Ați văzut filmul MAREA EVADARE? Iată cum arăta în realitate tunelul prin care au fugit prizonierii din lagărul nazist

Redactor:
Gândul
O echipă de arheologi și istorici a descoperit după 70 de ani un al patrulea tunel construit de prizonierii aliați pentru a evada din celebrul lagăr nazist Stalag Luft III.

O echipă de arheologi și istorici a descoperit după 70 de ani un al patrulea tunel construit de prizonierii aliați pentru a evada din celebrul lagăr nazist Stalag Luft III. Povestea prizonerilor aliați care au evadat din lagărul nazist a fost ecranizată la Hollywood, în celebrul film „Marea Evadare”, cu Steve Mc Queen.

Construit în Polonia, celebrul lagăr Stalag Luft III, se afla la doar 160 de km de Berlin și adăpostea zece mii de prizonieri. Barăcile erau construite în așa fel încât să facă imposibilă evadarea: pe ridicături de pământ, iar terenul era unul nisipos.

Cu toate acestea, prizonierii au conceput un plan ingenios prin care să își câștige libertatea: să sape mai multe tuneluri care să îi scape din lagăr. Pentru aceasta au folosit scândurile de la paturi, cutiile din aluminiu, cuțite, furculițe, prosoape, bănci, saltele. Prizonierii au reușit să realizeze și un sistem de ventilație, care să îi ajute la săpatul tunelurilor.

Primele trei tuneluri au fost denumite Tom, Dick și Harry și au fost construite la nouă metri sub pământ cu unelte de mână. Tom a fost descoperit de naziști și a fost distrus, iar Dick a fost folosit pe post de magazie.

Prin cel de-al treilea tunel, Harry, s-a realizat Marea Evadare din noaptea de 22 martie 1944, când prizonierii aliați s-au târât pentru a fugi din lagăr. Doar trei au scăpat însă, 73 au fost prinși, dintre care 50 au fost executați de Gestapo. Cei trei sunt norvegienii Per Bergslan și Jens Muller și pilotul olandez Bram van der Stock.

În loc să se lase descurajați, prizonierii au început să lucreze la un al patrulea tunel „George”, de a cărei existență știau foarte puțini. Asta în pofida măsurilor de securitate luate de germani, care au început să inventarieze obiectele cu ajutorul cărora prizonieri săpaseră tunelele. Totodată, naziștii au umplut tunelul Harry cu nisip.

Săpăturile din situl arheologic s-au materializat, după decenii de la „Marea Evadare”, într-un documentar pentru Channel 4, care va fi difuzat pe 28 noiembrie. După 66 de ani, echipa de arheologi a descoperit intrarea în tunelul Harry și cum arăta tunelul George. Cel de-al patrulea tunel a fost descoperit de echipa de arheologi în timp ce studia tunelul Harry.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Fostul iubit al Anei Mocanu nu se lasă! Bărbatul a făcut noi declarații despre separarea...
Inchide