VIDEO Aceasta este piesa preferată a Regelui Mihai

VIDEO Aceasta este piesa preferată a Regelui Mihai
Publicat: 23/04/2012, 19:31

Un CD intitulat „Muzica Regelui”, cu 15 dintre piesele preferate ale Regelui Mihai, printre care pe primul loc se află „Poema română” de George Enescu, a fost lansat sâmbătă în Capitală, în prezența Principesei Margareta și a Principelui Radu, dar și a câtorva sute de admiratori ai Casei Regale.

Discul, lansat de Curtea Veche Publishing, este un cadou al Principesei Margareta și al Principelui Radu pentru Regele Mihai, care împlinește, pe 25 octombrie, 90 de ani.

Principesa Margareta a spus, sâmbătă, la lansarea ce a avut loc la librăria Diverta din Băneasa Shopping City, că CD-ul „Muzica Regelui”, însoțit de un mic volum, este „o amintire pentru Regele Mihai, un dar foarte personal”.

„Muzica a însemnat foarte mult pentru Rege când era în exil. A fost ceva esențial pentru el”, a spus Principesa Margareta, precizând că melodia de suflet a Regelui Mihai este „Poema română”, de George Enescu, pe care obișnuia să o asculte cu familia sa în exil.

„Am crescut cu această muzică. Așa am fost mai aproape de țara noastră, care ne-a fost interzisă după cum știți”, le-a spus Principesa Margareta celor prezenți.

Ea a mai menționat că piesa preferată a mamei sale, Regina Ana, este „Bolero”, de Maurice Ravel.

„Le place să asculte și muzică ușoară – Bing Crosby, care era generația lor, tangouri, valsuri, marșuri, cum a fost ‘Marșul Carol I’, dar ‘Poema română’ e un fel de biblie pe note pentru ei”, a spus și Principele Radu, precizând că Regele și Regina ascultă și creațiile unor compozitori precum Franz Liszt și Ludwig van Beethoven, care sunt accesibili și oamenilor care nu au pregătire muzicală.

Totodată Principele Radu și-a amintit că Regele Mihai a fost toată viața apropiat de Yehudi Menuhin, elev al lui George Enescu și un foarte apropiat prieten al Familiei Regale. În acest context, Principele Radu și-a amintit o discuție dintre Rege și Yehudi Menuhin, purtată din urmă cu 12 ani, în Elveția, la o cabană a muzicianului. „La masa de prânz el (Yehudi Menuhin n.r.) a deschis o cutie cu bomboane și i-a spus: ‘Majestate, există la castelul Peleș un tron regal’. Și Regele a spus: ‘Da’. ‘V-ați așezat pe el?’ (a întrebat Yehudi Menuhin n.r.)și Regele a spus: ‘Nu-mi aduc aminte’, la care Menuhin a spus: ‘Eu m-am așezat. Aveam șase ani și m-a luat George Enescu la castel și când m-au pierdut un pic din vedere m-am suit pe tron'”, a povestit Principele Radu.

„Și asta a fost ceva extraordinar pentru noi în urmă cu 12 ani, fiincă ne-am dat seama câtă legătură există între istoria contemporană a României și muzica mare a lumii, prin intermediul Regelui și al predecesorilor lui”, a mai spus Principele Radu.

CD-ul „Muzica Regelui”, publicat la Curtea Veche în parteneriat cu Radio Români și cu sprijinul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), cuprinde 15 piese, printre care „Marșul Carol I”, de Iosif Ivanovici, „Luarea Plevnei”, de Anton Kratochwill, „Poema română”, de George Enescu, „Gaudeamus igitur”, poemul simfonic „Preludiile” (fragment final), de Franz Liszt, „Bolero” (fragment final), de Maurice Ravel, Simfonia a IX-a în Re minor op.125 (fragment final din partea a IV-a) de Ludwig van Beethoven.

CD-ul se vinde împreună cu un mic volum de prezentare bilingv, în care Principele Radu povestește cum Regele Mihai I își amintește simfonii impresionante sau orchestre care l-au marcat, dar și cât de dificil a fost să se reintegreze în societatea românească în timpul comunismului, singurătatea și izolarea simțite. Totodată, Principele Radu prezintă și modernitatea vieții din prezent, când Regele Mihai și Regina Ana ascultă CD-uri, privesc pe Youtube și vorbesc cu Principesele pe Skype. În volum, se regăsesc și imagini cu Familia Regală.

Inedită este fotografia de pe coperta volumului și a CD-ului pentru că este singura din arhivele Casei Regale în care Regele Mihai apare cântând la pian, a precizat Principele Radu. Principesa Margareta a adăugat că, de când a plecat din România, Regele nu a mai cântat la pian.

CD-ul și volumul de prezentare „Muzica Regelui” se comercializează împreună la prețul de 30 de lei.

Discul „Muzica Regelui” face parte dintr-un proiect mai mare dedicat Regelui Mihai de Principesa Margareta și Principele Radu, în cadrul cărruia a fost lansat și volumul „Lumea Regelui”, la editura Polirom, anul acesta.

Principele Radu a anunțat sâmbătă că urmează să mai apară un volum, intitulat „Anul Regelui”, tot la editura Curtea Veche, iar acesta va spune povestea unui an din viața Regelui Mihai.

După lansarea CD-ului „Muzica Regelui”, la care au participat câteva sute de persoane, Principesa Margareta și Principele Radu au mai rămas să acorde autorgrafe.

Madalina Cerban, [email protected]

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...