„A fiatal román rendezÅ‘knek elképesztÅ‘en jó érzékük van a helyszínekhez. Ez a legfontosabb a filmes szakmában. Az amerikai alkotókból hiányzik ez az érzék”

Redactor:
Diana Popescu
„A fiatal román rendezÅ‘knek elképesztÅ‘en jó érzékük van a helyszínekhez. Ez a legfontosabb a filmes szakmában. Az amerikai alkotókból hiányzik ez az érzék”
Pénteken, június 4-én a TIFF közönsége - a vetítések mellett - egy emlékezetes találkozó résztvevÅ‘je lehetett. Több tucat „tanonc" vett részt Wim Wenders, német filmrendezÅ‘ kétórás mesterkurzusán, melynek során behatóbb ismereteket szerezhettek az idei fesztivál díszvendégérÅ‘l, a filmrÅ‘l mint műfajról, a hétköznapi életrÅ‘l és talán önmagukról is.

Pénteken, június 4-én a TIFF közönsége – a vetítések mellett -egy emlékezetes találkozó résztvevÅ‘je lehetett. Több tucat „tanonc”vett részt Wim Wenders, német filmrendezÅ‘ kétórás mesterkurzusán,melynek során behatóbb ismereteket szerezhettek az idei fesztiváldíszvendégérÅ‘l, a filmrÅ‘l mint műfajról, a hétköznapi életrÅ‘l éstalán önmagukról is. A leendÅ‘ filmesek és Wim Wenders névtelenrajongói mellett a találkozó helyszínén jelen volt CătălinMitulescu, Florin Șerban és Lucian Georgescu rendezÅ‘ is.

A hazai filmes új hullám képviselÅ‘i újra jó okkal gondolhattákazt, hogy munkájuk nem hiábavaló: az Európai Filmakadémia elnökedicsérÅ‘en méltatta alkotásaikat. „A filmkészítésben legfontosabbaz, hogy legyen érzékünk a helyszínekhez. A környezetnek sajáttörténete van, ha eljutunk oda, hogy „kiismerjünk” egy-egyhelyszínt, akkor olyan történetre bukkanhatunk, amely másutt nemszülethetne meg. A mai román filmszakmának elképesztÅ‘en jó érzékevan a helyszínekhez, ezt látni lehetett Cătălin Mitulescu «Hogyanéltem túl a világvégét» című, csodálatos filmjében, vagy a «4hónap, 3 hét, 2 nap»-ban is. Mindez az európai filmes alkotásokzömére is érvényes.

Az amerikai filmkészítÅ‘krÅ‘l ez nem mondható el, legtöbb filmjüka «senkiföldjén» játszódik, olyan helyszínen, amelyrÅ‘l nincs isszándékukban elárulni, hogy hol is található valójában. Ahelyszínérzékelés terén nem állnak jól, túlságosan lefoglalja Å‘keta történet”.

Mit tanácsol Wim Wenders a filmkészítés felnövekvÅ‘ nemzedékének?”Mindig jó az, ha a fiatal rendezÅ‘k szakítanak a múlttal ésmegtagadják a hagyományokat. A mai, fiatal román filmesek ezt megis teszik, Å‘k nulláról indulnak. ElÅ‘bb-utóbb úgyis mindenkimegöregszik, és akkor majd «az ósdiakhoz» fog tartozni. Ha valakiezt a folyamatot késleltetni akarja, nem kellene arra alapoznia,amit már egyszer megcsinált. Ha az ember azért alkot, mert jó asaját műfajában, akkor közel a vég. Ez a legnagyobb tévedés, amitelkövethet”.

Hétvégi filmek

Ha valaki Kolozsváron tartózkodna, annak viszont óriási tévedéslenne kihagyni a szombati vetítéseket. A kínálatban megtalálhatóLiviu Ciulei filmje, az Akasztottak erdeje, (Arta mozi, este fél8-tól), a Wim Wenders által rendezett Nick filmje (más névenLightning Over Water – a Cinema Cityben, du. 2-tÅ‘l); GiuseppeTornatore Baaria című filmje, amelyet idén A legjobb idegennyelvűfilm kategóriában Arany Glóbuszra jelöltek (az Unirea téren, esteháromnegyed 10-tÅ‘l) és Titus Munteanu Caravana cinematografică(Mozikaraván) című filmje (Victoria mozi, du. 5-tÅ‘l). A vasárnapifelhozatalból: Andrei Ujica Nicolae Ceaușescu önéletrajza címűfesztiválzáró dokumentumfilmjét a Republica moziban vetítik du. 6órától; látható még Ramin Bahrani Goodbye Solo című filmje (Echinoxmozi, este fél 10-tÅ‘l); Hayao Miyazaki Ponyo on the Cliff (Ponyo atengerparti sziklán) című rajzfilmje (Victoria mozi, du. 3 órától)és a legutóbbi Coppola-film, a Tetro, amely délután fél 4-tÅ‘l kerülbemutatásra a Republica filmszínházban.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
SONDAJ. Topul politicienilor în care au încredere românii. Klaus Iohannis și Emil Boc, pe primele...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide