Un tratament de 12 €/săptămână i-ar putea salva pe pacienții care suferă de insuficiență cardiacă

Redactor:
Gândul
Un tratament de 12 €/săptămână i-ar putea salva pe pacienții care suferă de insuficiență cardiacă
Testele clinice, care au durat doi ani, arată că ivabradina, cunoscută și sub numele de Procoralan, scade cu 26% riscul de a muri din cauza insuficiențe cardiace și reduce cu 25% durata spitalizării, scrie The Guardian.

Testele clinice, care au durat doi ani, arată că ivabradina,cunoscută și sub numele de Procoralan, scade cu 26% riscul de amuri din cauza insuficiențe cardiace și reduce cu 25% durataspitalizării, scrie The Guardian. Unul dintre experții care a luatparte la studiu spune că rezultatele sunt atât de spectaculoaseîncât îl forțează să schimbe felul în care își trata paciențiisuferind de această boală. Estimările cele mai rezervate arată căcel puțin 10.000 de oameni ar putea fi astfel sal­vați anual de lamoarte numai în Marea Britanie.

Medicamentul numit ivabradină sau Procoralan este deja folositîn Marea Britanie pentru a trata angina, dar rezultatele testelorclinice, prezentate la Stockholm, la întâlnirea anuală a SocietățiiEuropene de Cardiologie, indică faptul că medicamentul ar putea fifolosit cu succes pentru a-i trata pe pacienții care suferă deinsuficiență cardiacă moderată sau severă. Pe parcursul a doi ani,ivabradina a redus cu 26% riscul de deces în rândul celor caresuferă de această boală și a avut un impact similar asupraprobabilității ca aceștia să fie internați în spital din cauzaagravării stării de sănătate. La testele clinice au luat parte 6500de persoane din 37 de țări, cărora le era deja administrat untratament standard, cu beta-blocante. Cu toții sufereau deinsuficiență cardiacă cronică, având pulsul de peste 70 de bătăi peminut. Cercetătorii, conduși de profesorul Karl Swedberg, de laSpitalul Universitar Sahlgrenska, din Suedia, au constatat căivabradina reduce substanțial și semnificativ riscurile asociateinsuficienței cardiace, atunci când este adăugată tratamentuluiconvențional.

În Europa, aproximativ 14 milioane de oameni suferă deinsuficiență cardiacă, iar estimările arată că numărul lor ar puteacrește la 30 de milioane până în 2020. Doar 25% dintre bărbați și38% dintre femeile care suferă de această boală au șanse săsupraviețuiască mai mult de cinci ani de la diagnosticare.(R.I.)

Inchide