Afaceri în Centrul Istoric: contractele de închiriere cu Primăria Capitalei se cesionează împreună cu firmele

Afaceri în Centrul Istoric: contractele de închiriere cu Primăria Capitalei se cesionează împreună cu firmele
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 23/04/2012, 23:19

Centrul Istoric este singura zonă din București unde chiriilecresc. Dacă pe Magheru sau Calea Victoriei comercianții tragobloanele, în zona veche a Capitalei un spațiu comercial de 73 demetri pătrați a ajuns să se închirieze cu peste 2.500 de euro pelună. Singurele locații unde chiriile au înghețat de trei ani, la omedie de 20 de euro metru pătrat pe lună, sunt cele 200 de spațiicomerciale administrate de Primăria Capitalei. AdministrațiaFondului Imobiliar (AFI) din cadrul Primăriei Capitalei, cea carele are în administrare, continuă să perceapă chirii în baza uneiHotâri a CGMB de pe vremea primarului Adriean Videanu.

Revoluționarii și veteranii de razboi au chirii reduse cu50 la sută

În Hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB)numărtul 32 din 2007 nivelul chiriilor în Centrul Istoric seîncadrează între 8 euro pe metru pătrat și 80 de euro pe metrupătrat. Cea mai mare chirie, de 80 de euro pe metru pătrat, sepercepe pentru bănci, hoteluri și săli unde se practică jocurile denoroc. Patronii de cafenele, fast-food-uri sau show-room-uriplătesc pentru spațiile comerciale proprietatea municipalitățiichirii de câte 20 de euro pentru fiecare metru pătrat. Pentrufarmacii, cabinete medicale și birouri chiria este de 10 euro pemetru pătrat pe lună. Cele mai micii chirii, de 8 euro pe metrupătrat, municipalitatea le percepe pentru activitățisocio-culturale. Hotărârea CGMB mai prevede că aceste chirii potscădea cu procente cuprinse între 30 la sută și 50 la sută dacăspațiile comerciale nu beneficiază de încălzire centrală, gaze lasobă, apă și canalizare sau dacă sunt ocupate de veterani derăzboi, urmașii eroilor martiri căzuți în revoluția din 1989 saupersoane cu handicap.

Afaceri cu spațiile comerciale ale PrimărieiCapitalei

În Centrul Istoric, titularii de contracte de închiriere cuPrimăria Capitalei își cesioneză pe bani grei contractele deînchiriere la pachet cu firmele care figurează în actelemunicipalității. Potrivit portalului imobiliar”vânzări-închirieri” pentru o cafenea de 60 de metri pătrați, cuterasă exterioară de 20 de metri pătrați se „cesionează contractulde închiriere împreună cu firma pentru suma de 35.000 de euro.Ulterior chiria va fi de 2.700 de euro pe lună”. Chiriașul alteicafenele, în suprafață de 60 de metri pătrați, „cesioneazăcontractul de închiriere împreună cu firma pentru suma de 65.000 deeuro, preț negociabil, ulterior chiria ridicându-se la valoarea de1.160 de euro pe lună”. Astfel de anunțuri se pot găsi cu zecile peinternet iar afacerea pare să fie cunoscută chiar și de primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu.

Controlul Primăria Capitalei contestat înjustiție

Primăria Capitalei are în administrare în Centrul Istoric 200 despații comerciale. Numai pentru 64 dintre acestea există contractede închiriere, un număr de 134 fiind date chiriașilor în baza unorfișe de calcul. Aceastea se întocmesc pentru spațiile comercialerevendicate de foștii proprietari și sunt valabile până cândimobilele se retrocedează pe cale administrativă sau juridică.Recent, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a dat odispoziție prin care le-a cerut angajaților să verfice la toate laspațiile comerciale din Centrul Istoric legalitatea contractelorde închiriere, inclusive ocuparea acestora în baza fișelor decalcul. Administrația Fondului Imobiliar (AFI) a trimis notificărituturor chiriașilor cerându-le să-și achite datoriile restante , săfacă dovada că nu au subânchiriat spațiul, că în acesta sedesfășoară activitatea declarată și că a fost întreținut încondiții bune. Demersul municipalității s-a soldat cu 47 decontestații și peste 90 de procese în instanță.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Tatăl lui George Simion de la AUR, condamnat penal pentru că a bătut cinci polițiști!...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Horoscop 22 octombrie 2021. Zodia care se ceartă cu apropiații, cuvintele ei sunt gloanțe
Vergil Chițac: Constanța va dispune de 18 stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021