• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

VIDEO. Cine a pus „DELFINII MAIDANEZI” în Dâmbovița: culisele filmulețului în care doi moldoveni ajunși în București fac descoperirea vieții lor

Delfinii-maidanezi fac de două zile senzație în Capitală

Cu mai bine de o săptămână în urmă, un pescar care a încercat Dâmbovița cu undița a prins în cârlig un somn uriaș, de 40 de kilograme. Filmarea de amator cu neverosimila captură a fost văzută de peste 120.000 de oameni și va rămâne în istorie ca una dintre puținele povești pescărești adevărate. Miercuri, când pe internet a început să circule un video incredibil cu „delfini maidanezi” în Dâmbovița, au fost și unii pe care i-a încercat gândul că povestea cu somnul se repetă, dar la o scară mai mare.

De această dată însă, nu a fost vorba de o lucrare ieșită din comun a naturii, ci de una bine executată a publicitarilor de la Propaganda, care au realizat un clip viral pentru clientul lor, Boromir.

„Am păcălit pe cineva că sunt delfini dresați”

Pentru realizarea lui a fost nevoie de o lună de muncă, un scenariu clar stabilit, o zi de filmare în care s-au tras 30-40 de duble, un specialist care să creeze delfinii pe calculator și de doi actori originari din Republica Moldova care fac toți banii, Ion Parea si Veaceslav Grosu.

Regizorul Dragoș Mușat spune că pentru clipul online a dus un pic mai departe ideea spoturilor publicitare la covrigi difuzate pe tv, „Bucură-te de covrigi, chiar dacă nu-i cumperi tu”. „Am trecut de la oameni cu care îți împarți covrigii la animale cu care îți împarți covrigii. Ne-am gândit la porumbei, la câini maidanezi, iar de la câini maidanezi am ajuns la delfini maidanezi. Ne-am gândit la legendele urbane care circulă, că o balenă a fost văzută la Brăila, că un aligator a ieșit din Dunăre”, a povestit Dragoș Mușat pentru gândul. Pe lângă jocul actorilor al căror accent moldovenesc dă savoare clipului, a mai fost nevoie de niște delfini care să se miște în Dâmbovița ca peștele în apă, care au fost generați pe calculator. „Am reușit chiar să păcălim pe cineva că sunt niște delfini pe care i-am dresat timp de patru luni și i-am pus în Dâmbovița”, râde regizorul.

„Uite, băi, răți!” și „guli, guli”

Cum delfinii lipseau, cei doi actori au trebuit în timpul filmărilor de pe podul Mărășești să urle „delfinii, băi, delfinii!” la luciul apei și să arunce covrigi spre niște mamifere imaginare. Trecătorii au râs pe săturate, iar rațele din apropiere s-au bucurat de gustarea gratuită.

Ion Parea si Veaceslav Grosu au îmbunătățit scenariul cu expresii și cuvinte moldovenești. Așa au apărut „Uite, băi, răți!” și „guli, guli, guli”. „La guli, guli nu m-aș fi gândit niciodată”, spune Dragoș Mușat. Deși pare că actorii își dau camera de la unul la altul, filmarea este făcută de o a treia persoană, care a și prelucrat imaginile. La un moment dat, pe malul stâng al Dâmboviței mai apar două personaje care filmează și ele delfinii. „Sunt din echipa noastră și i-am pus acolo pentru că ar fi părut neverosimil ca doar cei doi moldoveni să vadă delfinii”, mai spune regizorul. Montajul și crearea delfinilor pe calculator a mai durat încă trei săptămâni.

Nimeni nu s-a așteptat ca video-ul să adune 100.000 de vizualizări într-o zi. „Nu ne-am fi gândit că o să facă atâtea vizualizări, succesul clipului ne-a luat prin surprindere. Clientul a fost încântat de ce a ieșit”, spune Miriam Ivănescu, PR la Propaganda.

Rechinii de pe canalele din Amsterdam

În urmă cu un an și jumătate, a fost realizat un clip asemănător pentru produsele KFC pe canalele din Amsterdam. Doar că din apă nu ieșeau doi delfini pașnici, ci un rechin.

„Este o coincidență. Ideea lucrurilor care ies din apă nu este una nouă, acum două săptămâni a mai apărut o balenă care iese din apă. De la monstrul din Loch Ness încoace tot ies lucruri din apă, monstrul din Loch Ness a fost primul viral. Nu am copiat, am făcut un videoclip românesc, cu delfini maidanezi, a căror idee ne-a venit de la câinii maidanezi, și cu oameni care vorbesc moldovenește”, spune Dragoș Mușat.

Inchide