Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

37 oC până sâmbătă. Zeci de oameni sunt doborâți de căldură, viețuitoarele fug din „supa” Mării Negre

37 oC până sâmbătă. Zeci de oameni sunt doborâți de căldură, viețuitoarele fug din „supa” Mării Negre
Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până sâmbătă, 14 august. În această perioadă temperaturile vor sări de 35 de grade Celsius, iar în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei se așteaptă, local, 37 de grade.

Marea Neagră – o „supă” din care viețuitoarelefug

În scurt timp, viețuitoarele marine ar putea să plece din zonaMării Negre, căutând ape ceva mai reci și cu mai mult oxigen, dacătemperatura apei nu va scădea, avertizează cercetătorul SimionNicolaev, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Marină”Grigore Antipa” din Constanța. „În ultimele nouă zile, temperaturala mal nu a scăzut sub 29 de grade Celsius. S-a mai întâmplat și înalte dăți să existe asemenea temperaturi, dar nu pe o perioadă atâtde lungă ca acum. Astfel, în apa mării, care este o supă biologică,pot fi generate procese de oxidare, iar viețuitoarele pot aveaprobleme, fiind obișnuite cu temperaturi de 25 – 26 de gradeCelsius. Nu cred că probleme atât de mari încât să moară în masă,ci mai degrabă să plece din această zonă, căutând un climat maibun”, ne-a explicat cercetătorul.

Faptul că mii de pești au murit în mare acum două săptămâni are”legătură indirectă” cu încălzirea – record a apei, mai susțineSimion Nicolaev. „Media multianuală de oxigen a lunii august estede circa 5,3 centimetri cubi pe litru. Ei bine, în perioada cupeștii morți, valoarea era foarte mică, de 0,6 – 0,6 centimetricubi pe litru. Ieri, de pildă, valoarea era de 3,5, adică în limiterezonabile”, a explicat cercetătorul. (ABT)

Limitări de viteză și întârzieri la CFR

Din cauza caniculei, trenurile circulă cu viteză redusă și, înconsecință, ajung la destinație cu întârziere. „Au fost impuselimitări de viteză de 70 km/oră, de la 120-140 km/oră. În funcțiede particularitățile fiecărui tronson, limitările intră în vigoarela ora 10 sau 11 dimineața și sunt ridicate la 17 sau 18după-amiaza”, a declarat pentru Gândul directorul de exploatare alCFR Călători, Valentin Dorobanțu. El a precizat că cele maiafectate magistrale de cale ferată sunt București – Constanța,București – Craiova și Timișoara – Arad – Mangalia. În transportulauto nu sunt probleme deosebite, crescând doar consumul decombustibil cu până la 10%, după cum ne-a declarat directorulgeneral al Autotrans Călători Filaret, Valentin Alexe.(A.B.)

Zeci de corturi cu aer condiționat, înBucurești

Primăria Capitalei a amplasat 27 de corturi anticaniculă dotatecu aer condiționat, scaune, dozatoare de apă și personal medical.Acestea se află la dispoziția bucureștenilor între orele 9 și 17când, potrivit primarului Sorin Oprescu, se înregistreazătemperaturile cele mai ridicate. Majoritatea corturilor suntamplasate în zonele cu trafic pietonal intens și în parcuri.

La rândul lor și primarii de sector au amplasat propriilecorturi anticaniculă. Astfel, în sectorul 3, s-au instalat patrupuncte de prim-ajutor care funcționează între orele 10 și 18. Însectorul 4, primăria lui Piedone a instalat 3 corturi deprim-ajutor și a amenajat alte nouă puncte de prim-ajutor înincinta principalelor instituții publice subordonate acesteia. Însectorul 6, primarul Poteraș a înființat trei puncte de prim-ajutorși 25 de locații în care bucureștenii pot primi apă rece.

(M.M.)

Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până sâmbătă,14 august. În această perioadă temperaturile vor sări de 35 degrade Celsius, iar în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei seașteaptă, local, 37 de grade. Atenție, în realitate temperaturileresimțite de organismul uman vor fi mult mai ridicate, valorile demai sus fiind măsurate numai la umbră. Indicele de confort termicva depăși pragul critic de 80 de unități, aceasta însemnând căumiditatea din aer va fi atât de ridicată, încât nu va permite catranspirația corpului uman să se usuce și să răcorească astfelîntreg organismul. Pe lângă caniculă, codul galben mai avertizeazăși asupra instabilității atmosferice pe arii restrânse, la deal șila munte. Aici vor fi averse cu caracter torențial, descărcărielectrice, intensificări de vânt și vijelii, precum și căderi degrindină. (ABT)

Între orele 11 și 18, nu faceți efort fizicafară

În zilele toride, medicii recomandă populației să evite pe câtposibil plimbările lungi în stradă sau activitățile în aer liber.”Este indicat ca în intervalul 11-18 să evităm activitățilesportive, grădinăritul sau lucrul pe șantier. Persoanele care nuîși pot amâna treburile în acest interval de timp trebuie să seîmbrace adecvat. Se recomandă haine deschise la culoare din fibrenaturale precum bumbacul, inul sau mătasea și să își acopere capulcu pălării sau umbrele cât mai compacte, pentru a nu permitetrecerea razelor ultraviolete prin ele”, recomandă dr. AlisGrasu.

De asemenea, este indicat ca în perioada caniculară să renunțămla băuturi carbogazoase dulci, cafea sau alcool, deoarece acesteaaccelerează deshidratarea. „Apa minerală sau plată este cea maiindicată în această perioadă. Fructele și legumele proaspeteasigură și ele o bună hidratare a organismului”, completeazămedicul.

Printre persoanele cele mai afectate de căldură se numără celebolnave cronic. Astfel, cardiacii, hipertensivii, diabeticii, darși vârstnicii și copiii trebuie să evite canicula.

Serviciile de Ambulanță și SMURD au înregistrat, în ultimele 24de ore, 6.480 de apeluri la nivelul țării, din care 81 pentrucăzuți în stradă, dublu față de miercuri, și un deces, al cincileaunde căldura poate fi considerată factor favorizant, potrivitdatelor Ministerului Sănătății (MS).

„Numărul celor cărora li s-a făcut rău pe stradă s-a dublat înultimele 24 de ore. De asemenea, bărbatul adus, marți seară, dinTulcea, cu hipertermie și intoxicație cu vapori de vopsea, laSpitalul de Urgență Floreasca din Capitală, a decedat. Este alcincilea caz unde căldura poate fi considerată factor favorizant dedeces, după ce alte patru persoane au decedat în Spitalul JudețeanConstanța”, a spus Oana Grigore, șeful biroului de presă al MS.

Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABI) a înregistrat,ieri, până la ora 16, 581 solicitări. Potrivit managerului SABI,dr. Alis Grasu, din totalul de apeluri peste 300 au fost urgențe.”În plus, până în acest moment, s-au înregistrat 14 cazuri depersoane căzute în stradă și 55 de lipotimii și sincope. Zileletrecute am înregistrat în jur de 1.280 de solicitări în 24 de ore”,a declarat pentru Gândul dr. Grasu.

În lipsa brizei, depresivii și bolnavii de plămâni n-auce căuta la mare

Pe litoral apa mării a atins temperaturi record: 30 de gradeCelsius. Fenomenul pune în pericol sănătatea turiștilor care se ducpe litoral pentru a beneficia de efectele benefice ale brizeimării, doar că acum briza mării lipsește. „Încălzirea apei măriiînrăutățește starea de sănătate a persoanelor care suferă deafecțiuni cardiovasculare. Cardiacii sunt primii care resimtefectele secundare ale încălzirii atmosferei. În plus, anxioșii,depresivii și pacienții cu afecțiuni pulmonare riscă agravări aleafecțiunii”, a declarat pentru Gândul dr. IoanaMaria Marinescu, medic generalist. Potrivit specialistului, încondițiile în care briza mării va fi simțită tot mai slab,astmaticii, persoanele care suferă de pneumonie sau de embolismpulmonar nu vor mai putea veni la mare pentru a face aerosol.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Inchide