Viața fotbalistului român în țări exotice

Viața fotbalistului român în țări exotice
Fotbaliștii români își doresc, din mo-mentul în care semnează un contract cu o echipă din Liga lui Mitică, să plece cât mai repede în străinătate. Pentru bani, în special, drept pentru care nu de puține ori ajung în țări exotice, și nu din punct de vedere al condițiilor meteo.

Fotbaliștii români își doresc, din mo-mentul în care semnează uncontract cu o echipă din Liga lui Mitică, să plece cât mai repedeîn străinătate. Pentru bani, în special, drept pentru care nu depuține ori ajung în țări exotice, și nu din punct de vedere alcondițiilor meteo.

Pancu, Florentin Pentru și Mărgă-ritescu semnau în 2008 uncontract cu Terek Groznîi, echipă de fotbal din Cecenia, patronatăchiar de președintele acestei țări. Care președinte, miliardar, cuavere făcută din petrol, obișnuia să dea petreceri uriașe dupăfiecare eveniment important din viața lui. „Am auzit că dă 2-3petreceri pe an”, povestea Pancu, după ce a participat lapetrecerea prilejuită de salvarea echipei de la retrogradare, „șisper să mai prindem măcar o petrecere anul ăsta”.

Un alt fotbalist român, ajuns într-o țară cu adevărat exotică,este Daniel Niculae. „Când eram mic, nici măcar nu știam pe undeeste Monaco, nu ve-deam mai departe de orașul în care m-am născutsau de echipa la care speram să joc. Mi s-a împlinit visul, amajuns fotbalist la Rapid, apoi viața m-a purtat pe căi nebănuite”,spune pentru Prosport atacantul celor de la AS Monaco, un club careși-a câștigat celebritatea grație familiei regale care conduce, desecole, Principatul mo-negasc, acolo unde viața curge ca înpovești.

„Nu te plictisești niciodată aici, ai tot timpul ceva de făcut(…) E o viață puțin mai scumpă, dar merită fiecare bănuț în pluspe o cafea. Ai luat taxiul? Ai văzut că doar un «Bonjour» formulatde șofer te costă 10 euro?”, zâmbește Nico, teleportându-ne apoi învestiarul echipei. „Ni se pune câte o coroană în vestiar…glumesc, e unul obișnuit cu toate facilitățile. Prințul Albert vinela meciuri, nu intră în vestiar, dar a venit la Centrul depregătire, unde ne-a încurajat. E un tip ok, deschis, ne-amîntâlnit și la un restaurant, dar n-am vorbit personal cu el pentrucă eu sunt mai nou la echipă”, după care mă roagă: „Aaa, și să nupui titlul ăla cu Prințul! Doar Albert e prinț la Monaco”.

Luțu, transferat în Iordania de untaximetrist

Olteanul Luțu, unul dintre cei mai talentați fotbaliști pe care i-aavut Universitatea Craiova în ultima vreme, a străbătut lumea înlung și-n lat ca să joace fotbal. A fost pe la mai toate echipelede top de la noi, apoi prin Turcia, Coreea de Sud, de două ori,Kazahstan, tot de două ori, și acum este în Iordania. Unde, cum apovestit pentru Prosport, a fost „transferat” de untaximetrist.

Chiar dacă a stat la iordanieni doar două săptămâni. „Mă totmințeau cu semnătura și cu salariul și până l-a urmă mi-am luatlumea în cap. Le-am zis: «Mister, mă duc acasă! Good bye!» Apoi amluat un taxi să mă ducă la aeroport. Pe drum, șoferul avealimbariță! M-a descusut așa, băbește, cum puteam noi să neînțelegem în engleză, și când s-a lămurit, mi-a zis că știe el unalt club care caută jucători și dacă vreau să merg acolo. Fratelemeu, ce să fac? M-am gândit și m-am răzgândit! Era abia la prânz șieu aveam avion după miezul nopții. I-am zis: «Du-mă, my brother,unde știi tu!». Și așa am ajuns la Shabab Al Ordon” a povestit,pentru Prosport, Luțu, un fotbalist care, pe vremea când juca înCoreea de Sud sau în Kazahstan, scotea din buzunar mii de euro casă-i aducă din România pe lăutarii săi de suflet.

Inchide