60% dintre români cred în deochi, 47% în clarvăzători, 23% în extratereștrii

Redactor:
Elvira Gheoghiță
60% dintre români cred în deochi, 47% în clarvăzători, 23% în extratereștrii
Peste 90 la sută dintre români cred că există Dumnezeu, dar, în același timp, 60% cred și în deochi, 47% în prezicători, tămăduitori sau clarvăzători, 25% în astrologie sau horoscop și 23% în extratereștri, potrivit unui studiu al Fundației Soros România.

Peste 90 la sută dintre români cred că există Dumnezeu, dar, în același timp, 60% cred și în deochi, 47% în prezicători, tămăduitori sau clarvăzători, 25% în astrologie sau horoscop și 23% în extratereștri, potrivit unui studiu al Fundației Soros România.

Cercetarea „Religie și comportament religios” a fost realizată de Fundația Soros România, în luna iunie, fiind chestionate peste 1.200 de persoane.

Studiul arată că deși 94% dintre cei chestionați au răspuns da la întrebarea „Credeți sau nu că există Dumnezeu?”, doar 42% dintre aceștia acceptă viziunea dogmei creștine potrivit căreia există un Dumnezeu întrupat într-o ființă, 49% văzând puterea divină mai degrabă ca un spirit sau o forță a vieții, se arată într-un comunicat al Fundației Soros România.

Potrivit autorilor studiului, în timp ce credincioșii români îmbrățișează numeroase aspecte care provin din creștinism, mulți cred și în existența unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu acesta.

Astfel, 60% dintre respondenți cred în deochi, 47% cred în oameni cu puteri speciale, cum ar fi prezicătorii, tămăduitorii sau clarvăzătorii, 25% cred în astrologie sau horoscop, iar 23% în extratereștrii.

În același timp, 88% dintre respondenți cred în existența sufletului și 87% cred în păcat sau în existența raiului.

„Cei mai mulți dintre români cred în numeroase aspecte care provin din creștinism sau au legătură cu acesta, de la suflet (88%), păcat (87%) sau rai (79%) și până la viața de după moarte (63%) sau judecata de apoi. Mai puțini dintre respondenți, dar în continuare un număr semnificativ, cred și în existența unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu creștinismul”, potrivit autorilor cercetării.

Totodată, 53% dintre cei chestionați au răspuns că întotdeauna se închină când trec prin dreptul unei biserici, 68% că primesc în casă preotul cu botezul, 48% că nu muncesc în zilele de sărbătoare, dar doar 15% au spus același lucru despre a cere un sfat preotului atunci când au un necaz, în timp ce 35% nu o fac niciodată.

„Este destul de des întâlnit obiceiul de a sfinți lucrurile de uz îndelungat, precum casa și mașina, lucru pe care îl fac întotdeauna 31% dintre români și adesea alți 24%, care nu are legătură cu dogma creștină, decât cel de a posti în zilele obișnuite de post (altele decât cele de dinaintea marilor sărbători), un comportament recomandat de biserică”, mai arată autorii studiului.

La întrebarea „Indiferent dacă mergeți sau nu la biserică, ați putea spune că sunteți…”, 77% dintre respondenți au completat „o persoană credincioasă”, 15% au răspuns „nu sunt o persoană credincioasă” și doar pentru 1% răspunsul a fost „un ateu convins”.

Cercetarea indică faptul că această abordare a fenomenului religios este vizibilă și în atitudinea românilor față de unicitatea religiei. Astfel, 34% dintre respondenți afirmă că există o singură religie adevarată și 38% consideră că și alte religii conțin unele adevăruri fundamentale.

În schimb, pentru 18% dintre români nu există o singură religie adevărată, toate marile religii ale lumii conținând unele adevăruri fundamentale.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populația țintă, cu o eroare de plus/minus 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide