VIDEO. Experimentul anti-Facebook. Ce a descoperit un student după trei luni fără telefon mobil și rețele sociale

VIDEO. Experimentul anti-Facebook. Ce a descoperit un student după trei luni fără telefon mobil și rețele sociale
Un student de 24 de ani din Chicago și-a propus să facă un experiment social pe propria piele: timp de 3 luni, din octombrie până în decembrie 2011, el a renunțat să mai folosească telefonul mobil, inclusiv mesajele sms, email-ul, precum și rețelele de socializare precum Facebook, Twitter sau LinkedIn

Un student de 24 de ani din Chicago și-a propus să facă un experiment social pe propria piele: timp de 3 luni, din octombrie până în decembrie 2011, el a renunțat să mai folosească telefonul mobil, inclusiv mesajele sms, email-ul, precum și rețelele de socializare precum Facebook, Twitter sau LinkedIn.

În timpul acestui experiment, tânărul, care studiază copywriting-ul pentru publicitate, și-a dat seama că unii oameni din preajma sa, pe care îi considera prieteni apropiați, nu erau de fapt deloc așa. A descoperit că, în această pauză de „viață virtuală”, a ajuns să fie atent la oamenii din jurul său și a redescoperit romantismul vieții reale, relatează Yahoo News.

De câteva ori, tânărul, pe nume Jake Reilly, a primit notificări de la bancă, pe email, și a fost nevoit să se uite la ecranul computerului, însă spune că nu a trișat niciodată de-a lungul experimentului și că privea cu mâinile la ochi, ca să vadă strict emailul de la bancă.

A ajuns să folosească telefoanele publice, să scrie scrisori, să lase mesaje cu creta pe asfalt și să își viziteze prietenii.

Înainte, viața lui Jake era cu totul alta. Citea fiecare mesaj de pe Twitter, lansat de cei 250 de oameni pe care îi urmărea, stătea apoi cam o oră și jumătate pe Facebook. Lunar, trimitea peste 1.500 de sms-uri și vorbea la telefon între 600 și 900 de minute.

„E greu, pentru că am ajuns în etapa în care, dacă nu răspunzi la sms-urile oamenilor în maximum o oră sau la email-uri în maximum o zi, este pur și simplu inacceptabil din punct de vedere social. De când am revenit, mi-a fost greu. Oamenii îmi zic: Ce dracu’, ți-am dat și mesaj…”., spune Jake Reilley.

Jake își amintește ce a declanșat acest experiment. Locuiește cu trei prieteni și au fost vizitați de alți doi buni prieteni din New York, pe care îi vedeau foarte rar, cam o dată pe an. Erau cu toții la Universitatea din Wisconsin și se uitau la un meci de baschet, însă toți aveau în mână fie un laptop, fie un telefon.

„Era foarte amuzant. Ce facem noi aici? I-am întrebat pe fiecare ce face și unul juca Words with Friends, altul Angry Birds, altul un joc de trivia online. Nimeni nu făcea de fapt nimic, stăteau cu toții în tăcere. Asta mă scoate din minți de fapt. Oamenii ies în grup la masă și fiecare stă cu ochii în telefon. Ce altceva cauți?”, își amintește Jake.

„Este și un sistem interesant de a-ți măsura viața, de a vedea cine îți sunt de fapt prietenii apropiați, cine e dispus să-și piardă timpul. Cu siguranță mi s-a schimbat nivelul și numărul de prieteni, precum și nivelul de contact pe care îl aveam cu ei”, declară Jake.

„Mă duceam la școală, apoi nu aveam nimic de făcut acasă, așa că mă plimbam pe bicicletă și mergeam acasă la oameni, la toți cei cu care de obicei vorbeam prin sms sau cu care mă vedeam doar în weekend. Era foarte mișto, mă reconectam, făceam lucruri pe care în mod normal nu le mai faci, cum ar fi să iei micul dejun cu părinții cuiva”.

La facultate, colegii au început să-i facă farse, scriindu-i mesaje la avizier: „Jake, a sunat mama ta și a zis că nu te mai iubește”, „Jake, te caută poliția” sau chiar „Jake, sunt însărcinată. Sună-mă”.

Jake a ajuns să creadă că cei care comunică în special pe rețelele de socializare rămân la un nivel superficial.

„Facebook este cea mai mare pierdere de vreme, pentru că toată lumea își creează o imagine atât de filtrată despre sine. Îți postezi doar cele mai bune poze, dai check-in doar la cel mai tare restaurant din oraș, păstrezi doar lucrurile care te flatează. Dar cineva mereu va avea un job mai bun ca al tău, va merge în vacanțe mai bune ca ale tale și va avea o nevastă mai frumoasă ca a ta. Deci e superficialitate peste superficialitate. Nu ajungi niciodată să vezi părțile reale ale oamenilor”, spune Jake.

Cea mai frumoasă parte a experimentului, spune Jake, a fost că a redescoperit lucrurile pe care ajunsese să le ignore: să meargă cu bicicleta doar de plăcere, nu strict la muncă, să stea în parc, să joace pase cu prietenii, să meargă la patinaj pe gheață.

„Uneori, stai pe internet și trec patru ore și zici: n-am făcut nimic. Poate că m-am uitat pe un articol, la niște poze, m-am uitat la niște clipuri video tâmpite și am rămas prins vreo oră într-o gaură neagră pe Youtube, doar privind, privind, privind. Cred că e greu să găsești pe cineva care să spună că asta e ceva folositor pentru viața ta”, spune studentul, după experimentul său.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Oana Zăvoranu, ATAC DUR la adresa familiei Clonda‼ „Ei sunt ceva de groază. Ei doi,...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Samsarii de mașini sunt în culmea fericirii. Ce decizie a luat Parlamentul
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide