1% din energia electrică a SUA, consumată pentru cultivarea marijuanei în apartamente. De câtă energie electrică e nevoie pentru producerea unei singure țigări

Redactor:
Aura Stan
Cercetătorii californieni susțin că au identificat o nouă sursă de poluare: culturile de marijuana din spațiile închise

Cercetătorii californieni susțin auidentificat o nouă sursă de poluare: culturile de marijuana dinspațiile închise. Astfel, prin cultivarea marijuanei în spațiiînchise se ajunge la un consum de 1 la sută din întreaga cantitateade electricitate folosită în Statele Unite ale Americii. Concluziaaparține unui grup de cercetători californieni, condus de Dr. EvanMills, specialist al Laboratorului Național Berkeley. În cadrulstudiului „Energia din fum: amprenta de carbon a producției decannabis în spații închise” („Energy up in Smoke: The CarbonFootprint of Indoor Cannabis Production), experții au mai arătat căproducția de cannabis „de apartament” duce la cheltuieli depeste cinci miliarde de dolari pe an pe continentulamerican.

Țigara de marijuana șibecul de 100 de wați

Californienii susțin că„producerea unei singure țigări de marijuana foloseșteaceeași energie ca un bec de 100 de wați ținut aprins timp de 17ore”. Astfel, pentru1,5 metri pătrați de plantație demarijuana (n.r.: cam cât suprafața a două birouri obișnuite),cantitatea de energie electrică utilizată e dublă față de ceaconsumată în mod obișnuit de o locuință

  • Pe lângă generatoarele de curentelectric, cultura plantelor de canabis în încăperi specialamenajate, susțin californienii, poate fi „încurajată” și deinstalațiile care funcționează pe bază de combustibil. Potrivitcalculelor, 265 de litri de motorină sunt necesari pentru o singurăplantă de canabis sau până la 530 de litri de benzină, dacă sefolosesc instalații de alimentare mai mici și mai puțineficiente.
  • Producția pe bază de motorinăproduce mai multe gaze cu efect de seră, comparativ cu aceea bazatăpe energia electrică.

Studiul californienilor arputea fi folosit în campanii antidrog

Deși raportul celor de la Berkeleyar putea fi preluat de activiștii anti-drog, cercetătorii susțin cănu au intenționat acest lucru. „Studiul nu face judecăți de valoarelegate de cultivarea marijuanei”, spune Mills. Omul de științăsubliniază că nu creșterea plantei este poluantă, ci metodeleineficiente folosite la ora actuală. În replică, editorii uneireviste americane, „Fast Company”, consideră că studiul arată încăo dată că legalizarea marijuanei este necesară, mai ales că înCalifornia este permisă vânzarea acesteia pentru uz medicinal încădin 1996. „Producția de marijuana trebuie legalizată pentru caoamenii să conștientizeze consumul mare de energie, folosit înproces”, scrie Ariel Scwartz, colaborator al publicației.Californienii sunt rezervați. „Depinde de alții să decidă cum vorreacționa la descoperire”, a declarat Dr. Mills.

Drogurile obținute în interiorul locuințelor suntdăunătoare pentru sănătate. În urma numeroaselor procese deprocesare, canabisul ajunge să conțină foarte multe noxe care princonsum, ajung în organism. „Iarba s-ar putea să nu mai fie verde”,avertizează echipa californiană.

Inchide