Academicianul Margareta Giurgea a decedat

Academicianul Margareta Giurgea a decedat
Fizicianul Margareta Giurgea, membru titular al Academiei Române, a decedat în data de 28 aprilie, la vârsta de 96 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.

Fizicianul Margareta Giurgea, membru titular al Academiei Române, a decedat în data de 28 aprilie, la vârsta de 96 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.

Margareta Giurgea s-a născut pe 19 august 1915, la București, și, după terminarea cursurilor liceale, a urmat cursuri universitare la Secția de fizică a Facultății de Științe din București. În anul 1943 și-a susținut doctoratul cu o teză din domeniul descărcărilor electrice, sub îndrumarea profesorului Eugen Bădărău.

A urcat toate treptele ierarhiei universitare, începând ca asistent, apoi conferențiar la Catedra de acustică și optică, profesor de optică și spectroscopie a Facultății de Fizică a Universității bucureștene și, paralel, a conferențiat la Facultatea de Chimie a Institutului Politehnic din București.

Din 1966, de când este coordonator de doctorat în optică-spectroscopie, a contribuit la formarea a peste 25 doctori în fizică, unii dintre ei fiind în prezent profesori sau membri ai unor colective de cercetare științifică din țară și de peste hotare.

Margareta Giurgea s-a dedicat și activității de cercetare, fiind mai întâi cercetător la Institutul de Fizică al Academiei Române și apoi la Institutul de Fizică și de Tehnologia Materialelor de pe Platforma Măgurele. În cercetările sale a abordat mai multe domenii pe care le-a îmbogățit cu rezultatele propriei activități, precum: descărcări electrice în gaze, spectroscopia de absorbție, împrăștierea luminii în lichide pure, soluțiile de polimeri, noncristale pure și dopate, conducția electrică în polimeri solizi etc.

În 1998, împreună cu Leontina Nasta, a publicat lucrarea „Optica” din seria „Biblioteca profesorului de fizică”, inițiată de Șerban Țițeica.

În anul 1968, când a fost distinsă și cu un premiu al Academiei Române, a coordonat organizarea Colocviului „Optical and Spectroscopic Phenomena in Ionic Crystals” de la București.

Recunoașterea meritelor științifice ale profesorului Margareta Giurgiu a fost atestată de alegerea sa, în 1991, ca membru corespondent, și în 1992, ca membru titular al Academiei Române. Între anii 1992-1995, Margareta Giurgiu a îndeplinit funcția de președinte al Secției de Științe Fizice din Academia Română.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide