VIDEO. Masacrul din stup. Cum atacă 30 de viespi o colonie de 30.000 de albine

Redactor:
Laura Holban
Un documentar realizat de către National Geographic arată o parte neplăcută a selecției naturale.

Într-un documentar realizat de National Geographic este prezentată luptă inegală dintre 30 de viespi gigantice japoneze și 30.000 de albine, notează Daily Mail.

Viespile își încep asaltul roind în preajma stupului și atacând albinele aflate în afara acestuia. Micuțelor insecte le sunt smulse aripile și membrele, în timp ce încearcă să ajungă în stup cu polenul adunat. Viespile pornesc astfel de atacuri pentru a fura hrana deja culeasă și pentru a avea acces la larvele din stup, acestea reprezentând surse importante de energie. Atacul viespilor, care sunt de patru ori mai mari decât albinele, continuă cu invadarea stupului. După circa trei ore, cele 30 de viespi gigantice japoneze reușesc să distrugă colonia de aproape 30.000 de albine și pătrund în stup pentru a se hrăni și cu larvele acestora.

Foto: National Geoographic

Acest „masacru” a avut loc din cauza unui transfer inedit, acest soi de viespi japoneze ajungând pe pământ european în anul 2004, posibil prin intermediul unui transport de plante din China în Franța. Astfel, abinele de miere din Europa nu au avut timp să se adapteze acestor viespi și nu știu să se protejeze în fața lor. Spre deosebire de acestea, albinele din Asia au învățat cum să înconjoare intrusul și printr-un atac cu aripile și să îi supraîncălzească corpul, provocându-i astfel moartea.

Viespile japoneze sunt „niște creaturi mici și dezagreabile”, așa le descrie Tim Lovett de la British Beekeepers’ Association. Înțepătura lor este extrem de dureroasă, însă la fel ca și în cazul albinelor, aceasta nu este fatală decât în cazul unor alergii serioase. Un lucru grav pe care îl provoacă aceste viespi este dispariția multor colonii de albine și, în final, o recoltă slabă de miere.

Inchide