ADRIAN NĂSTASE A FOST ACHITAT ÎN DOSARUL MĂTUȘA TAMARA VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 06:04

Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, astăzi, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Mătușa Tamara” în care era acuzat de corupție. De asemenea, au fost achitați și Ioan Melinescu și Ristea Priboi, pentru complicitate la fapte de corupție. DNA a anunțat că va face recurs, atacând decizia la completul de cinci judecători al Înaltei Curți.

Adrian Năstase fusese trimis în judecată de către DNA, în 2007, pentru dare de mită, Ioan Melinescu, președinte al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită și divulgare de informații, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru Adrian Năstase, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită și la dare de mită.

Năstase: „Aștept un răspuns de la Guiness World Record pentru că eu cred că DNA merită cu prisosință un astfel de premiu”

Adrian Năstase a declarat că decizia de astăzi a ICCJ demonstrează că dosarul în care era acuzat de corupție a fost „o acțiune de hărțuire politică”, adăugând că „există o presiune, o încercare de timorare a judecătorilor”.
Întrebat de celelalte dosare în care este judecat pentru corupție, fostul premier răspuns ironic: „În dosarul cu 974 de martori mai sunt de audiat doar vreo 200 (dosarul „Trofeul calității” – n.r.) și se termină. Aștept în continuare un răspuns de la Guiness World Record pentru că eu cred că DNA merită cu prisosință un astfel de premiu. Am fost de vreo 90 de ori în ultimele luni la Înalta Curte. Mă aștept ca una dintre aceste săli să poarte numele meu”.

Dragnea: Am toată speranța că instanța a înțeles că este un dosar politic

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este convins că instanța îl va achita pe Adrian Năstase în dosarul „Mătușa Tamara”, el precizând că întreg partidul îl apreciază pe fostul premier și este alături de el.

„Eu nu-mi pun problema că Adrian Năstase nu va fi achitat mâine. Sunt convins că instanța mâine îl va achita. Am toată speranța că instanța a înțeles că este un dosar politic și sunt alături de Adrian Năstase”, a precizat Dragnea, pentru MEDIAFAX.

Hotărârea din acest proces va fi prima din cele trei cazuri deferite justiției de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru și fost președinte al Camerei Deputaților.

Istoricul dosarului

Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, președinte al ONPCSB între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită și divulgare de informații, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită și la dare de mită.

Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, i-ar fi contactat, cu sprijinul persoanei denunțătoare, pe Ristea Priboi și pe Adrian Năstase, cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituției în care își desfășura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont bancar având-o ca titular pe Daniela Năstase, soția lui Adrian Năstase.

Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase Adrian s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmărește această finalitate, susțineau procurorii.

„Ca urmare a acestei înțelegeri, după numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, în funcția de prim-ministru al Guvernului României, Năstase Adrian a determinat, în prima ședință de guvern, emiterea HG 1399/30 decembrie 2000, pe care a și semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcția de președinte al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul președinte Cucu Adrian, precum și unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de proveniența și circumstanțele depunerii sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase)”, susține DNA.

După numirea în funcție, „Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), și a înmânat-o, în prezența denunțătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă”, spun procurorii anticorupție.

„Ca urmare a numirii în această funcție, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum și de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), și a înmânat-o, în prezența denunțătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă. Cercetările efectuate în cauză au relevat că întrevederile și discuțiile purtate între învinuiții Melinescu Ioan, Priboi Ristea și Năstase Adrian, la care a participat și denunțătorul s-au desfășurat fie în biroul lui Priboi Ristea, fie la cabinetul lui Năstase Adrian.

Probatoriul a arătat că verificările cu privire la proveniența sumei de 400.000 USD ajunsă în contul Danielei Năstase, efectuate de ONPCSB (sub coordonarea acelui membru al plenului care avea să fie demis prin HG de Năstase Adrian) au stabilit că veniturile nu justificau suma depusă. Circumstanțele depunerii sumei de 400.000 USD de către o altă persoană, în contul Danielei Năstase și justificarea provenienței acestor bani și a scopului plății au ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea tranzacției.

Conform unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător reieșea că suma de 400.000 USD, depusă în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri și a altor bunuri de valoare de către mătușa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezești pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy și Lalique, obiecte valoroase de mobilier și 30 piese bijuterii aur totalizând cca. 600 grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură.

Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia și proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declarație de bună credință”, nota DNA în actul de acuzare.

În 18 ianuarie 2006, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariția lucrării numărul S3439/1999.

În 31 mai 2007, dosarul „Mătușa Tamara” a fost trimis instanței supreme pentru judecare.

În 15 aprilie 2008, ICCJ a retrimis cazul la Direcția Națională Anticorupție pentru refacerea urmăririi penale.

În 20 octombrie 2009, după ce s-a cerut avizul Parlamentului de cercetare a deputatului Adrian Năstase, dosarul a ajuns din nou la instanța supremă.

În 2 martie 2010, ICCJ a suspendat judecarea procesului, pentru ca judecătorii Curții Constituționale să se pronunțe asupra legalității unor texte de lege, invocate în proces de avocatul lui Ion Melinescu, excepții respinse de instanța constituțională.

Astfel, în 26 ianuarie 2011, dezbaterile în proces s-au reluat, fiind încheiate în 24 noiembrie.

În 20 ianuarie 2006, Adrian Năstase, care deținea atunci președinția Camerei Deputaților, declara că nu are cunoștință și nu poate aprecia cine ar fi putut sustrage acte din dosarul aflat la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, dar susținea că din documentul pierdut apar în presă facsimiluri folosite împotriva sa. „Cred că cei care folosesc aceste extrase sunt mai în măsură decât mine să dea detalii despre dispariția acestui dosar”, afirma Năstase într-un comunicat.

Potrivit politicianului, imputările care i se aduc în presă sunt, din aceste considerente, nefondate, reprezentând un nou atac la adresa familiei sale.

Năstase preciza că în luna decembrie 2004 a solicitat, împreună cu soția sa, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor să i se comunice dacă deține informații privind „suspiciuni referitoare la operațiuni suspecte de spălare a banilor”.

Potrivit lui Năstase, din răspunsul pe care l-a primit tot în luna decembrie 2004 rezultă că nu au existat niciun fel de indicii privind prezumtiva implicare a sa și a soției sale în operațiuni ilegale și nici nu s-a semnalat lipsa vreunui document. „Nu s-a constatat existența unor indicii temeinice privind implicarea dumneavoastră în operațiuni suspecte de spălare a banilor, care să fi determinat informarea unității de Parchet”, se arată în răspunsul primit de soții Năstase de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în 8 decembrie 2004 și dat publicității de către Năstase.

Răspunsul a fost semnat de Ilie Iulian Dragomir, pe atunci președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în prezent judecător la Secția penală a ICCJ.

Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălarii Banilor a solicitat Parchetului instanței supreme să verifice modul în care au dispărut, după 1999, acte deținute de oficiu privind averea lui Adrian Năstase, un procuror declanșând investigații în acest caz, susțin surse judiciare. Solicitarea Oficiului a fost înregistrată la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cazul „Mătușa Tamara” a făcut obiectul unui dosar instrumentat de ONPCSB încă din 1999, dar acest dosar este posibil să fi fost distrus, declarau atunci surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, dosarul ar fi dispărut după schimbarea puterii politice, după alegerile generale din anul 2000. „Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu acel dosar. Cert este că a existat, iar acum nu mai este”, afirmau sursele citate.

Aceleași surse spuneau că procurorii au cerut reprezentanților Oficiului să inițieze de urgență o anchetă, pentru a stabili circumstanțele în care a dispărut dosarul „Mătușa Tamara”.

În 13 martie 2006, președintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, îi cerea lui Adrian Năstase, în cadrul unei ședințe a liderilor social-democrați la care a participat și Năstase, să facă „un gest de demnitate și de curaj” și să își dea demisia atât din funcția de președinte executiv al PSD, cât și din cea de președinte al Camerei.

În replică, Adrian Năstase susținea că nu există nicio rațiune pentru a-și da demisia din această funcție și a adăugat că prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze și în cazul Parlamentului.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
CONSTĂNȚENII dau BULUC să se VACCINEZE la centrul din CITY PARK MALL Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021