Adevărul despre banii UE: Udrea, campioana lui Băsescu, nu e și campioana din statisticile oficiale

Adevărul despre banii UE: Udrea, campioana lui Băsescu, nu e și campioana din statisticile oficiale
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 28/04/2012, 11:21

Datele oficiale contrazic, în bună parte, versiuneapreședintelui Traian Băsescu referitor la situația absorbțieifondurilor europene. În viziunea liderului de la Cotroceni,exprimată miercuri seara, la „Nașul” (B1TV), „campioanele” ar fiministerele Dezvoltării Regionale și Turismului (MDLT), condus deElena Udrea, și pe al Mediului, condus de udemeristul LaszloBorbely. Conform statisticii publicate de Autoritatea pentruCoordonarea Instrumentelor Structurale, la 31 august 2010, cel maibine stă, la cele mai multe capitole, Ministerul Muncii, care nicinu a fost menționat de dl. Băsescu. În schimb, când vine vorba deMinisterul Transporturilor, cifrele îi dau dreptate președinteluicare s-a exprimat critic la adresa conducerii acestei instituții -codașa absorbției fondurilor europene.

Un Șeitan european

Cu Mihai Șeitan la conducere, Ministerul Muncii a ocupat primapoziție în topul numărului proiectelor aprobate – 1.763, aproapedublu față de MDLT și de 12 ori mai mult față de MinisterulMediului! Tot Ministerul Muncii se evidențiază din punct de vedereal valorii proiectelor aprobate – peste trei miliarde euro (față de2,44 miliarde de euro la Mediu, 2,37 la MDLT). Și la procentulcontribuției UE din valoarea proiectelor aprobate, MinisterulMuncii se detașează, cu 94,43%. MDLT și Mediul sunt mult în urmă,cu 66,02%, respectiv 62,32%. Ce-i drept, Ministerul Muncii estefruntaș și în cazul proiectelor respinse (3.457), dar numărulacestora este în scădere față de luna precedentă (în iulie erau3.751), în timp ce numărul proiectelor respinse este în urcareabruptă, în cazul MDLT (de la 1.577, în iulie, la 1873, în august).Și tot Ministerul Muncii conduce la capitolul Contribuția UE la”Contractele / deciziile de finanțare cu beneficiarii” (sumeeligibile), cu 1,631 miliarde de euro, precum și la Contribuția UEca procente din valoarea proiectelor depuse – 90,15%. E interesantde urmărit cum se va descurca, în continuare, succesorul luiȘeitan, Ioan Botiș.

Udrea se descurcă bine cu plățile

La rândul său, Ministerul Economiei „ia fața” de departe altorministere, din punct de vedere al numărului proiectelor depuse șial valorii acestora (6.260 proiecte / 14,36 miliarde de euro).

Ministerul condus de Elena Udrea este lider doar în privințaproiectelor în curs de evaluare (3.333 la număr) și al plățilorcătre beneficiari (400 de milioane de euro). Ministerul Mediului nuconduce la niciun capitol.

Ministerul Transporturilor este, într-adevăr codaș, dar nu chiarla toate capitolele. De pildă, stă mai bine decât MinisterulEconomiei din punct de vedere al contribuției UE raportată lavaloarea proiectelor depuse.

Stadiul absorbției fondurilor UE la nivelul luniiaugust

l În privința numărului proiecte-lor europene depuse, Româniastă cel mai bine cu programul sectorial creșterea competitivitățiieconomi-ce, gestionat de Ministerul Economiei: 6.260 proiecte învaloare de 14,36 miliarde de euro. Urmează Ministerul DezvoltăriiRegionale și Turismului (MDLT), care a depus 6.143 proiecte (11,46miliarde euro) în cadrul PO Regional și Ministerul Muncii, cu 5.609proiecte (7,56 miliarde euro) în cadrul POS Dezvoltarea ResurselorUmane. Transporturile au doar 54 de proiecte depuse, totuși încreștere cu 5 față de luna iulie; pe de altă parte, proiecteleTransporturilor sunt de cea mai mare anvergură, însumând (atâteacâte sunt) 4,54 miliarde de euro.

l Din punctul de vedere al con-tribuției UE la proiecteledepuse, exprimată în procente, situația e foarte bună la POSDezvoltarea re-surselor umane – 90,15%; Dezvoltarea CapacitățiiAdministrative (Ministerul Administrației și Internelor) și POAsistență Tehnică (Ministerul Comunicațiilor) – 77,17%. Din acestpunct de vedere, Transporturile, cu 52,89% sunt în urma DezvoltăriiRegionale și a Mediului, dar înaintea Economiei.

l POS Dezvoltarea Resurselor Umane – are 3.457 de proiecterespinse, urmat de POS Creșterea com-petitivității economice -2.607 și PO Regional – 1873 (în cazul PO Regio-nal, numărulproiectelor respinse a crescut cu 296 față de luna iulie, spredeosebire de primele două poziții, unde s-au înregistratscăderi).

l PO Regional are 3.333 proiecte în evaluare, urmat de POSCreșterea competitivității economice, cu 1.627 de proiecte și POSDezvoltarea Resurselor Umane, cu 389 de proie-cte (în cazul PORegional se con-semnează o creștere de 286 de proiecte față de lunaiulie, în celelalte cazuri fiind scăderi).

l La proiecte aprobate POS Dezvoltarea Resurselor Umane are1.763, POS Creșterea competitivității economice – 1.724, iar PORegional – 937.

l În ce privește contribuțiile UE raportate la suma totală a laproiectele aprobate, în cazul POS Dezvoltarea Resurselor Umaneprocentul ajunge la 94,43% (din 3,075 miliarde euro). PODezvoltarea Capacității Administrative urmează cu 82,2% (din 0,072miliarde euro), iar apoi PO Asistență Tehnică, cu 78,43% (din 0,063mld. euro). La acest capitol, Transporturile stau, într-adevăr,foarte prost, cu doar 34,30% (din 1,447 mld. euro). (RobertVeress)

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021