„A fiatal román rendezÅ‘knek elképesztÅ‘en jó érzékük van a helyszínekhez. Ez a legfontosabb a filmes szakmában. Az amerikai alkotókból hiányzik ez az érzék”

Redactor:
Diana Popescu
„A fiatal román rendezÅ‘knek elképesztÅ‘en jó érzékük van a helyszínekhez. Ez a legfontosabb a filmes szakmában. Az amerikai alkotókból hiányzik ez az érzék”
Pénteken, június 4-én a TIFF közönsége - a vetítések mellett - egy emlékezetes találkozó résztvevÅ‘je lehetett. Több tucat „tanonc" vett részt Wim Wenders, német filmrendezÅ‘ kétórás mesterkurzusán, melynek során behatóbb ismereteket szerezhettek az idei fesztivál díszvendégérÅ‘l, a filmrÅ‘l mint műfajról, a hétköznapi életrÅ‘l és talán önmagukról is.

Pénteken, június 4-én a TIFF közönsége – a vetítések mellett -egy emlékezetes találkozó résztvevÅ‘je lehetett. Több tucat „tanonc”vett részt Wim Wenders, német filmrendezÅ‘ kétórás mesterkurzusán,melynek során behatóbb ismereteket szerezhettek az idei fesztiváldíszvendégérÅ‘l, a filmrÅ‘l mint műfajról, a hétköznapi életrÅ‘l éstalán önmagukról is. A leendÅ‘ filmesek és Wim Wenders névtelenrajongói mellett a találkozó helyszínén jelen volt CătălinMitulescu, Florin Șerban és Lucian Georgescu rendezÅ‘ is.

A hazai filmes új hullám képviselÅ‘i újra jó okkal gondolhattákazt, hogy munkájuk nem hiábavaló: az Európai Filmakadémia elnökedicsérÅ‘en méltatta alkotásaikat. „A filmkészítésben legfontosabbaz, hogy legyen érzékünk a helyszínekhez. A környezetnek sajáttörténete van, ha eljutunk oda, hogy „kiismerjünk” egy-egyhelyszínt, akkor olyan történetre bukkanhatunk, amely másutt nemszülethetne meg. A mai román filmszakmának elképesztÅ‘en jó érzékevan a helyszínekhez, ezt látni lehetett Cătălin Mitulescu «Hogyanéltem túl a világvégét» című, csodálatos filmjében, vagy a «4hónap, 3 hét, 2 nap»-ban is. Mindez az európai filmes alkotásokzömére is érvényes.

Az amerikai filmkészítÅ‘krÅ‘l ez nem mondható el, legtöbb filmjüka «senkiföldjén» játszódik, olyan helyszínen, amelyrÅ‘l nincs isszándékukban elárulni, hogy hol is található valójában. Ahelyszínérzékelés terén nem állnak jól, túlságosan lefoglalja Å‘keta történet”.

Mit tanácsol Wim Wenders a filmkészítés felnövekvÅ‘ nemzedékének?”Mindig jó az, ha a fiatal rendezÅ‘k szakítanak a múlttal ésmegtagadják a hagyományokat. A mai, fiatal román filmesek ezt megis teszik, Å‘k nulláról indulnak. ElÅ‘bb-utóbb úgyis mindenkimegöregszik, és akkor majd «az ósdiakhoz» fog tartozni. Ha valakiezt a folyamatot késleltetni akarja, nem kellene arra alapoznia,amit már egyszer megcsinált. Ha az ember azért alkot, mert jó asaját műfajában, akkor közel a vég. Ez a legnagyobb tévedés, amitelkövethet”.

Hétvégi filmek

Ha valaki Kolozsváron tartózkodna, annak viszont óriási tévedéslenne kihagyni a szombati vetítéseket. A kínálatban megtalálhatóLiviu Ciulei filmje, az Akasztottak erdeje, (Arta mozi, este fél8-tól), a Wim Wenders által rendezett Nick filmje (más névenLightning Over Water – a Cinema Cityben, du. 2-tÅ‘l); GiuseppeTornatore Baaria című filmje, amelyet idén A legjobb idegennyelvűfilm kategóriában Arany Glóbuszra jelöltek (az Unirea téren, esteháromnegyed 10-tÅ‘l) és Titus Munteanu Caravana cinematografică(Mozikaraván) című filmje (Victoria mozi, du. 5-tÅ‘l). A vasárnapifelhozatalból: Andrei Ujica Nicolae Ceaușescu önéletrajza címűfesztiválzáró dokumentumfilmjét a Republica moziban vetítik du. 6órától; látható még Ramin Bahrani Goodbye Solo című filmje (Echinoxmozi, este fél 10-tÅ‘l); Hayao Miyazaki Ponyo on the Cliff (Ponyo atengerparti sziklán) című rajzfilmje (Victoria mozi, du. 3 órától)és a legutóbbi Coppola-film, a Tetro, amely délután fél 4-tÅ‘l kerülbemutatásra a Republica filmszínházban.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Decese în urma vaccinării anti-coronavirus? Ce spun autoritățile
Lux și opulență! Unde e cazată Simona Halep în Australia: resortul e fabulos! Cât costă...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Medicii din Wuhan recunosc că au fost puși să mintă despre COVID. Imagini cu o...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Dacia a dat lovitura la început de an. Anunțul din Marea Britanie
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide