Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ÎI ATACĂ DUR PE „BĂIEȚII DEȘTEPȚI” DIN ENERGIE: „Reforma sistemului energetic românesc e ca rearanjarea șezlongurilor pe Titanic”

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ÎI ATACĂ DUR PE BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN ENERGIE: Reforma sistemului energetic românesc e ca rearanjarea șezlongurilor pe Titanic
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:21

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a criticat dur, joi dimineață,la Bursa de Valori București, așa-numita „reformă” a domeniuluienergetic românesc.

„În domeniul energetic aveți nevoie de 10 miliarde de dolaripentru a modernciza sectorul. Acest lucru nu poate fi realizat doarcu veniturile obținute din taxe și nu atâta timp cât aceste activeaparțin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiți deexperiență, apropiați de mediul politic, care iau decizii nu înfuncție de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcție deinteresele proprii”.

„Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de statîn doi campioni energetici naționali, în loc să se analizezeopțiunea de a le privatiza total sau parțial, este nu doar un modineficient de utilizare a unor resurse valoroase. Așa cum am spuneîn America, acesta este un efort de „rearanjare a șezlongurilor depe Titanic” pentru că nu ia în considerare problema fundamentală acompaniilor energetice de stat – faptul că nu sunt administrate cuadevărat ca niște afaceri.

Relatările presei au arătat că, de cel puțin zece ani, peste 50la sută din producția energetică a companiei Hidroelectrica a fostîndreptată spre contracte preferențiale de energie, la prețuriconsiderabil mai mici decât costurile de producție. Deși acordareade reduceri de preț pentru consumatorii mari de energie nu eneapărat o practică de afaceri incorectă, extinderea acestuibeneficiu de către o companie de stat înseamnăsubvenționarea unui număr mic de utilizatori, îndetrimentul celorlalți consumatori. În cazul României, odistincție importantă este că aceste tipuri de reduceri depreț speciale par a fi acordate adesea în funcție de legăturilepolitice, mai degrabă decât ținând cont de practici deafaceri raționale.

„Guvernul a folosit aceste companii pe post depușculițe”

În continuare, Gitenstein a criticat și faptul că Guvernul și-aastupat găurile din buget pe seama profiturilor unor companii destat: „Guvernul a folosit aceste companii pe post de pușculițepentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar”.Gitenstein a dat exemplul companiei Romgaz, căreia„i s-a cerut să facă o donație de 100 de milioane de euroGuvernului pentru acoperirea unor urgențe bugetare, iarreprezentanții Guvernului din CA al companiei au fost mandatați săaprobe cererea”. Gitenstein recomandă României să urmeze exemplulPoloniei, care a scos la bursă activele companiilor energetice. Carezultat, „în Polonia, există peste 1.500.000 de investitoriindividuali, cetățeni polonezi de rând. În România există probabilmai puțin de 10.000 de mici investitori. Acțiunile cotate la Bursade Valori din Varșovia valorează peste 200 de miliarde de euro, întimp ce valoarea acțiunilor cotate la Bursa de Valori din Bucureștireprezintă mai puțin de 13 la sută din această sumă. În 2009,Polonia a fost singura țară din UE care a raportat creștereeconomică, în parte datorită robustei sale piețe de capital. Acestaeste unul dintre motivele pentru care un sondaj recent catalogaPolonia drept una dintre primele zece piețe emergente din lume.Acest lucru se poate întâmpla aici, în România, dar nu urmând caleapropusă în prezent”.

Gitenstein a cerut și liberalizarea pieței energiei: „Înțelegîngrijorarea cu privire la impactul privind consumatoriiindividuali, mai ales asupra celor aflați sub pragul sărăciei, însăputeți aborda acest aspect apelând la o reglementare eficientă așacum facem noi în SUA și acordând subvenții categoriilor socialecelor mai defavorizate”.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...