• Publicat:
  • Actualizat:
Mini

Lista consilierilor lui Iohannis. Cine va face parte din echipa noului președinte, la Cotroceni

Lista consilierilor lui Iohannis. Cine va face parte din echipa noului președinte, la Cotroceni
Lista de consilieri ai lui Iohannis. Cine face parte din echipa noului președinte

Președintele ales, Klaus Iohannis, nu și-a prezentat până acum lista consilierilor care îl vor urma la Administrația Prezidențiale, urmând ca anunțul final să fie făcut luni, 22 decembrie, după ce va fi învestit în funcția supremă în stat.

Potrivit unor surse politice însă, până acum, pe lista de consilieri apar nume cunoscute din Parlament, dar nu numai. De portofoliul securității naționale se va ocupa George Scutaru, fostul lider de grup al deputaților PNL, care, de altfel, a demisionat vineri din Parlament.

Potrivit CV-ului său, Scutaru este masterand în Relații Internaționale, în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București. În plus, liderul PNL are o serie de studii și cursuri în domeniul apărării, precum „Cursul pentru  oficiali civili și militari pe probleme de securitate cibernetică (SES2/2011)”, „Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, Garmish – Partenkirchen, Germania”, dar și un „Program organizat de Departamentul de Stat al SUA, „International Visitor Leadership Program on U.S. – European Security Issues , SUA”. 

Din 2004, Scutaru a fost ales deputat pe listele PNL, iar până ieri a fost vicepreședintele comisiei de apărare și siguranță națională.

VEZI AICI CV-UL INTEGRAL AL LUI GEORGE SCUTARU

Numele deja cunoscut pentru cea care va fi purtătoare de cuvânt a Administrației prezidențiale este Tatiana Niculescu Bran, fostă jurnalistă și scriitoare. Aceasta a anunțat, pe contul său de Facebook, că va face parte din echipa lui Klaus Iohannis, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

VEZI AICI CV-UL INTEGRAL AL TATIANEI NICULESCU BRAN

Departamentul de afaceri europene ar urma să fie condus de fostul comisar europan și fost ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban. Potrivit CV-ul său, el a fost negociator-șef al României cu Uniunea Europeană (2004-2005), fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene (2004). În 2007, Orban a devenit comisar european,  în 2010 a fost numit consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene, iar în 2011-2012 a fost numit Ministrul Fondurilor Europene, făcând parte din trei guverne consecutive: Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Ponta.

VEZI AICI CV-UL INTEGRAL AL LUI LEONARD ORBAN

Potrivit acelorași surse politice, din echipa lui Klaus Iohannis va face parte și fostul ambasador Lazăr Comănescu, urmând a fi numit consilier prezidențial pentru politică externă. Diplomatul a fost secretar de stat, în perioada1995-1998 în cadrul Ministerului de Externe, preluând conducerea acestui portofoliu în 2008, la propunerea premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

Din mai 2009, Lazăr Comănescu a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania.

VEZI AICI CV-UL INTEGRAL AL LUI LAZĂR COMĂNESCU

Numele lui Dan Mihalache este vehiculat și el pentru a completa echipa lui Klaus Iohannis. Fost deputat PSD, în 2004, Mihalache a trecut ulterior la PNL, făcând parte din echipa de campanie a lui Crin Antonescu. În martie 2013, Mihalache a devenit secretar general adjunct al Senatului, după ce a deținut poziția de secretar general adjunct al Guvernului între mai 2012 și noiembrie 2012. 

VEZI AICI CV-UL INTEGRAL AL LUI DAN MIHALACHE

Nici Andrei Muraru nu va lipsi din echipa de consilieri de la Administrația prezidențială. Fostul șef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) ar urma să conducă departamentul „Relația cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă”. Din iunie 2014, Muraru a fost numit consilier personal al lui Klaus Iohannis și a fost unul dintre cei care l-au sfătuit îndeaproape în campania pentru prezidențiale. 

Potrivit CV-ului său, Andrei Muraru este doctor în istorie și a condus IICCMER în perioada 2012-2014.

VEZI AICI CV-UL INTEGRAL AL LUI ANDREI MURARU

Potrivit Știrile ProTV, profesorul de economie Cosmin Marinescu va fi cel care se va ocupa de problemele ce țin de mediul de afaceri. Echipa de consilieri nu este însă definitivată, iar lista integrală a tuturor consilierilor va fi anunțată luni, 22 decembrie.

 

Inchide