Afacerea pornită de Boc bate multinaționalele la Cluj: supercantinele primăriei. 4 lei ciorba, 5 lei grătarul – FOTO

Redactor:
Ioana Erdei
Ce-i trebuie unui restaurant "împinge tava" ca să spargă piața? Un vad, un bucatar talentat, un manager inteligent și prețuri mici. Localul de pe Memorandumului 10 din Cluj-Napoca, aparținând primăriei, le are pe toate. Nu degeaba stau la coadă de două zile, de când s-a deschis, zeci de clujeni.

Ce-i trebuie unui restaurant „împinge tava” ca să spargă piața?Un vad, un bucatar talentat, un manager inteligent și prețuri mici.Localul de pe Memorandumului 10 din Cluj-Napoca, aparținândprimăriei, le are pe toate. Nu degeaba stau la coadă de două zile,de când s-a deschis, zeci de clujeni.

Primăria știe cum se face negustorie : de la bufetul deincinta, la trei restaurante și o cafenea

Totul a început prin două mii patru, când Emil Boc era primar șia deschis un bufet de incintă, pentru angajați. L-au ocupat rapidjurnaliștii, atrași de prețuri, apoi salariații firmelor dincentru, care goleau galantarul în două ceasuri. Ce și-a spusprimarul? E musai o extindere! Și a investit în modernizarea vechiicantine „a Sfatului”: mai multe mese, mai multe tăvi, mai multefeluri de mâncare, ustensile de bucătărie clasa întâi. Și aceleașiprețuri mici.
A urmat o „împinge tava” în cartierul Someșeni, o cafenea laBastionul Croitorilor, și acum, restaurantul „Memo 10”, în buriculorașului. Tot cu tăvi, dar cu ștaif, pentru că urmașul actualuluipremier, Sorin Apostu, se respectă. A „furat” un director de la omultinațională din domeniul industriei alimentare, a angajat unarchitect, o firmă care să dea cu var, să refacă instalațiile, săpună aer condiționat și să instaleze mobilier nou din inox, bașcasistem de supraveghere video, și gata.

11 lei – meniul zilei

Investiția de 400.000 de lei (cu tot cu consolidarea clădirii)va fi amortizată într-un an, și nu par vorbe mari. La prețuri ca 4lei ciorba de văcuță, 5 lei pieptul de pui la grătar, sau 11 leimeniul zilei, clujenii au dat năvală. Mereu sunt la coadă 25 deoameni. „E mai ieftin decât la concurență, și e mâncaretradițională, ardelenească”, spune George, căruia i scurg ochiidupă „a la grec” (4 lei) și gulyas (7 lei). Ia ultimele porții.După el, un student cere unul dintre meniurile zilei (văcuță, ceafăla grătar, orez cu dovlecei, castraveți murați). S-a terminat. Semulțumește cu sarmale cu ciolan (5 lei). Directorul dă telefon labucătăria centrală, vechea cantină „a Sfatului”, situată la 300 demetri, și cere o suplimentare.
A doua zi după deschidere, după ce a estimat că doamna de la casade marcat va înmâna peste 400 de bonuri, omul face deja calcule:”În ritmul acesta, într-un an vom reuși să acoperim 1.500 deabonamente sociale”, pentru că aceasta este destinația profitului.Primarul estimează însă că există potențial pentru veniturisuplimentare și se gândește deja la un local nou. Pare că știe cezice, doar nu degeaba practică prețuri cu 20 la sută sub piață. Și,ca să verificăm, ne-am uitat în jur, la restul restaurantelor.Trăiesc din mese festive. Două „ghișee” de multinaționale sunturmătoarea nostră țintă. N-au mai mult de 100 de clienți pe zi.(Călina Berceanu)

Inchide