30% dintre șoferii români au condus cel puțin o dată sub influența alcoolului

Redactor:
Mădălina Chițu
30% dintre șoferii români au condus  cel puțin o dată sub influența alcoolului
Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub influența alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece consideră că riscul de a fi implicați într-un accident este mai mic datorită traficului redus

Trei din zece români, cu vârsta între 18 și 30 de ani, au conduscel puțin o dată după ce au băut alcool, potrivit rezultatelor unuistudiu coordonat de sociologul Septimiu Chelcea, realizat de CultMarket Research.
Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub influența alcooluluiatunci când pleacă noaptea din club, deoarece consideră că risculde a fi implicați într-un accident este mai mic datorită traficuluiredus. Cercetarea mai arată că cel mai însemnat pericol pe caretinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendareapermisului sau implicarea într-un accident cu un alt șofer în starede ebrietate. Sociologii sunt de părere că tinerii șoferi nu percepfaptul că își pun în pericol atât viața lor cât și a celorlalțiparticipanți la trafic, chiar și în cazul consumului unei cantitățimici de alcool. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.001persoane din mediul urban.

Alcoolul, responsabil de 7% din accidente

Potrivit datelor Poliției Rutiere Române, 7% din totalulaccidentelor grave de circulație au avut drept cauză alcoolul.”Deși numărul accidentelor este în scădere, comparativ cu cel dinanul 2009, șoferii ar trebui să conștientizeze riscul la care seexpun atunci când conduc sub influența alcoolului”, spunecomisarul-șef Lucian Diniță, directorul Direcției Rutiere dincadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Datele furnizatede către INML arată că, dintre cele 3.538 de testări de alcoolemierealizate anul trecut, cei mai mulți șoferi testați, respectiv1.308, au înregistrat o alcoolemie cu valori între 0,80 și 2 gramealcool la mie. Comisarul-șef Diniță a precizat că cel mai desîntâlnite accidente care au la bază consumul de alcool sunt produsede tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 și 23 de ani.

Alcoolul afectează claritatea vederii și timpul dereacție

„Șofatul sub influența alcoolului este periculos, indiferent decantitatea de alcool în grame la litrul de sânge. Alcoolulafectează o serie de funcții ale corpului, cum ar fi claritateavederii și timpul de reacție, aspecte importante pentru un șofer.De asemenea, alcoolul afectează judecata conducătorului auto, caredevine tentat să depășească limitele de viteză, mai ales în cazulalcoolemiilor mici”, a declarat prof. univ. dr. Dan Dermengiu,directorul general al Institutului Național de Medicină Legală”Mina Minovici” (INML). Medicul precizează că alcoolul afecteazăreflexele de la primele molecule. „Dacă mănânci o singură bomboanăcu lichior, atunci clar alcoolul nu îți va afecta reflexele.Problemele apar în cazul tinerilor care spun că, dacă mănâncă șiapoi beau, se pot urca fără nicio problemă la volan. Total greșit.Este posibil ca alcoolul să se metabolizeze mai greu în cazul celorcare mănâncă înainte să bea una-două beri, dar efectul alcooluluiasupra organismului este același”, menționează prof. univ. dr.Dermengiu.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide