• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

EXCLUSIV Florin Călinescu: „M-aș băga să fac performanță cu TVR”. Vezi ce spun „variantele” Pora și Culcer

EXCLUSIV Florin Călinescu: „M-aș băga să fac performanță cu TVR”. Vezi ce spun „variantele” Pora și Culcer
După respingerea raportului de activitate al SRTv, în Comisiile de Cultură ale Parlamentului, dacă și plenul votează la fel, zilele lui Sassu la cârma instituției sunt numărate. A primit Călinescu o ofertă clară de a conduce TVR? „Nu neg c-am vorbit cu niște cetățeni...

După respingerea raportului de activitate al SRTv, în Comisiilede Cultură ale Parlamentului, dacă și plenul votează la fel, zilelelui Sassu la cârma instituției sunt numărate.

A primit Călinescu o ofertă clară de a conduce TVR? „Nu neg c-amvorbit cu niște cetățeni… De principiu, n-aș respinge, nu e vorbasă conduc Aeroportul Otopeni sau Ministerul Industriilor, lateleviziune cred că mă pricep. Dar o poziție clară voi avea cândvom trece de etapa un nume printre alte nume”. Deși multă lume vedeTVR doar ca o inutilă uzină bugetofagă, Călinescu are planuri maricu colosul din Pangratti: „M-aș băga să fac performanță cu TVR.Părerea mea este că sunt unul dintre cei mai buni producători tvdin România. Știu cu ce se mănâncă, am făcut producții uriașe laPro Tv. E relativ simplu să readuci TVR la ce ar trebui să fie:BBC.

Problema este că la conducere nu s-au perindat oameni demeserie, doar pe Tudor Giurgiu să-l suspectăm de legături cucultura. În plus, de 20 de ani, toți au venit pe alte criterii șiau reverberat în angajări tot felul de obligații”. Nici Călinescunu e un pustnic, poate fi și el suspectat că ar avea obligații fațăde partidul care l-ar propune. „Pot fi suspectat, dar măcar nu suntipocrit. Am un principiu de fier: trebuie introdusă noțiunea derating. Dacă e vreo obligație sentimentală, putem s-o satisfacem,dar dacă ne ridică puțin și audiența. Nu sunt ahtiat după glorie șinemurire în așa hal încât să nu țin cont de numele meu și de nișteprincipii”.

Călinescu nu ține cont de veșnica scuză a contractului colectivde muncă, pe seama căruia s-a pus mereu imposibilitatea de aconcedia uriașul personal din TVR: „Nu cred că ratingul e oproblemă sindicală. Nu cred că în contractul colectiv de muncăscrie că poți avea audiență zero și salariu baban. Nu cred că măduc director la un sanatoriu”.

Ce spune Rodica Culcer despre vehicularea numelui său la cârmeleTVR? „Nu mi-a făcut nimeni nicio propunere. Sunt speculații, lumeavorbește. În TVR se vehiculează câte trei nume pe zi. Pe mine măinteresează să fac ceea ce am câștigat prin concurs, și anumeștirile”.

Cum stau lucrurile în cazul Andreei Pora? „Știu și eu de aceastăzvonistică, dar nu a existat o ofertă concretă. Spun clar și apăsatcă nu m-au interesat și nu mă interesează funcțiile politice, iardin punctul meu de vedere asta este șefia TVR. De 20 de ani ampledat pentru depolitizarea conducerii din televiziunea și radioulpublic, deci nu pot face un gest care să contravină celor pentrucare lupt de atâta vreme. La noi, lumea crede că, dacă ai o anumităatitudine, trebuie să urmeze și o răsplată. Nu mă interesează decâtsă-mi fac meseria de jurnalist, a cărei mare plăcere este să criticlumea politică, atunci când e cazul”.

Inchide