A început sezonul angajărilor, dar numai la firmele străine. IT-ul și industria auto anunță mii de noi locuri de muncă

Redactor:
Victor Rotariu
A început sezonul angajărilor, dar numai la firmele străine. IT-ul și industria auto anunță mii de noi locuri de muncă
Companiile străine din România, care lucrează aproape integral pentru clienți de peste graniță, vor să angajeze mii de români, pentru a putea face față comenzilor noi.

Companiile străine din România, care lucrează aproape integralpentru clienți de peste graniță, vor să angajeze mii de români,pentru a putea face față comenzilor noi. De la giganți caMicrosoft, Amazon, Oracle, Ford sau Dacia, până la call-centere,cele mai multe dintre multinaționalele prezente în România au caprioritate în acest moment noi angajări.

„Firmele străine sunt mai optimiste pentru că la ele lucruriledeja merg mai bine. Ele se pregătesc deja pentru anul viitor, cândse așteaptă ca lucrurile să meargă și mai bine. Trebuie subliniatfaptul că în cazul de față vorbim despre firme străine carelucrează tot pentru străini, deci pentru clienți din state undeeconomia dă sau a dat deja semne serioase de revenire. Este normalca în momentul în care au mai multe comenzi să angajeze mai mulțioameni”, a declarat pentru Gândul GeorgeButunoiu, expert în resurse umane.

Amazon, Microsoft, Oracle și HP se „bat” peprogramatorii români

Numărul de joburi disponibile diferă de la caz la caz. Amazon,de exemplu, cel mai mare retailer online din lume, vrea să angajezela biroul din Iași încă 12 softiști cu ocazia deschiderii unui noucentru de dezvoltare. Numărul total de angajați, de circa 30, arurma să se dubleze în următorii doi-trei ani, conform oficialilorlocali ai companiei.

La polul opus se află Ford, care a anunțat că începând dinprimăvara anului viitor va da drumul la noi angajări. Conformanunțurilor oficiale ale reprezentanților companiei, de la 3.500 deangajați în momentul de față, forța de muncă totală va ajunge la7.000 în următorii ani.

Ca număr de angajatori, sectorul care pare să ofere cele maimulte noi joburi în perioada următoare este IT-ul. Amazon nu estesingurul gigant care are nevoie de români pentru a-și dezvoltaafacerile. Cel mai mare retailer online din lume se „bate” la Iașipe tinerii programatori cu BitDefender, producător local de soluțiide securitate.

Microsoft, un alt gigant al industriei de profil, a anunțat încădin primăvară că are și el nevoie de încă 70 de noi angajați pânăla finele acestui an, pe lângă cei peste 300 pe care îi are deja.Printre companiile care și-au anunțat încă de la începutul acestuian intenția de a face noi angajări se numără și HP, cu o țintă de600 de angajări în total în acest an, Adobe, 30-50 de noi joburi,și Oracle, cu cel puțin câteva zeci de noi posturi.

Străinii fac angajări și în domeniul serviciilor, mai precis încall-centere. Generated Solutions (CGS), divizia locală a companieiamericane specializate pe astfel de servicii, a anunțat recent căvrea să angajeze încă 500 de persoane, un nivel similar de noiangajări fiind anunțat și de către Genpact, firmă specializată peoutsourcing.

Sectorul auto are nevoie de mii de noiangajați

Firmele din IT se „bat” pe tinerii programatori nu numai întreele, ci și cu reprezentanții industriei auto. La Iași, Amazon areprintre concurenți firme cum ar fi Continental Automotive sau caDelphi. „Foarte mulți studenți merg după absolvire să muncească laContinental Automotive sau la alte companii precum Delphi(producător de componente auto – n.r.). Mai sunt și alte companiicare angajează, precum Pentalog (furnizor de servicii deconsultanță și dezvoltare software)”, a declarat Mihai Postolache,prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrulUniversității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, citat de ZiarulFinanciar. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide