Cine este cel mai mare criminal în masă din istorie? Răspunsul nu e nici Hitler, nici Stalin

Redactor:
Clarice Dinu
Cine este cel mai mare criminal în masă din istorie? Răspunsul nu e nici Hitler, nici Stalin
Cine este cel mai mare criminal în masă din istorie? Cei mai mulți probabil se gândesc la Adolf Hitler, arhitectul Holocaustului. Alții ar arăta către dictatorul sovietic Iosif Stalin, care cu siguranță a curmat mai multe vieți nevinovate decât a făcut-o Hiler. Însă atât Hitler, cât și Stalin au fost întrecuți de Mao Zedong. Din 1958 până în 1962, politica "Marelui Salt Înainte" a condus la moartea a 45 de milioane de oameni, ceea ce îl transformă în cel mai sângeros episod din istoria crimelor în masă, notează The Washington Post.

Istoricul Frank Dikötter, autorul cărții „Marea Foamete a lui Mao”, a publicat, recent, un articol în History Today, rezumând ce s-a întâmplat în perioada sub conducerea lui Mao Zedong:

„Mao a crezut că ar putea să își ridice țara peste competitorii săi prin înrolarea țăranilor în cooperative gigant. Cu gândul la căutarea unui paradis utopic, totul a fost colectivizat. Tot ceea ce oamenii dețineau le-a fost luat. Mâncarea distribuită în funcție de merit în cantinele colective a devenit un instrument de forțare a oamenilor să adere la fiecare idee emisă de partidul unic. Cum stimulentele pentru muncă au fost îndepărtate, coerciția și violența au fost utilizate pentru a-i constrânge pe fermierii înfometați să își desfășoare munca în cadrul unor proiecte de irigație slab planificate, în timp ce terenurile erau neglijate. Ceea ce a urmat a fost o adevărată catastrofă. Extrapolând din statisticile făcute publice, istoricii au speculat că zeci de milioane de oameni au murit din cauza foametei. Însă adevărata dimensiune a evenimentelor de atunci abia acum iese la lumină”, notează Frank Dikötter.

„Ceea ce reiese acum din aceste dosare extrem de stufoase conturează teroarea care îl plasează pe Mao în ipostaza celui mai mare criminal în masă din istorie, responsabil de moartea a cel puțin 45 de milioane de oameni între 1958 și 1962. Între două și trei milioane de victime au fost ucise prin tortură pentru orice infracțiune de care se făceau vinovate. Când un băiat a furat o mână de grâu în satul Hunan, șeful local, Xiong Dechang, l-a forțat pe tatăl acestuia să îl ardă de viu. Tatăl a decedat, câteva zile mai târziu, din cauza suferinței”, mai notează Frank Dikötter.

Ceea ce a implicat cu adevărat „Marele Salt Înainte” a fost, pentru mult timp, neaccesibil școlarilor. Munca lui Dikötter este demnă de atenție în condițiile în care arată că numărul victimelor ar putea fi cu mult mai mare față de cel știut și că uciderea în masă a fost premeditată de la bun început. Chiar și cifrele avansate cu ani în urmă, care indicau 30 de milioane de victime, îl fac pe Mao vinovat de cele mai sângeroase crime în masă din istoria omenirii.

În timp ce ororile „Marelui Salt Înainte” sunt binecunoscute experților în comunism și în istoria Chinei, acestea sunt rareori menționate în rândul oamenilor obișnuiți din afara Chinei, iar impactul lor cultural a fost unul modest. În contrast cu numeroasele cărți, filme, muzee și reconstituiri ale evenimentelor din perioada Holocaustului, este depus un efort mult prea mic în direcția reamintirii regimului lui Mao. Faptul că atrocitățile lui Mao au dus la moartea mai multor persoane decât a dus regimul lui Hitler nu înseamnă că dictatorul chinez a fost cel mai malefic dintre cei doi. Însă, Mao a guvernat pentru o perioadă mult mai lungă de timp peste o populație mult mai numeroasă.

Atât pentru chinezi, cât și pentru occidentali ignorarea a ceea ce a însemnat „Marele Salt Înainte” poate fi nefastă. Printre cei care au supraviețuit se numără și persoane care încă sunt în viață. Aceștia merită să le fie recunoscute nedreptățile și suferințele nejustificate la care au fost supuși. Totodată, aceștia merită să primească despăgubiri pentru pierderile suferite, iar călăii, care sunt încă în viață, să răspundă în fața legii. 

Acest episod îngrozitor din istoria Chinei, URSS și ceea ce a urmat ar fi trebuit să fie discrediteze pentru totdeauna socialismul așa cum fascismul a fost de naziști.

Recent, guvernul socialist din Venezuela a emis un decret prin care impune munca forțată pentru cea mai mare parte a populației sale. Cu toate acestea, instituțiile media au acoperit această măsură fără să o lege de socialism, de acest regim politic care s-a reflectat în oglindă în Uniunea Sovietică, China, Cuba și nu numai.

 

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
BREAKING NEWS: Ce se întâmplă cu circulația pe timp de noapte. Ludovic Orban a făcut...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide