ACESTEA SUNT NUMELE ANULUI: la băieți – David, la fetițe – Maria. Lista celor mai frecvente nume din România

Publicat: 14/01/2013, 23:02
Actualizat: 29/07/2014, 17:25

Prenumele tradiționale ca Ion, Gheorghe, Dumitru, Petre, Ioana, Georgeta, Vasilica sau Florica au fost înlocuite de ceva timp cu unele noi. În 2010, la nivel național, cele mai frecvente prenume pentru băieți au fost Cristian, Nichita, Daniel și Maxim, iar pentru fete au fost Alexandra, Nicoleta, Andreea, Maria, Valeria și Anastasia.

În Capitală, dacă unii părinți și-au botezat în anii trecuți copii odraslele cu Scaramuș, Termopan, Mercedes, Magdalena Picior de Lemn, Contesa, Boss, Valută sau Armani, acum s-a renunțat la prenumele „rușinoase” inspirate din telenovele, mărci de mașini sau de îmbrăcăminte în favoarea celor ca David, Andrei, Toma Ștefan iar pentru fetițe Maria, Elena, Carmen sau Alexandra. Potrivit noului Cod Civil, intrat în vigoare de la 1 octombrie, „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri, ori interesele copilului după caz”.

La sectorul 1 în topul prenumelor Darius, Antonius sau Sofia și Antonia

„În urmă cu ceva timp a venit la noi un tătic și ne-a spus că pe bebeluș o să-l cheme 33. Ne-a cerut să-i trecem în certificatul de naștere la prenume 33. I-am explicat că nu este posibi, a insistat și până la urmă l-am convins să-i schimbe prenumele. Alt băiețel a fost înregistrat cu prenumele de Scaramuș. În ultima vreme însă bebelușii sunt declarați cu prenume obișnuite”, a declarat pentru gândul Adrian Toma, directorul Stării Civile din sectorul 1 al Capitalei. Potrivit acestuia, cele mai la modă prenume pentru băieți sunt Darius, urmat de Antonius, David și Matei. Pentru fete prenumele favorite ale părinților sunt Sofia, Antonia, Giulia, Alexandra sau Alessia.

Toma a mai explicat pentru gândul că interdicția de a nu trece în acte nume și prenume rușionase care stârnesc ilaritatea sau batjocura este în vigoare din 2003 și este stipulată într-o Ordonanță de Urgență iar prevederile acestui act normativ au fost trecute și în noul Cod Civil.

Prevederea din noul Cod Civil

În sectorul 2 se preferă prenumele duble

Părinții din sectorul 2 al Capitalei au renunțat la prenumele inspirate din telenovele, mărci de mașini sau îmbrăcăminte și aleg pentru copii prenume duble. „Un prenume este inspirat din numele sfinților iar al doilea este, cel mai frecvent, pentru băieți – David iar pentru fete – Carmen. Este o perioadă în care părinții aleg drept prim prenume nume de sfinți ca Andrei, Toma, Ștefan sau Maria, Elena sau Alexandra”, a declarat pentru gândul, directorul Stării Civile sector 2, Monica Cămărăscu.

În sectorul 4 în top sunt Nicolas sau David și Roberta sau Hana

Anii trecuți, unul dintre părinți a vrut să-și boteze copilu Adolf Hitler. Dorința nu i-a fost însă îndeplinită de angajații Stării Civile, care, într-un final, l-au convins să renunțe la prenumele total neobișnuit. „Au existat de la începutul anului 44 de solicitări prin care se cerea schimbarea numelui de familie. Unul dintre solicitanți se numea Rușine și acum îl cheamă David. În ultima vreme copii sunt botezați cu prenume ca Nicolas, David, Andrei Alexandru, Pedro pentru băieți și Maria, Roberta sau Hana pentru fetițe”, a declarat pentru gândul, șeful serviciului Stare Civilă sector 4, Crina Marianciu .

În sectorul 5 nu mai e la modă Magdalena Picior de Lemn

Angajatele serviciului de Stare Civilă din sectorul 5 al Capitalei susțin că de multă vreme nu s-au mai întâlnit cu prenume ciudate pentru bebeluși. Dacă cu ani în urmă Madalena Picior de Lemn , Elena Nuți sau Boss erau prenume cerute de părinți acum ele s-au schimbat în David, Alexandru pentru băieți sau Maria, Lucia sau Alexandra pentru fetițe. „Deși la noi se înregistrează toți copii născuți la Spitalul Municipal, cam 30 de nașteri într-o lună, sporadic se mai întâlnesc prenume ca Ion, Gheorghe sau Dumitru”, au povestit pentru gândul angajatele de la Starea Civilă sector 5.

În Sibiu o maternitate a publicat următorul anunț: „nu se acceptă prenume ciudate de nou-născuți”

Angajații unei maternități din Sibiu au postat recent, în interiorul unității, un afiș prin care părinții sunt anunțați că „nu se acceptă prenume ciudate de nou-născuți”.

Maternitatea dă și câteva exemple de astfel de nume: Seif, Boss, Q7, Ancheta, Contesa, Dacia sau Hitler.

Afișul postat de maternitate:

Conform noului Cod Civil, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altor asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Top 3 mașini ieftine recuperate de bancă. TÂRGUL AUTO din august: Mașini la 4.000 de...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...