5% dintre milionarii români, angajați la stat „din pasiune” pentru țară și pentru că „nu mai ești tentat de bani”

5% dintre milionarii români, angajați la stat din pasiune pentru țară și pentru că nu mai ești tentat de bani
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 14:16

Dar indiferent de funcție sau de avere, toți susțin că reușescsă se împartă între afacerile pe care le derulează și jobul la statsau că au lăsat businessul în gestiunea rudelor sau a asociaților,iar ei se concentrează pe cele ce aparțin dregătoriei pe care,”vremelnic”, o ocupă.

Cu toții susțin că au intrat în sistem încercând să devinăsoluția anticorupție – „dacă ai banii tăi, nu mai ești tentat debanii statului” – și, de asemenea, pentru a face ca localitatealor, județul și țara să prospere – „iar noi, odată cu ele”.Argumentul suprem – „cine și-a construit o afacere de milioane deeuro a căpătat experiența necesară pentru a putea dezvolta cum secuvine proiecte la nivel local și central”. De ce, totuși, suntatât de puțini?! Păi, pentru că „politicul își bagă coada, că nu-iprea convine să nu poată controla anumite lucruri…”

Oamenii de afaceri cu job la stat

Printre cei care ar putea schimba fața administrațiilor locale dacăși-ar convinge și mai mulți dintre colegii milionari să li sealăture se numără consilieri județeni -Dumitru Domnariu PDL Sibiu,Vasile Rotărescu Timișoara, Nicușor Constantinescu și IonDumitrache, PSD Constanța; consilierii locali – Gabriel Surdu, PDLIași, Florin Vlas, PSD TG Mureș; secretari de stat – Marin Anton,actualmente la Ministerul Mediului, venit aici după ce a fostrestructurat de la Ministerul Transporturilor; miniștri – dupăremaniere, singurii rămași în sistem, componenți ai echipei Forbes500, sunt Elena Udrea și Gabriel Oprea. Printre parlamentari senumără Silviu Prigoană (PDL), Robert Negoiță (PSD), Dan Voiculescu(PC), Culiță Tărâță și Anghel Iordănescu (UNPR), Attila Verestoy(UDMR), Călin Popescu Tăriceanu și Dan Radu Rușanu (PNL); ba chiarși un parlamentar european, în persoana lui Gigi Becali, precum șiprimarul Constanței, Radu Mazăre.

Topul bugetarilor milionari

Averile bugetarilor businessmani se înscriu pe o „scală” amilioanelor de euro, de la 200 – Gigi Becali la „doar” 8-9 în cazulsecretarului de stat de la Mediu, Marin Anton. Ceilalți, aflațiîntre coperțile colecției de milionari, stau și ei foarte bine -180 milioane, Dan Voiculescu; 100 milioane, frații Robert și IonuțNegoiță; 60 milioane, Attila Verestoy; 40 milioane, SilviuPrigoană; 29 milioane, Culiță Tărâță; 22 milioane, Dan Radu Rușanu;17 milioane, Gabriel Surdu; 15 milioane, Florin Vlas; 15 milioane,Ion Dumitrache; 14 milioane, Vasile Rotărescu; 14 milioane, DumitruDomnariu; 13 milioane, Dorin Cocoș și Elena Udrea; 10 milioane,Anghel Iordănescu; 10 milioane, Radu Mazăre; 10 milioane, GabrielOprea; 9 milioane, Nicușor Constantinescu. Iată cum au explicat,pentru gândul, motivul pentru care unii dintre cei enumerați maisus se împart între propriile afaceri și postul de bugetar.

Marin Anton, secretar de stat la Mediu – „Dacă ai bani, numai ești tentat de banii statului”

Marin Anton este, actualmente, secretar de stat la MinisterulMediului și Pădurilor, după ce a fost remaniat de pe un postsimilar, deținut la Transporturi. El are, potrivit Forbes, o averede 8-9 milioane de euro. Afacerea sa constă în tranzacții cuterenuri, din 2005, de-mocrat-liberalul tranzacționând în principalbunuri imobiliare (terenuri și păduri). Anton deține în acestmoment 2,2 milioane de metri pătrați de teren.
Demnitarul PDL spune că de mult nu mai știe ce-i fac afacerile. „Deo parte se ocupă nevastă-mea, de alta cumnații. Eu îmi petrec omare parte din timp la minister și vă spun că am ajuns până aicidin pasiune”, afirmă Anton.

El susține că, deși propria soție „îl pisează” să renuțe, elinsistă pentru că are un proiect de dus la bun sfârșit. „Am promisunor oameni de la PDL Ilfov că-l voi duce la bun sfârșit, le-ampromis, iar eu, pe unde am fost, m-am implicat foarte mult, săștiți”. Anton mai spune că e convins de faptul că, dacă înadministrație ar veni mai mulți oameni de afaceri, ar fi mult maibine. „De ce să ne ascundem după deget? Se poate spune că, dacă aibani, nu mai ești tentat de banii statului”.

Florin Vlas, consilier local Târgu Mureș, PSD – „Mă bategândul să mă retrag”

Omul de afaceri Florin Vlas, consilier local în Târgu Mureș, are,potrivit Forbes, o avere de 14-15 milioane de euro. Afacerile salese derulează în domeniul turismului, Vlas deținând în acest momenttrei hoteluri în acest oraș. Din cauza efectelor crizei, Vlas aînchis o parte a afacerilor sale din domeniul transporturilor și orețea de benzinării. Vlas spune că e consilier de zece ani și că,inițial, a fost convins că vor mai veni și alți oameni cu banilângă el.

„Sincer vă spun, eu am crezut că vor mai veni lângă mine câțivadin ăștia, ca mine, pentru a impulsiona investițiile și dezvoltareaorașului. Implicit, automat, după asta afacerile în general ar fimers mai bine. Eu, deși sunt social-democrat, vă spun că înacțiunile mele sunt mai liberal decât liberalii”. Vlas mai spune căa reușit câte ceva din ce și-a propus, dar că e loc de mult maibine. „Am sesizat că mulți oameni de afaceri care am crezut că vorpune umărul la dezvoltarea orașului au găsit de cuviință să rămânăîn afară de teama politicului, ca să nu le afecteze businessul.Cine știe, eu n-am simțit asta… Dar mă bate gândul să mă retragși eu, și nu știu dacă fac bine”.

Ion Dumitrache, consilier județean PSD, Constanța -„Funcția de consilier nu înseamnă muncă executivă”

Consilierul județean Ion Dumitrache are o avere de 15 milioane deeuro, potrivit Forbes. El este acționar la 12 societăți comerciale.Omul de afaceri deține aproximativ 370 ha teren agricol și 30 hateren forestier în județul Dolj și controlează Șantierul NavalMidia Năvodari, ziarul local Observator, un lanț de farmacii și maimulte spații comerciale.

Dumitrache spune că funcția de consilier „nu înseamnă muncăexecutivă”, ceea ce înseamnă că nu-l încurcă în privat, unde niciacolo nu are o funcție executivă. „Funcția de consilier înseamnă săinițiezi anumite programe, să mergi la comisii o dată pe săptămână.Nu e un program care să te dea peste cap”, susține Dumitrache.

El este de acord că un număr mai mare de oameni de afaceriimplicați în politică ar diminua foarte mult co-rupția. „Ar aduce ocontribuție foarte importantă, nu numai din perspectivamanagementului, dar și din punctul de vedere al ideilor și alautorității lor”. Însă politicul nu prea cedează la o astfel deposibilitate, mai spune consilierul social-democrat. „Este o boalăa partidelor de a-și învârti oamenii pe funcții, aceiași oameni laminister, în consilii etc, evitându-i pe cei care ar putea avea uncuvânt de spus fără să fie șantajați ori influențați printr-osingură ridicare de deget a unui singur șef de partid”.

Dumitru Domnariu, consilier județean PDL, Sibiu – „Un om deafaceri face față cu brio acestei provocări”

Dumitru Domnariu, consilier jude-țean, are o avere de 14 milioanede euro, potrivit Forbes. Cea mai cunoscută afacere a sa estelanțul de benzinării Euroil – 21 de stații, în 10 județe – pe careo deține împreună cu Adrian Nicoară, cumnatul său.

Consilierul democrat-liberal spune că s-a detașat oarecum deafacerea pe care o păstorește împreună Nicoară, dar este convins căun om de afaceri se poate descurca mai bine decât alții într-oastfel de muncă. „Eu zic că ar fi bine să fie cât mai mulți oamenide afaceri în consilii.

Un om care are o afacere poate face față cu brio mai mult decâtalții”. În ceea ce privește diminuarea corupției printr-o regruparea afaceriștilor pe funcții bugetare, Domnariu spune că „tentațiaține de fiecare cum gândește și dacă e pus pe căpătuială nucontează că are bani sau nu”. „Dar cred sincer că ar fi mai multăcurățenie”, spune consilierul sibian.

TOPUL MILIONARILORBUGETARI Averile bogaților care primescleafă

Gigi Becali, 200 de milioane; Dan Voiculescu, 180 de milioane; 100milioane, frații Robert și Ionuț Negoiță; 60 milioane, AttilaVerestoy; 40 milioane, Silviu Prigoană; 29 milioane, Culiță Tărâță;22 milioane, Dan Radu Rușanu; 17 milioane, Gabriel Surdu; 15milioane, Florin Vlas; 15 milioane, Ion Dumitrache; 14 milioane,Vasile Rotărescu; 14 milioane, Dumitru Domnariu; 13 milioane, DorinCocoș și Elena Udrea; 10 milioane, Anghel Iordănescu; 10 milioane,Radu Mazăre; 10 milioane, Gabriel Oprea; 9 milioane, NicușorConstantinescu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
Vergil Chițac: Constanța va dispune de 18 stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021