, așa că nu e o problemădacă laptopul e furat la New York și adus în Londra, spreexemplu.

Contrar sfaturilor normale de securitate, în momentul în care seinstalează „Hidden” se recomandă crearea unui nou cont, de”oaspete”, pe calculator, fără parolă. Asta pentru ca cel care arsustrage computerul trebuie să folosească gadgetul, dândposibilitatea programului să strângă cât mai multe informații caresă ducă la prinderea hoțului.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...