„Alcoolul este demodat” – o elevă în clasa a XI-a. Ce face Guvernul ca să oprească afacerea cu etnobotanice

Redactor:
Dan Cărbunaru
„Alcoolul este demodat” – o elevă în clasa a XI-a. Ce face Guvernul ca să oprească afacerea cu etnobotanice
Un focus-group realizat de Salvați Copiii, în urma discuțiilor purtate cu adolescenți din școlile bucureștene, arată că etnobotanicele se comercializează în scări de bloc și pe Facebook și chiar se livrează la domiciliu.

Un focus-group realizat de Salvați Copiii, în urma discuțiilorpurtate cu adolescenți din școlile bucureștene, arată căetnobotanicele se comercializează în scări de bloc și pe Facebookși chiar se livrează la domiciliu.

Elev în clasa a X-a: Ne simțim bine și cumpărăm împreunăetnobotanice

Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, în vreme ce unconsumator de droguri devine „popular”: „După prima țigară am fostmai vesel și toată lumea vorbea cu mine. Mi-am făcut mai mulțiprieteni, mergem la aceleași petreceri și ne simțim bine. Toatălumea consumă și nimeni dintre cei pe care îi știu eu nu a pățitnimic. Din contră, ne simțim bine și ne cumpărăm împreunăetnobotanice”, povestește M.S., elev în clasa a X-a într-un liceudin Capitală. Etnobotanicele, spun adolescenții, sunt substanțeaccesibile atât ca preț, cât și ca procedură de cumpărare. Mai multdecât atât, în pofida cazurilor grave făcute publice, liceeniiconsideră că aceste substanțe nu creează dependență și nici nuprovoacă efecte adverse care să le pună în pericol viața.

Minori dependenți în mai puțin de o lună

Multe „magazine de vise” sunt funcționale chiar în apropiereașcolilor, în incinta scărilor de bloc sau magazinelor cu haine, semai arată în studiul realizat de Salvați Copiii. Foarte mulțiconsumatori sunt în general minori care devin dependenți în maipuțin de o lună și care, pentru a-și putea procura în continuaresubstanțele, devin ei înșiși comercianți. În căminele studențeștisunt deschise spiceshopuri (exemplu dat de copii: Regie), iar înanumite baruri consumul este tolerat, iar substanțele sunt ușor deprocurat.
„La toate petrecerile se consumă, de exemplu la Revelion. Pe 1-2ianuarie nu se mai ridicau din pat. Nu s-ar opri din consumat.Consideră că este cool să consume. Au impresia că, dacă nu consumă,nu se mai pot distra, alcoolul este demodat”, povestește M.A.,elevă în clasa a XI-a.

Magazinele de etnobotanice ar putea fi interzise înîntreaga țară

Magazinele de etnobotanice ar putea fi interzise în întreagațară, în baza unui ordin comun la nivelul ministerelor de resort.Decizia a fost luată, luni, în cadrul unei ședințe la care auparticipat reprezentanți ai Ministerelor de Interne, Sănătății,Agriculturii, dar și ai unor ONG-uri antidrog.
Printre participanți s-a numărat și europarlamentarul Petru Luhan,cel care a cerut, la începutul acestui an, interzicereacomercializării acestor substanțe pe întreg teritoriul UE. „Înmaxim două săptămâni, se va realiza o lege după modelul polonez,cel mai restrictiv la nivel european”, a declarat Petru Luhan. „Vafi interzisă comercializarea etnobotanicelor și se vor stabiliproceduri exacte cu privire la autoritățile responsabile.Funcționarea magazinelor de vise va fi interzisă. În urmadiscuțiilor de astăzi s-a stabilit că se va face un ordin deminiștri, inițial, și un proiect de lege în faza a doua. Avem capunct de plecare legea din Polonia, unde în trei zile au fostinterzise 1.200 de substanțe.”

Interzicerea etnobotanicelor, discutată în ParlamentulEuropean

Potrivit lui Petru Luhan, planul de măsuri realizat de grupul delucru de la Ministerul de Interne va fi prezentat, miercuri, înGuvern. „Apreciez enorm că România în sfârșit ia o inițiativă decombatere a efectelor nocive provocate de plantele etnobotanice. Lanivelul Parlamentului European am avut două inițiative în acestsens. Prima a fost o intervenție de mobilizare a PE pentruinterzicerea etnobotanicelor la nivelul UE, iar a doua o scrisoarepe care am transmis-o comisarului european pentru Sănătate, Dalli,căruia i-am cerut să ia măsuri pentru interzicerea producerii,comercializării și introducerii în spațiul comunitar a substanțeloretnobotanice”.

Ședință cu premierul Boc la sediul Ministerului deInterne

„Acest grup de lucru constituit din reprezentanții tuturorinstituțiilor importante cu drept de control și specialiști îndomeniu vor veni în cadrul Ministerului Administrației șiInternelor și vor analiza fiecare amănunt în parte, iar pentrumiercuri ne-am propus să avem un material pe care să-l prezentăm înședința de guvern și pe care, ulterior, să îl promovăm într-o formăcare să interzică aceste fenomene din ce în ce mai des întâlnite înRomânia, declara ministrul de Interne, Traian Igaș, la finalulprimei ședințe de lucru, de duminică.
Miniștrii de resort s-au reunit, duminică, la MAI, împreună cupremierul Emil Boc, pentru a găsi o soluție de combatere acomerțului cu plante etnobotanice.

Zeci de magazine, verificate de polițiștiiantidrog

În încercarea de a combate traficul și consumul de planteetnobotanice, polițiștii antidrog au controlat, în perioada 10-11februarie, peste 65 de magazine. Anchetatorii au dat amenzi de235.200 lei și au întocmit 18 dosare penale, în care sunt cercetate24 de persoane pentru încălcarea prevederilor Legii 143/2000privind combaterea traficului ilicit de droguri.
În urma operațiunilor, au fost ridicate 320 grame de substanțeetnobotanice și 1.703 plicuri.

Sute de dosare penale și 83 de arestați pentru vânzareade etnobotanice

De la declanșarea operațiunilor împotriva traficanților deetnobotanice, în total au fost întocmite peste 340 de dosarepenale, pentru 83 de persoane fiind luată măsura arestăriipreventive.
Polițiștii spun că persoanele implicate în comercializareaetnobotanicelor sunt cercetate în cele mai multe cazuri în stare delibertate, din cauza unor aspecte doctrinare legate de stabilireavinovăției în cazul vânzării unor astfel de produse în acestemagazine.

Amenzi de 1,5 milioane de lei și peste 60 de magazine devise suspendate

Valoarea amenzilor date până în prezent este de peste 1,5milioane de lei, în timp ce Autoritatea Națională pentru ProtecțiaConsumatorului și Garda Financiară au dispus suspendareaactivității a 67 de magazine.
Au fost descoperite două laboratoare empirice, unul în București șicelălalt în Cluj, în care se preparau aceste amestecuri desubstanțe importate de către persoane fără studii de chimie și carerealizau amestecurile.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cleopatra Stratan, aproape măritată. De ce nu vrea să plece de lângă Pavel Stratan, tatăl...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide