15 martie, ZIUA MAGHIARILOR DE PRETUTINDENI. Cum sărbătoresc ungurii din România. GALERIE FOTO

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - 15 Martie - este marcată, în acest an, în foarte multe localități din Transilvania, de la manifestările comemorative și artistice nelipsind liderii formațiunilor politice maghiare din România, însă în acest nu au fost invitate personalități marcante din Ungaria.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – 15 Martie – este marcată, în acest an, în foarte multe localități din Transilvania, de la manifestările comemorative și artistice nelipsind liderii formațiunilor politice maghiare din România, însă în acest nu au fost invitate personalități marcante din Ungaria.

În Arad, comunitatea maghiară se va aduna, joi, la ora 17.00, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, pentru a depune coroane la statuia Libertății, la manifestarea organizată de UDMR Arad urmând să participe liderii județeni ai Uniunii și autorități locale. Programul manifestărilor dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni mai cuprinde, de la ora 18.00, un spectacol la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.

În Bihor, UDMR și Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizează manifestări separate de 15 Martie.

Astfel, reprezentanții PPMT se vor întâlni, joi, la ora 15.00, în Parcul Libertății din Oradea, la statuia revoluționarului pașoptist Szacsvay Imre, pentru a depune coroane, la festivitate urmând să participe și președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, președintele PPMT pentru Regiunea Partium, Zatyko Gyula, și un deputat ungar. Alte comemorări organizate de PPMT vor avea loc la Salonta, Săcuieni și Biharia.

Manifestările organizate de UDMR și bisericile tradiționale maghiare vor începe la Oradea cu o ceremonie religioasă la Biserica Reformată din Rogerius, după care, la ora 14.00, vor avea loc depuneri de flori la monumentul revoluționarului polonez Kazimir Rulikowky din Cimitirul Municipal. De acolo, reprezentanții UDMR Bihor vor merge în Parcul Nicolae Bălcescu, unde vor depune coroane de flori la statuia revoluționarului pașoptist român.

Manifestările de la Oradea vor continua cu o slujbă ecumenică la Biserica Reformată Olosig, urmată de o depunere de flori la statuia lui Szacsvay Imre, după care va avea loc o defilare cu torțe în centrul municipiului, în fruntea paradei urmând să se afle „husari”. Ulterior, la ora 20.30, la Teatrul „Szigligeti Ede” va avea loc un spectacol de folclor maghiar dedicat Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradei și rege al Ungariei între 1077-1095.

În Bistrița-Năsăud, UDMR va organiza, joi, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița, un spectacol la care este invitat să cânte și solistul de operă Szakács Levente de la Opera Maghiară din Cluj. De asemenea, elevii secției maghiare a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița vor prezenta un program artistic.

În Cluj, UDMR va organiza manifestări comemorative care vor include un marș, o slujbă religioasă și o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Astfel, la ora 10.00 a început un marș pe străzile municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Reformat din Piața Avram Iancu, până la Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail din Piața Unirii. Acolo va fi oficiată o slujbă religioasă, iar după ora 13.00 va avea loc ceremonia depunerii de coroane de flori la plăcuța poetului Petofi Sandor de pe clădirea fostului hotel Biasini, unde acesta s-a cazat în perioada Revoluției din 1848. La manifestarea la care sunt așteptate sute de persoane au fost invitați și prefectul județului Cluj, președintele Consiliului Județean și primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca.

În Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată aproape în fiecare localitate prin spectacole, ceremonii religioase și comemorative în școli, biserici și la monumentele unor eroi, însă manifestările principale au loc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc.

La Târgu Secuiesc, manifestările vor începe la prânz, cu parada locuitorilor din comunele învecinate, care defilează în căruțe, purtând costume populare și cântând muzică tradițională.

La Sfântu Gheorghe, manifestarea centrală va avea loc de la ora 16.00, în centrul municipiului, unde sunt așteptate mii de persoane, între care autorități locale, județene, reprezentanți ai organizațiilor civice și politice maghiare, pentru a sărbători Ziua Națională a Maghiarilor de Pretutindeni și a aduce un omagiu eroilor Revoluției din 1848. Manifestarea este deschisă în fiecare an de defilarea tradițională a grupurilor păstrătoare de tradiții ale husarilor și ale cercetașilor, întâmpinate cu aplauze de miile de persoane care se adună în centrul municipiului, împodobit cu cocarde în culorile roșu, alb, verde. În acest an, sărbătoarea de la Sfântu Gheorghe este organizată împreună de formațiunile maghiare, cu scopul „politizării” manifestării.

În Harghita, manifestările au început la ora 10.00 la Miercurea Ciuc, cu un moment comemorativ la Școala Generală „PetÅ‘fi Sándor”. La ora 13.00, se vor depune coroane de flori la statuia generalului Gál Sándor, iar de la ora 17.00, festivități similare vor avea loc la statuile revoluționarilor PetÅ‘fi Sándor și Nicolae Bălcescu din Piața Cetății. De la ora 19.00, la Teatrul „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc se va desfășura un program de gală.

Potrivit primarului Raduly Robert Kalman, municipalitatea a alocat aproximativ 20.000 de lei organizării Zilei Maghiarilor de Pretutindeni în Miercurea Ciuc, adăugând că multe dintre aspectele tehnice, precum sonorizarea, sunt asigurate de instituțiile aflate în subordinea Primăriei.

La manifestări nu și-au anunțat prezența personalități marcante din Ungaria, țară care va fi reprezentată doar de consulul general în Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál.

Nici la manifestările care vor avea loc în Pasul Neyerges – unde la evenimentele de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au participat, anii trecuți, președintele Ungariei Solyom Laszlo, reprezentanți ai Parlamentului și ai Executivului de la Budapesta – nu și-au anunțat prezența, în acest an, personalități marcante. Acolo, comemorarea festivă și depunerile de coroane vor începe la ora 14.00, în cadrul unei manifestări organizate de Consiliul Local Cozmeni și UDMR.

De altfel, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată festiv în majoritatea localităților din județul Harghita.

În județul Hunedoara, comunitatea maghiară va comemora eroii Revoluției de la 1848-1849 pe parcursul a trei zile, la Deva, Hunedoara, Petroșani, Lupeni, Simeria, Orăștie și Brad.

Astfel, miercuri, la Galeriile de Artă din Deva a avut loc lansarea albumului fotografic „Frumosul județ Hunedoara”, iar joi, la Simeria, Deva, Hunedoara, Lupeni și Petroșani vor avea loc depuneri de coroane, momente lirice și spectacole. Duminică, la Orăștie și Brad se vor desfășura acțiuni dedicate revoluționarilor de la 1848.

La festivitățile de joi vor asista președintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, secretarul general al Guvernului, Dézsi Attila, secretarii de stat Borbely Károly și LÅ‘rincz Széll, fiind invitați și reprezentanți ai autorităților locale și județene.

În Mureș, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată prin manifestări organizate de UDMR, PCM, CNMT și Tineretul Maghiar Ardelean, la Târgu Mureș.

Evenimentele organizate de UDMR includ, joi, la ora 11.00, depuneri de coroane la statuia fostului primar al municipiului Bernady Gyorgy și o adunare, de la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri, la care sunt așteptate 1.500 de persoane. Printre participanți ar urma să se afle și vicepremierul Marko Bela, dar nu și lideri politici din Ungaria.

Manifestările organizate de PCM vor începe la ora 13.00, la statuia poetului Petofi Sandor din Târgu Mureș, unde sunt așteptate să se adune aproximativ 300 de persoane care să pornească apoi spre Piața Bolyai. Potrivit președintelui PCM Mureș, Laszlo Gyorgy, nu sunt invitați din Ungaria.

CNMT va organiza, în cetatea din Târgu Mureș, o serie de manifestări culturale, începând de la ora 10.00, iar de la ora 17.00 – o manifestare la statuia lui Petofi, la care sunt așteptate 200 de persoane. Vicepreședintele CNMT, Kali Istvan, a declarat că între cei care vor susține discursuri se numără un secretar de stat din Ungaria, Bologh Zoltan. Organizația Tineretul Maghiar Ardelean încheie manifestările la statuia lui Petofi de la ora 19.00, după care participanții vor merge la Monumentul Secuilor Martiri, unde vor avea loc manifestări artistice.

În Satu Mare, manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni vor avea loc joi după-amiază, iar la acestea va participa și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Manifestările vor începe la ora 17.00 la statuia poetului național al Ungariei, Petofi Sandor, din parcul de lângă Spitalul Județean II din Satu Mare, unde vor fi depuse coroane de flori, va avea loc un recital de poezie și muzică și vor fi susținute discursuri.

Apoi, la Teatrul de Nord, elevii școlilor „Kolcsey Ferenc” și „Ham Janos” vor susține un program artistic și vor avea loc o prelegere despre importanța Revoluției Maghiare, susținută de istoricul maghiar Kedves Gyula, și premierea maghiarilor care s-au implicat în promovarea culturii și a sportului, dar și în construirea organizației municipale Satu Mare a UDMR.

În Sălaj, circa 2.000 de persoane sunt așteptate să participe, joi, la manifestările pe care UDMR le va organiza în Zalău și în localitățile unde populația este predominant maghiară pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

La Zalău, programul va începe cu oficierea unei slujbe religioase în Biserica Reformată, după care va avea loc o Gală Festivă la Casa de Cultură a Sindicatelor. Ulterior, va fi o defilare cu torțe, pe traseul Casa de Cultură a Sindicatelor – Bulevardul Mihai Viteazul – Piața Iuliu Maniu – statuia baronului Wesselényi, la aceasta din urmă fiind programate alocuțiuni și depuneri de coroane de flori.

În Sibiu, joi vor avea loc depuneri de coroane în Parcul Petofi din municipiul reședință de județ, iar sâmbătă se va desfășura un spectacol cultural la care vor fi prezenți invitați din partea Consulatului General al Ungariei din Cluj. În cadrul acestuia, va fi proiectat și un film despre Revoluția Maghiară de la 1848-1849.

De altfel, în această perioadă la Sibiu are loc prima ediție a Zilelor Filmului Maghiar, eveniment care include proiecția a peste 30 de filme documentare, de animație, artistice, istorice, de ficțiune și selecții de scurt metraje. Totodată, în cadrul programului va fi organizat un maraton de filme în localitățile din jurul municipiului Sibiu – Agnita, Mediaș, Ocna Sibiului, Săcădate și Boarta -, unde trăiesc comunități de maghiari.

În Timiș, manifestările organizate de UDMR se vor desfășura pe parcursul a două zile. Acestea au început miercuri, când la Monumentul Eroilor din comuna Ghiroda vor fi depuse coroane de flori. O acțiune similară s-a desfășurat, tot miercuri, la Monumentul Eroilor din zona Freidorf din Timișoara, iar de la ora 18.00 la Biserica Reformată din zona Cetate a municipiului va avea loc o dezbatere. La ora 19.00, la aceeași biserică a fost prezentat un volum de istorie despre Revoluția Maghiară de la 1848, la prezentarea cărții urmând să participe și un reprezentant al Ministerului Culturii din Ungaria, Elekes Botond.

Joi, la Timișoara vor fi depuse coroane și jerbe de flori la bustul lui Eftimie Murgu, la plăcuța comemorativă Klapka Gyorgy și la monumentul lui Petofi Sandor.

Inchide