ADRIAN NĂSTASE a fost condamnat la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul „Trofeul calității”. FOSTUL PREMIER A ÎNCERCAT SĂ SE SINUCIDĂ

Publicat: 21/06/2012, 18:35
Actualizat: 21/06/2012, 18:35

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, după ce polițiștii au venit să-l ridice, pentru a-și executa pedeapsa de doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”. La sosirea polițiștilor, Adrian Năstase a cerut să fie lăsat să își ia niște cărți din birou. El a încercat să se împuște în cap, cu un pistol, dar a fost oprit de polițiști și s-a împușcat din greșeală în gât. Năstase a fost transportat de urgență la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în această dimineață. Potrivit medicilor, starea sa este bună.

VEDEȚI MAI JOS LIVE TEXT DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 17.55 Marian Vanghelie, la ceremonia de învestire pentru un nou mandat: „Pentru niște presupuneri, noi luăm un fost prim-ministru și-l arestăm, și-l luăm din casă ca pe ca pe ultimul vagabond”.

UPDATE 17.20 Andrei, fiul lui Adrian Năstase, a anunțat pe Facebook că va citi mâine, de ziua tatălui său, la spitalul Floreasca, scrisoarea pe care fostul premier a lăsat-o, „un fel de testament public”.

UPDATE 16.25 Ministrul de Interne Ioan Rus a povestit pentru gândul ce i-a spus Adrian Năstase înainte de a încerca să se sinucidă: „Părea clar că nu va pleca de acolo și că a luat o altă decizie”.

UPDATE 15.50 Senatorul PSD Miron Mitrea: „E trist, până la urmă. Un om de talia lui Adrian Năstase să fie bombardat de toate instituțiile, până ajunge să cedeze. Mie îmi pare rău că a făcut gestul acesta, îmi pare foarte rău și nu mă așteptam. Nu știu dacă Traian Băsescu are în cap ideea să îl grațieze după ce l-a fugărit șase ani. Ar fi chiar culmea cinismului„.

UPDATE 14.34 Procurorii cer expertiză balistică. Hainele pe care le purta Adrian Năstase în momentul în care a încercat să se sinucidă, ridicate de anchetatori, împreună cu arma și glonțul folosite.

UPDATE 14.05 Daniel Morar, procurorul șef al DNA, despre motivele pentru care Adrian Năstase mai avea arme în casă: „Legea armelor și munițiilor din momentul în care a început investigația prevedea ridicarea armelor și munițiilor când e începută o investigație penală. Dar se pare, nu am apucat încă să verific, că între timp, legea armelor și munițiilor a fost modificată-repet, se pare-și că infracțiunile de corupție nu ar mai fi printre cele pentru care organele de Poliție au obligația să ridice armele”.

UPDATE 13.38 Dr. Șerban Brădișteanu, șeful echipei care l-a operat pe fostul premier, a spus că Adrian Năstase prezintă risc de infarct. „Sper să îl putem preveni apariția unui infarct cu ajutorul medicamentelor”, a declarat medicul.

UPDATE 13.35 Cu ce fel de armă s-a împușcat Adrian Năstase și ce s-a întâmplat cu glonțul folosit.

UPDATE 13.30 Irina Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, condamnată definitiv la șase ani de închisoare în același dosar ca și Adrian Năstase, a fost ridicată de polițiști dintr-un imobil din județul Bacău, după ce fusese dată în urmărire.

UPDATE 13.25 Ecaterina Andronescu: „Cred că a luat această decizie pentru că nu a suportat umilința, având în vedere personalitatea pe care o are, funcțiile prin care a trecut, cred că i s-a părut mult prea umilitor”.

UPDATE 13.20 Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase: „Doamna Năstase și-a revenit, a avut un moment extrem de greu, dar o să fie acum alături de soțul ei, care trece prin niște clipe foarte delicate”.

„Vom depune în această după-amiază cererea de amânare a executării pedepsei (cu trei luni, n.red.)”, a mai declarat avocatul, care a afirmat și că procurorii au ridicat colecția de arme a clientului său. Este vorba despre 18 arme de vânătoare și două revolvere.

Despre gestul fostului premier: „Lucrurile se acumulează. Nu pot să îmi dau seama ce a produs un astfel de declic. Aseară, la 7, când am vorbit cu el, părea perect normal”.

UPDATE 13.00 Procurorul general al României, Codruța Kovesi, afirmă că în posesia anchetatorului ce a fost la cercetarea la fața locului, după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase, „nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio”, ancheta făcându-se doar în camera unde a avut loc incidentul.

UPDATE 12.30 Mihai Cristian Vasile și Diana Gasparovici, condamnați și ei la închisoare împreună cu Adrian Năstase, au fost dați în urmărire națională. Polițiștii veniți cu mandatele de executare a pedepsei nu i-au găsit la domiciliu.

UPDATE 12.05 Avocații lui Adrian Năstase vor depune, în scurt timp, o cerere de amânare a executării pedepsei.

UPDATE 12.00 „Ceea ce ne-am propus am reușit să și realizăm. Din fericire, nu au fost afectate formațiuni anatomice de o importanță vitală. Din punctul acesta de vedere, pacientul a fost norocos. Traiectoria proiectilului era în imediata apropiere a unor zone vitale. Pacientul va trebui să rămână în supravegherea noastră cel puțin câteva zile”, a declarat unul dintre medicii care l-au operat pe Adrian Năstase.

UPDATE 11.45 Echipa de medici care l-a operat pe Adrian Năstase va face declarații la ora 12.00. gândul transmite live text.

UPDATE 11.25 Operația lui Adrian Năstase s-a încheiat, iar starea fostului premier este bună, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale. Intervenția, care a avut loc la Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, a durat 60 de minute.

UPDATE 11:00 Procurorul general Codruța Kovesi a declarat că va verifica dacă polițiștii care au mers miercuri noapte la locuința lui Năstase pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei au respectat procedurile. Ea a precizat și că mandatul de executare trebuia pus în aplicare de îndată.

UPDATE 10.50 Potrivit procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi, anchetatorii au terminat cercetările la casa lui Adrian Năstase și nu au găsit niciun bilet de adio lăsat de acesta. Astăzi, o echipă de polițiști s-a prezentat la spitalul Floreasca, unde este internat Năstase, pentru a ridica documentele medicale, iar la Parchetul General au loc audieri pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat noaptea trecută. Procurorul general al României a mai spus că Adrian Năstase avea dreptul legal de a deține arma cu care a încercat să se sinucidă. Ea a precizat, că inițial, la începutul urmăririi penale, fostul premier a fost obligat să predea oamenilor legii armele pe care le deținea. Ulterior însă, legea a suferit modificări, iar armele i-au fost restituie.

UPDATE 10.10 Operația fostului premier Adrian Năstase a început la ora 10.00 și presupune, în primul rând, îndepărtarea țesuturilor distruse pe traseul glonțului, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Năstase este operat sub microscop, deoarece este vorba despre o intervenție chirurgicală de mare finețe, potrivit acelorași surse.

UPDATE 09.55 Potrivit televiziunilor de știri, Adrian Năstase ar fi lăsat un bilet de adio.

UPDATE 09.34 Fostul premier Adrian Năstase va fi operat, sub microscop, în Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, deoarece este vorba despre o intervenție chirurgicală de mare finețe, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. La ora transmiterii acestei știri, Năstase este vizitat de soție și de unul dintre băieți, iar apoi vor fi efectuate pregătirile pentru operație.

UPDATE 09.31 Adrian Năstase este dus în aceste momente spre sala de operație, intervenția chirurgicală urmând să aibă loc în aproximativ 10-15 minute, potrivit unor surse medicale. Din echipa medicală care îl va opera pe fostul premier fac parte profesorii Ioan Lascăr și Șerban Bărdișteanu.

UPDATE 09.25 Traian Băsescu a sunat miercuri noapte la Ambulanță, pentru a se interesa de starea lui Adrian Năstase

UPDATE 09.04 Adrian Năstase are patru plăgi în urma tentativei de sinucidere de miercuri seară, iar operația la care urmează să fie supus va presupune, în primul rând, îndepărtarea țesuturilor distruse pe traseul glonțului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. „La aceeași operație, vor fi făcute și intervenții de chirurgie plastică și reparatorie, acolo unde va fi cazul”, au mai spus sursele citate.

UPDATE 07.46 Adrian Năstase va fi reevaluat de către medici, joi dimineață, urmând ca aceștia să stabilească momentul oportun pentru efectuarea intervenției chirurgicale necesare, a declarat șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr.

UPDATE 07.36 Președintele Traian Băsescu ar fi sunat, în cursul nopții, la Serviciul de Ambulanță, pentru a se interesa de starea de sănătate a lui Adrian Năstase.

UPDATE 07.26 Europarlamentarul Corina Crețu, sosită și ea în cursul nopții trecute la spitalul Floreasca, a declarat că se aștepta ca Adrian Năstase să comită un astfel de gest. „Mă așteptam. Este un gest de demnitate, după șapte ani în care Adrian Năstase a fost hărțuit”, a declarat Crețu. Ea a mai precizat că Năstase a fost „cel mai bun premier pe care l-a avut România”.

UPDATE 07.23 Dr. Ion Lascăr de la Spitalul Floreasca a declarat că, la ultimul consult, de acum câteva ore, starea lui Adrian Năstase era bună. Se pare că fostul premier ar avea două plăgi împușcate.

UPDATE 05.33 BBC, CNN, FoxNews, France24 sau Le Figaro au scris despre tentativa lui Adrian Năstase de a se sinucide.

UPDATE 04.00 Medicii spun că Adrian Năstase este conștient și stabilizat. Între timp, la spital a sosit și fiul fostului premier, Andrei, care nu a dorit să facă nicio declarație și a cerut discreție totală. La spital s-ar afla și Dana Năstase, soția fostului premier.

UPDATE 03.02 Procurorul-șef Horia Șelaru a declarat că autoritățile au ridicat arma cu care Adrian Năstase a încercat să se sinucidă. Șelaru a declarat că, foarte probabil, s-a tras un singur foc de armă, iar proiectilul a fost găsit la fața locului.

UPDATE 02.58 Medicul Șerban Brădișteanu a declarat, miercuri noapte, că Adrian Năstase are mai multe plăgi împușcate și va fi operat joi dimineață, la orele 8.30-9.00, precizând că la ușa salonului fostului premier sunt polițiști.

UPDATE 02.56 Avocatul Ion Cazacu a declarat, în urmă cu câteva minute, că de la locuința lui Adrian Năstase au fost ridicate probe, anchetatorii au făcut fotografii, iar investigațiile vor continua joi.Ion Cazacu a venit de la Spitalul Floreasca, unde a fost să vadă care este stare lui Năstase, la locuința acestuia din strada Zambaccian. El a spus că anchetatorii au ridicat probe de la locuința lui Năstase și au făcut fotografii. Potrivit acestuia, investigațiile vor continua joi, când anchetatorii vor veni la locuința lui Năstase după ce vor anunța acest lucru.

UPDATE 02.50 Soții Ioana și Bogdan Popovici s-au prezentat, miercuri noapte, la arestul Poliției Capitalei, după ce au fost condamnați definitiv de instanța supremă la cinci și, respectiv, șase ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”.

UPDATE 02.43 Adrian Năstase ar urma să fie operat în jurul orei 8.30-9.

UPDATE 02.23 COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU: Ponta trage în Băsescu cu glonțul din gâtul lui Năstase

UPDATE 02.22 O altă imagine de la Floreasca:

UPDATE 02.06 Comisarul șef de la serivicul Arme de la Poliția Capitalei a venit la reședința lui Năstase din Zambaccian pentru a ridica arma cu care fostul premier a încercat să se sinucidă.

Autoritățile au sistat în acest moment cercetările la casa din Zambaccian, acestea urmând a fi reluate mâine dimineață.

UPDATE 02.03 Viorel Roș, avocat al lui Adrian Năstase, a confirmat că acesta s-a împușcat cu o armă cu glonț de 9 mm, pentru care fostul premier ar fi avut permis de portarmă.

UPDATE 01.47 Dr. Șerban Brădișteanu: „Sper să nu fie pericole pentru viața dânsului. Pentru stabilizarea funcțiilor vitale și pentru investigații cât mai complexe operația va avea loc mâine. Poate vorbi, greu, dar vorbește. Fostul premier este diabetic, cardiac și hipertensiv, acestea sunt riscuri”.

UPDATE 01.43 Adrian Năstase are un lob tiroidian atins, dar nu este o rană foarte profundă, susțin sursele medicale.

UPDATE 01.39 INTERVIU EXCLUSIV GÂNDUL cu cei doi protestatari de la spitalul Floreasca.

UPDATE 01.34 Adrian Năstase este la terapie intensivă și este pregătit pentru operație. Familia sa a ajuns la spital.

UPDATE 01.13 Doi tineri au venit la spitalul Floreasca, având o pancartă pe care scria: „Ești mulțumit, Băsescu? Câți oameni ai omorât până acum?”

UPDATE 01.09 La spitalul Floreasca a avut loc un mic conflict. Un bărbat de 50-60 de ani, care s-a recomandat drept Petru Bucur, a venit să ceară grațierea lui Năstase și oprirea disensiunilor între politicieni.

UPDATE 01.06 Ecaterina Andronescu: „Adrian Năstase a încercat să se împuște în cap, dar a fost oprit de polițiști și s-a împușcat din greșeală în gât”

UPDATE 00.54 Ion Iliescu: „Autoritățile au luat o decizie pripită. De ce trebuiau să-l ridice în această seară? Năstase nu merita un asemenea tratament”

UPDATE 00.49 Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri noaptea, că este șocat de cât de mare poate fi ura unor oameni care jubilau, la televiziuni, după anunțul privind tentativa de suicid a lui Adrian Năstase, el precizând că este alături de familia fostului premier.

Antonescu a spus că este o noapte grea. „Eu din nopțile din 13-15 iunie (n.r. la mineriadă) nu am mai avut astfel de nopți”, a mai spus Antonescu.

UPDATE 00.40 Adrian Năstase are o plagă latero-cervicală, aproape de vena jugulară, produsă cu o armă de foc de calibrul nouă milimetri, au declarat, miercuri noapte, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

UPDATE 00.37 Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase: „Este conștient, este OK, l-am strâns de mână, cred că va lupta pentru viața lui”.

UPDATE 00.35 Antonescu, după ce Năstase a încercat să se sinucidă: „Din nopțile de 13-15 iunie `90 nu am mai trăit o noapte atât de cumplită”

UPDATE 00.34 Se pare că Năstase a încercat să se împuște, polițiștii l-au oprit, iar un glonț a ricoșat în gâtul fostului premier.

UPDATE 00.31 VICTOR PONTA LA SPITAL – VIDEO:

UPDATE 00.29 GLONȚUL AR FI ATINS O ARTERĂ A LUI ADRIAN NĂSTASE.

UPDATE 00.25 Ponta, la spital: „Mă întreb dacă Băsescu e fericit acum”.

UPDATE 00.24 Parchetul instanței supreme a deschis dosar în cazul tentativei de suicid a lui Adrian Năstase

UPDATE 00.20 Marian Vanghelie, Dan Șova și Codrin Ștefănescu au venit și ei la spital.

UPDATE 00.19 PONTA: „NĂSTASE ARATĂ GROAZNIC”.

UPDATE 00.10 Victor Ponta: „Sper că Băsescu este fericit acum”.

UPDATE 00.09 Avocatul lui Năstase, Ion Cazacu, spune că starea fostului premier este bună și că soția sa este încă în locuința din Zambaccian. „POLIȚIȘTII AU SALVAT VIAȚA LUI ADRIAN NĂSTASE”, a declarat Cazacu.

UPDATE 00.01 VICTOR PONTA A AJUNS LA SPITAL

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR PÂNĂ LA ORA 24.00. GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT


Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat astăzi, în dosarul „Trofeul calității”, la doi ani de închisoare cu executare și doi ani interzicerea unor drepturi la funcții publice, după executarea pedepsei.

În același dosar, Irina Jianu a primit o condamnare de șase ani de închisoare. Bogdan Popovici a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar Marina Popovici la 5 ani de închisoare. De asemenea, Diana Gasparovici a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. Pedepsele sunt cu executare în toate cazurile. Toți cei condamnați au primit pedepse complementare de cinci ani interzicerea unor drepturi.

Instanța supremă a menținut dispozițiile sentinței anterioare, prin care Adrian Năstase și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească daune civile în valoare de peste 1,5 milioane de euro, prejudiciu cauzat Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

Judecătorii i-au schimbat de asemenea încadrarea juridică a faptei lui Adrian Năstase, eliminând forma continuată a infracțiunii pentru care a fost condamnat.

CITEȘTE AICI minuta sentinței din dosarul „Trofeul Calității”

AFLAȚI TOTUL DESPRE DOSARUL TROFEUL CALITĂȚII

După decizia instanței, Cutea Supremă emite un mandat de punere în executare a pedepsei. Practic, după îndeplinirea acestei proceduri, Poliția merge și-l ridică pe condamnat, de la domiciliu sau din locul unde se află, și-l duce la penitenciar.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanței supreme, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică