„A terminat Princeton, acum e la Harvard”. Unde învață copiii milionarilor să facă bani – EXCLUSIV

Redactor:
Ionuț Morariu
„A terminat Princeton, acum e la Harvard”. Unde învață copiii milionarilor să facă bani – EXCLUSIV
Copiii sunt principala grijă a părinților de pretutindeni, indiferent de poziția socială sau de avere

Copiii sunt principala grijă a părinților de pretutindeni,indiferent de poziția socială sau de avere. Însă, pentru ceisuperbogați, preocuparea crește exponențial. Ei pot transmite cuușurință tinerei generații un patrimoniu foarte vast. Mult maidificil este să le lase moștenire disciplina, cunoștințele debusiness sau instinctul unei investiții corecte.

Este o realitate pe care băncile specializate în private bankingau remarcat-o. Până în 2025, numai în Statele Unite ale Americiipeste o mie de miliarde de dolari vor intra pe mâinile unormoștenitori, potrivit Bloomberg. Instituțiile financiare suntextrem de interesate de fenomen.

Ele încearcă să își asigure menținerea relațiilor cu copiiiclienților, astfel încât banii să nu fie transferați. Pecontinentul asiatic, UBS, Citigroup sau Standard Chartered dezvoltădeja programe care presupun educarea copiilor clienților de privatebanking.

În România, o întreagă generație de „nouveau riche” își puneaceastă proble­mă. La unison, ei își declară neîncrede­rea îneducația oferită de sistemul de învă­țământ românesc și spun că îșiîndrumă copiii către școlile din sistemul anglo-saxon.

Copos, la pensie din 2013. Alexandra îi ialocul

Oamenii de afaceri autohtoni vor să se asigure că cei care levor succeda vor avea cunoștințe temeinice despre buna administrarea capitalului agonisit după Revoluție și nu sunt deloc zgârcițiatunci când vine vorba despre educația urmașilor. George Copos,deținătorul unei averi de circa 200 de milioane de euro, conformestimărilor Forbes, este mândru de performanțele școlare ale fiiceisale, Alexandra (27 de ani). „A terminat facultatea de finanțe laPrinceton. Acum urmează un masterat de trei ani la Harvard. Cred căasta spune totul în pri­vința opiniei mele cu privire la educație”,a declarat pentru Gândul George Copos. Și, diferit de basmeleromânești în care împărații lasă fiicelor doar jumătate deîmpărăție, proprietarul Ana Holding, George Copos, se declară cumult mai generos: „Categoric, ea va prelua afacerile familiei. Avemun contract ferm. Din 2013, eu mă pensionez și ea îmi ia locul.Abia atunci vom discuta despre obiectivele punctuale ale mandatuluiei.”

Circa 20.000 de euro pe an îl costă pe Negoiță educațiacopiilor

Ionuț Negoiță, la cei 36 de ani ai săi, este un om de afaceritânăr. Se gândește însă la viitorul celor doi copii ai săi, Ingrid(opt ani) și Hary (șase ani). „Cred că orice părinte își doreștetot ce este mai bun pentru copii și, în același timp, vrea caproiectele să îi fie perpetuate”, ne-a spus omul de afaceri, acărui avere, însumată cu cea a fratelui său, se cifrează la 120 demilioane de euro. Negoiță punctează importanța educației primite înprimii ani de viață. „E bine să conștientizeze lucrurile la justavaloare. Noi, deocamdată, avem problema jucăriilor. Ei și-ar dorimai multe. Le obțin însă doar dacă schimbul pe care îl fac cu mineeste unul corect. Învață mai bine, primesc mai mult. Nu le voicumpăra un BMW X5 la îm­pli­nirea vârstei de 18 ani. O mașinămo­destă și utilă, da”, precizează omul de afaceri.
El mai spune că, până la sfârșitul celor opt clase, cei doi copiivor continua să învețe la o școală privată bucureșteană, unde nuplătește mai mult de 10.000 de euro anual, pentru fiecare. „Peviitor, intenționez să îi îndrum către o școală din afară. Un punctde plecare în căutările mele este chiar colegiul de business dinHaga, unde studiază nepoata mea. Doar ce a început primul ei an, castudentă, acolo”, povestește Negoiță.

Dan Șucu optează pentru sistemul britanic deînvățământ

Proprietarul celui mai cunoscut brand de pe piața autohtonă demobilă, Dan Șucu, are o avere estimată la 240 de milioane de euro.Este și tatăl a patru copii despre care spune că nu îi va obliga săîl urmeze în afacerea pe care o conduce.

„Am încercat însă să le insuflu un set de valori umane, carereprezintă funda­mentul pe care se construiește orice afa­cere. Laprima generație de copii, am fost mai puțin implicat în educațialor. Este o eroare pe care vreau să o corijez. În privința școlii,baza va fi reprezentată de sistemul românesc. De la liceu însă,sistemul britanic mi se pare cea mai bună alegere”, a declarat,pentru Gândul, Dan Șucu.Cunoașterea exactă a costurilor oricărei investiții este pro­prieoricărui mare om de afaceri.

Pro­prietarul Mobexpert nu vrea însă să facă publică sumadestinată educației urmașilor săi. Iar motivul este unul bineargumentat. „Bugetul alocat educației nu este ceva pe care să îlștiu sau care să mă preocupe. Educația copiilor mei este preaim­portantă!”, concluzionează omul de afa­ceri.

Ayan Schwartzenberg va începe de la munca dejos

Om de afaceri și părinte este și Elan Schwartzenberg. El îșiamintește de primii săi ani de școală, făcuți în România.

„Nu îmi place sistemul educativ de astăzi de la noi. Suntconvins că el ar putea fi îmbunătățit rapid și să revină lacalitatea pe care a avut-o pe vremea când eu urmam cursurile deaici. În clasa a șasea m-am transferat la o școală din Israel, dardirect în clasa a opta”, punctează Schwartzenberg.

De aceea, se gândește ca fiul său, Ayan (șase ani), să urmezeliceul într-o instituție de învățământ din Marea Britanie sauElveția. Cu o avere estimată anul trecut la circa 40 de milioane deeuro, Schwartzenberg se numără printre părinții norocoși care voravea ce transmite mai departe.

Spune că este atent la câteva aspecte din evoluția viitoare afiului său. „Sub deviza că singur alege și că va avea o deplinălibertate de acțiune, voi avea grijă să parcurgă două lucruri: câtmai multă școală și să lucreze în vacanțe, începând cu vârsta de 15ani”, ne-a declarat omul de afaceri.

Școala, brățară de aur

Și proprietarii unor afaceri de o anvergură mai mică pun unaccent deosebit pe pregătirea temeinică a generației tinere.Dumitru Toader deține o fabrică de mobilier pentru copii, caregenerează o cifră de afaceri care anul acesta va depăși, conformspuselor sale, trei milioane de dolari.

Chiar dacă joacă într-o ligă infe­rioară, a afacerilor mici, eleste la fel de inte­resat de educația urmașilor ca marii oameni debusiness din România. Iar inves­­tițiile pe care le face înșcolarizarea celor trei băieți ai săi sunt la un nivel înalt.

„Îi iau cu mine la marile expoziții de mobilier, precum cea dinLas Vegas. Și vreau să continuie ceea ce am început eu. Deocamdatăsunt mici, studiază în București, la British School. Dar îmi dorescca ei să urmeze, la timpul potrivit, o școală de business în afarațării”, spune antreprenorul.

INFO PLUS:

Băncile au pus ochii pe copiii bogătașilor

„Pentru oamenii bogați, generația următoare este cea maiimportantă grijă”, afirmă Jungkiu Choi, coordonatorul unui programde trainning pentru copiii clienților de private banking al bănciiStandard Chartered, citat de Bloomberg.

Timp de șase săptămâni, din lunile iulie și august ale acestuian, el a coordonat o echipă de profesori care au încercat săinsufle unei clase de 18 superbogătași principiile planificăriifinanciare. Banca le-a plătit chiar și un salariu de 957 de dolari.”Ești Spiderman. Ai puteri magice și mari responsabilități. Dar,mai întâi, trebuie să înveți să livrezi pizza la domiciliu”, esteprima lecție pe care Choi o predă învățăceilor săi, ai cărorpărinți lasă pe mâinile băncii cel puțin un milion de dolari.

Mari instituții financiare precum UBS sau Citigroup au programesimilare. Interesul lor pentru noua generație de bogătași a apărutca urmare a unei observații statistice. În momentul transferuluimarilor averi către copii, băncile de private banking pierdeauaproape jumătate din clienți.

Prin aceste gesturi de bunăvoință, băncile speră că, în momentultransferului de proprietate, moștenitorii marilor averi vor fi maireticenți în privința alegerii unui administrator rival pentruconturile lor, cu multe zerouri.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide