Un bătrân cu handicap sever, nevoit să se târască pe holul hotelului, după ce agenții de pe aeroport i-au confiscat acumulatorii de la scaunul rulant

Redactor:
Silviu Bănilă
Un bătrân fără o mână și un picior a vorbit despre umilința de a se târî spre camera de hotel, în fața soției sale, după ce o agenții de pe un aeroport i-a confiscat acumulatorii de la scaunul rulant electric.

Pentru Stearn și Jan Hodge, aniversarea a 43 de ani de căsnicie nu a început tocmai bine, scrie mirror.co.uk.

Bătrânul de 68 de ani s-a lovit de nepăsarea unui agent de securitate de pe Aeroportul Internațional din Calgary, care i-a zis că nu are voie să ia cu el bateriile pentru scaunul rulant portabil, la bordul unei aeronave operată de United Airlines.

Drept urmare, Stearn a fost nevoit să se târască pe holul hotelului, fără o mână și un picior, la sosirea în Tulsa, Oklahoma.

„Faptul că m-am târât pe jos în fața nevestei mele a fost cel mai umilitor lucru la care mă pot gândi”, a spus acesta pentru CBC.

„A scos la iveală gravitatea handicapului meu… Nu am mai fost același, după momentul respectiv”, a povestit omul.

Chiar dacă și-a pierdut o mână și un picior într-un accident de muncă, în 1984, Stearn dobândise un grad de independență cu ajutorul scuterului electric pentru persoane cu handicap.

Când bateriile sale de 2.000 de dolari au fost îndepărtate din scaunul rulant, înaintea călătoriei din februarie 2017, pentru a preveni un incendiu, pensionarul a rămas captiv în propriul corp.

Mai mult, un însoțitor de bord i-a sugerat să folosească un scaun clasic cu roți, deși are un singur braț și nu l-ar putea împinge cum se cuvine.

Soția sa a fost tratată pentru cancer, deci nu îl poate împinge. Ca urmare, Stearn a petrecut în pat o mare parte din vacanță.

Decizia agenților de pe aeroport survine în pofida standardelor de transport aerian internațional, stabilite de IATA (Asociația Internațională de Transport Aerian), care permit oamenilor cu handicap să călătorească cu baterii compacte pentru dispozitive medicale, în bagaje.

Stearn a spus că nimeni nu l-a ascultat, nici CATSA (Canadian Air Transport Security Authority), nici United Airlines, deși a arătat documentele IATA, care îi permiteau să urce la bord cu acumulatorii pentru scaunul rulant.

Primise această permisiune. Cu câteva luni înainte de incidentul de mai sus, Stearn a suferit un atac de panică, după ce bateriile i-au fost confiscate pe o cursă Westjet, dar i-au fost returnate chiar înainte de decolare.

Stearn vrea să se adreseze acum Comisiei Canadiene pentru Drepturile Omului.

Într-un e-mail primit de Stearn de la United Airlines, compania încearcă să repare situația: „Se pare că am încălcat standardele pentru persoanele cu dizabilități și vă oferim un certificat de călătorie de 800 de dolari și scuzele pentru „inconvenient”.

„Inconvenient este atunci când plouă în vacanță. Pentru mine, acela a fost un moment care ne-a schimbat viața, mie și soției mele”, a spus Hodge.

foto: captură youtube.com

Inchide