Unul dintre cei mai mari șerpi din lume ar putea deține secretul pentru o bună sănătate cardiacă a oamenilor – studiu

Redactor:
Florin Badescu
Unul dintre cei mai mari șerpi din lume ar putea deține secretul pentru o bună sănătate cardiacă a oamenilor – studiu
Pitonul birmanez, unul dintre cei mai mari șerpi din lume, ar putea deține secretul pentru realizarea unor noi tratamente ce ar putea preveni sau combate maladiile cardiace umane, au anunțat cercetătorii americani, într-un studiu publicat, joi, în revista Science, informează AFP.

Pitonul birmanez, unul dintre cei mai mari șerpi din lume, ar putea deține secretul pentru realizarea unor noi tratamente ce ar putea preveni sau combate maladiile cardiace umane, au anunțat cercetătorii americani, într-un studiu publicat, joi, în revista Science, informează AFP.

Această reptilă, care poate să măsoare până la nouă metri în lungime și să atingă o greutate de 90 de kilograme, capabilă să înghită o căprioară sau un aligator, secretă acizi grași ale căror proprietăți par să facă adevărate miracole asupra inimii, au declarat cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder, autorii studiului realizat pe această specie de piton și pe șoareci.

Potrivit savanților, cantitățile de trigliceride – principalul element din structura grăsimilor și a uleiurilor naturale – erau de peste 50 de ori mai mari în sângele pitonilor, la o zi după ce aceștia își înghit prada.

În ciuda creșterii puternice a nivelului acestor grăsimi în organismul șerpilor, autorii studiului nu au descoperit depozite de grăsime la nivelul inimii.

În plus, oamenii de știință au măsurat creșterea cantității unei anumite enzime, denumită superoxid dismutază, binecunoscută pentru puternicul ei efect protector asupra mușchiului cardiac, inclusiv la oameni.

După ce au determinat compoziția chimică a plasmei sangvine (component lichid al sângelui) a pitonilor, în timpul digestiei, savanții americani au injectat acest lichid sau o substanță similară prelevată de la pitoni care aveau stomacul gol.

După aceste injecții, șerpii monitorizați au prezentat o creștere a mușchiului cardiac și semnele unei bune sănătăți cardiace. Cercetătorii au repetat experimentul și pe șoareci și au constatat aceleași efecte benefice la nivelul inimii rozătoarelor.

„Am descoperit că o anumită combinație de acizi grași poate avea efecte favorabile asupra creșterii cardiace la organismele vii”, a declarat Cecilia Riquelme, principalul autor al studiului.

„Acum, încercăm să înțelegem mecanismul molecular din spatele procesului și sperăm că rezultatele ne vor conduce spre noi terapii capabile să asigure un tratament mai bun contra maladiilor cardiovasculare umane”, a adăugat Cecilia Riquelme.

Studii precedente au arătat că masa inimii pitonilor birmanezi crește cu 40% în primele 24-72 de ore după o masă consistentă și că activitatea metabolismului lor se intensifică de patru ori, imediat după înghițirea prăzii.

Pitonii, care pot să „postească” timp de un an, fără a suferi efecte nefaste asupra stării lor de sănătate, prezintă o dublare a dimensiunii inimii lor, după o masă.

Deoarece această creștere a masei mușchiului cardiac este similară cu cea prezentată de atleți profesioniști, precum campionul la ciclism Lance Armstrong și înotătorul Michael Phelps, studierea inimii pitonului ar putea să îi ajute pe cercetători să îmbunătățească sănătatea cardiacă a oamenilor, afirmă autorii studiului.

Savanții au precizat faptul că există și o creștere a volumului inimii cu efecte negative, cauzată de hipertrofie, principala cauză a morții subite, un fenomen întâlnit în rândul tinerilor atleți.

Dacă bolile pot să provoace o creștere a mușchiului cardiac și o reducere a dimensiunii camerelor inimii, rezultând din faptul că acest organ este obligat să „lucreze” mai mult pentru a pompa sângele, în schimb, o mărire a inimii, rezultând dintr-un antrenament viguros, este un fapt benefic, a declarat Leslie Leinwand, profesor de biologie la Universitatea Colorado, care a făcut parte din echipa de cercetători.

„Există un număr mare de persoane care nu pot face exerciții fizice pentru că suferă de o boală cardiacă”, a anunțat Leinwand, adăugând că „ar fi bine să fie pus la punct un tratament capabil să inducă o creștere a celulelor cardiace” în cazul acestor pacienți.

Inchide