CE TIP de coronavirus a ajuns în România. Un medic reputat explică ce înseamnă forma S de coronavirus

CE TIP de coronavirus a ajuns în România. Un medic reputat explică ce înseamnă forma S de coronavirus
Ce inseamna forma S de coronavirus
Publicat: 15/03/2020, 17:50
Actualizat: 15/03/2020, 17:56

Desi coronavirusul poate afecta orice populatie, se pare ca în Wuhan si în Italia este prezent serotipul L, iar in Romania serotipul S, spune un medic reputat de la noi.

Diferența de agresivitate a noului virus ține de susceptibilitatea genetică a populatiei, virusul nou corona intrand în celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei), arată specialistul. Prof. dr Olga Simionescu scrie, pe pagina sa de Facebook, o sinteză a ceea ce știm, trebuie să știm și care vor fi efectele pe termen lung ale coronavirusului.

Cel mai interesant este că, explică medicul, se pare ca în Wuhan (de unde a pornit) și in Italia a fost serotipul L, mai agresiv iar în Romania serotipul S, mai „blând”. Aceasta este legată de susceptibilitatea genetică a populației, explică medicul.

„1. Este un virus cu ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute inca din 1960, la oameni si animale (pasari, mamifere). Se numeste “noul corona” fiindca au mai fost infectii cunoscute in 2002 (SARS-CoV) si in 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 si determina boala COVID-19. El a inceput in Wuhan in 2019, decembrie si s-a raspandit in intreaga lume.

2. Fiind virus cu ARN (beta corona virus), face mutatii, parte naturala a ciclului celular, astfel ca exista doua serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapida si S mai bland, cel clasic. Desi virusul poate afecta orice populatie, se pare ca in Wuhan (de unde a pornit) si in Italia a fost serotipul L, iar in Romania serotipul S. Aceasta este legata de susceptibilitatea genetica a populatiei, virusul nou corona intrand in celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Exista contestatari ai teoriei mutationale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv ca din lantul lung de nucleotide (30000) doar cateva ar fi afectate. Insa eu cred ca formele diferite de boala nu tin doar de imunitatea individului, ci si de aceste doua tulpini”. DETALII AICI

Vestea bună este că românii sunt predispuși genetic să facă forma „ușoară” a COVID-19, consideră medicul specialist.

În urmă cu câteva zile, renumitul profesor Adrian Streinu-Cercel, șeful de la „Matei Balș”, spunea că „sunt două forme de coronavirus, una mai ușoară și una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, de tipul L, dar care este și în România”.

Din fericire, chiar dacă România a importat temutul virus chinezesc din Italia, situația este mult diferită la noi de ceea ce se întâmplă în Peninsulă. Din cele 123 de cazuri identificate în România până în prezent, majoritatea sunt asimptomatice, aproximativ 10 persoane s-au vindecat complet, iar un singur caz este mai grav.

Pentru medici, este clar că „bărbații sunt mai expuși decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole şi, din păcate, acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”.

Adrian Streinu-Cercel a mai declarat și că este „falsă cu majuscule” teoria conform căreia în China foarte mulți pacienți s-au vindecat de coronavirus cu vitamina C.

Ca soluții eficiente de prevenție, Cercel crede că trebuie limitate deplasările şi aglomeraţiile care nu sunt necesare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri