• Publicat:
Magazin

Ziua Internațională a Stângacilor, sărbătorită pe 13 august. Studiile arată că și pisicile și câinii pot fi stângaci

Ziua Internațională a Stângacilor, sărbătorită pe 13 august. Studiile arată că și pisicile și câinii pot fi stângaci
Pe 13 august este sărbătorită Ziua Internațională a Stângacilor, care celebrează unicitatea celor care folosesc cu predilecție mâna stângă dar își propune și conștientizarea dezavantajor pe care oamenii stângaci le au față de dreptaci. Studiile arată că și pisicile și câinii pot fi stângaci.

Ziua Stângacilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 13 august 1976 în Statele Unite. Scopul său este să conștientizeze asupra dezavantajelor pe care oamenii stângaci le au într-o lume dominată de dreptaci.

„Clubului Stângacilor” britanici a instituit caracterul internațional al zilei stângacilor în 1992.

În ziua de 13 august se organizează competiții sportive între dreptaci și stângaci precum și evenimente în cursul cărora dreptacii sunt invitați să încerce să folosească unelte și echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înțelege, în acest fel, cât de greu este să trăiești într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

Există și un site special al acestei zile, al cărui motto este „Sărbătorește dreptul tău de a fi stângaci”.

Sărbătoarea implică promovarea susținerii de care au nevoie copiii stângaci și conștientizarea faptului că stângacii sunt expuși pericolului de a dezvolta schizofrenie. Se consideră că sunt aproximativ 708 milioane de persoane care folosesc în principal mâna stângă pentru a scrie sau pentru a efectua procese pe care majoritatea le rezolvă folosind mâna dreaptă. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să fie stângaci, potrivit unor studii publicate de Psychology Today care arată o diferență de două procente între cele două categorii. .

Stângacii reprezintă 7-10% din populația lumii.

Oamenii nu sunt singura specie care cunoaște stângaci. Studiile arată că 36-46% dintre pisici preferă să folosească lăbuța dreaptă, în timp ce în cazul câinilor cifrele arată că 31-53% ar fi în această situație.

 

Inchide