Un val de cyberscepticism în SUA: Facebook și Twitter, rețelele sociale care duc la izolare

Redactor:
Diana Marcu
Un val de cyberscepticism în SUA: Facebook și Twitter, rețelele sociale care duc la izolare
Felul în care oamenii comunică frenetic online prin intermediul Twitter, Facebook sau al mesageriei instant poate fi văzut ca o formă de nebunie modernă, potrivit unui sociolog american de top, scrie The Guardian

Felul în care oamenii comunică frenetic online prin intermediulTwitter, Facebook sau al mesageriei instant poate fi văzut ca oformă de nebunie modernă, potrivit unui sociolog american de top,scrie The Guardian. „Acest comportament care a devenit rutină poateexprima probleme pe care altădată le-am fi considerat patologice”,explică Sherry Turkle, profesor la MIT, în noua sa carte, AloneTogether. Volumul, publicat în Marea Britanie luna trecută, a făcutsenzație în Statele Unite, o țară care preamărește meritelerețelelor sociale. Autoarea, invitată săptămâna trecută de StephenColbert la comedy show-ul pe care acesta îl prezintă, a spus căoamenii au ajuns acum să-și verifice iPhone-ul chiar și atunci cândse află la o înmormântare. O afirmație la care moderatorul areplicat: „Fiecare ne luăm «La revedere» într-un fel propriu”. Tezalui Turkle este simplă: tehnologia tinde să ne acapareze viața șisă ne facă mai puțin umani. Iluzionându-ne că ne ajută să comunicămmai bine, de fapt nu facem decât să ne izolăm unii de alții.Ajungem astfel să trăim într-un fel de cyberrealitate, care este ocopie pală a lumii reale, susține autoarea.

Social media pusă la zid

Cartea lui Turkle nu este singura lucrare de acest gen.Intelectualitatea americană a reacționat și a cerut respingereaunora dintre valorile și metodele de comunicare moderne. „E oreacție negativă uriașă. Diferitele mijloace de comunicare pe careoamenii le folosesc au început să sperie”, susține profesorulWilliam Kist, expert în educație la Universitatea de Stat din Kent,Ohio.

Lista celor care atacă social media este lungă și cuprinde numedin mediul academic, dar și al pop-culturii. Un recent bestsellerîn Statele Unite, The Shallows al lui Nicholas Carr, sugerează căutilizarea internetului a modificat modul în care gândim,transformându-ne în indivizi mai puțin capabili să digerămcantități mari și complexe de informații. Cartea se bazează pe uneseu scris de Carr pentru Atlanticmagazine, titrat categoric: „Neface Google stupizi?”

Un alt val de cyberscepticism se regăsește în The Net Delusion,a lui Evgeny Morozov. El susține că social media a creat ogenerație de „falși activiști”, susținători pasivi ai cauzelor peinternet; i-a transformat pe oameni în leneși făcându-i să trăiascăcu iluzia că pot schimba lumea cu un clic de mouse și că asta ar fiegalul unor voluntariate sau strângeri de fonduri în lumeareală.

Și cum fiecare val de reacții este urmat de un altul, n-auîntârziat să apară nici apărătorii social media, care susțin căTwitter și Facebook au îmbunătățit comunicarea, în special pentrucei cărora le e greu să se întâlnească în lumea reală din cauzadistanțelor sau a diferențelor sociale.

Avocații rețelelor sociale mai spun că acestea reprezintă oformă de comunicare diferită cu care poate unora le e mai greu săse obișnuiască.
Sunt voci care susțin însă că dezbaterea pe tema social media esteatât de acerbă deoarece este un domeniu nou, care nu dispune încăde reguli ce trebuie respectate și de aceea apar și incidente,precum cel al tinerei care a anunțat pe Facebook că se sinucide șiniciunul dintre cei 1.048 de prieteni ai săi nu a oprit-o. „Dar,când va exista «netiquetta», se vor rezolva mai multe aspecte”,susține profesorul Kist.
El a mai spus că „lumea reală”, pe care mulți dintre criticiisocial media o evocă, nici nu a existat cu adevărat. Înainte de acălători toată lumea cu capul îngropat într-un iPad ori într-unsmart phone, fiecare mergea în liniște, susține acesta. „Nu amvăzut oameni vorbind spontan cu necunoscuții. Poate o făceau doarpentru a se întreține”, a mai spus Kist.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide