Amenzile pentru neconsolidarea clădirilor cu bulină roșie, de cinci ori mai mari

Amenzile pentru neconsolidarea clădirilor cu bulină roșie, de cinci ori mai mari
Ministerul Dezvoltării vrea să majoreze de cinci ori cuantumul amenzilor pentru proprietarii de imobile și primarii care nu-și respectă obligațiile privind expertizarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, sancțiunile urmând să fie cuprinse între 2.500 de lei și 75.000 de lei.

Ministerul Dezvoltării vrea să majoreze de cinci ori cuantumul amenzilor pentru proprietarii de imobile și primarii care nu-și respectă obligațiile privind expertizarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, sancțiunile urmând să fie cuprinse între 2.500 de lei și 75.000 de lei.

Prevederile sunt incluse într-un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT).

„Cuantumul actual (al amenzilor, n.r.) este foarte mic astfel și nu-și îndeplinește scopul pentru care s-a stabilit”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, sancțiunile sunt cuprinse între 500 de lei și 15.000 de lei, iar prin proiectul de OG cresc la 2.500 lei – 75.000 lei, fiind penalizate printre altele nerespectarea obligațiilor privind expertizarea tehnică a clădirilor, a proiectării și execuției lucrărilor de consolidare.

Cele mai mari amenzi, cuprinse între 50.000 lei și 75.000 lei, vor fi plătite de primarii care nu vor contracta proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare pentru clădirile incluse în programele anuale în termen de doi ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic, respectiv de la data finalizării proiectului de consolidare.

Proiectul cuprinde măsuri de intervenție la construcțiile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor cutremure, care trebuie expertizate de proprietari sau administratori. Pentru construcțiile încadrate în clasa I de risc seismic, aceștia trebuie să realizeze proiectarea intervenției în termen de doi ani de la data primirii notificării și să gestioneze executarea lucrărilor în termen de doi ani de la data finalizării proiectului.

Finanțarea cheltuielilor de expertizare tehnică, proiectare și execuție a lucrărilor pentru construcțiile aflate în proprietatea/ administrarea instituțiilor publice este asigurată de la buget sau din veniturile proprii ale instituțiilor publice finanțate din venituri extrabugetare.

Firmele își vor finanța singure proiectele pentru clădirile din portofoliu, iar în cazul locuințelor deținute de persoane fizice, cheltuielile vor fi acoperite din bugetul Ministerului Dezvoltării și de la cel local, pentru expertiză, respectiv din sursele proprii ale proprietarilor, din despăgubiri acordate de societățile de asigurare sau din credite, pentru proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare.

Clădirile de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, se includ în programe anuale de acțiuni privind proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare.

Autorii proiectului arată că modificarea și completarea OG 20/1994 vizează eliminarea unor măsuri care au generat întârzieri semnificative în derularea programelor anuale de consolidare a clădirilor de locuit multietajate, încadrate în clasa 1 de risc seismic și care prezintă pericol public, fiind impusă și de modificările intervenite în domeniu prin intrarea în vigoare a Codului de proiectare seismică a construcțiilor, care înlocuiește Normativul de proiectare antiseismică.

Pe lângă majorarea cuantumului amenzilor, reprezentanții MDRT au propus eliminarea ipotecii instituite în favoarea autorităților administrației publice locale până la restituirea integrală de
către proprietarii de locuințe a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea clădirilor înscrise în programele anuale.

Această prevedere a fost înlocuită cu instituirea notării în cartea funciară a imobilelor a mențiunilor cu privire la contractele care au în vedere restituirea sumelor datorate de proprietari pentru executarea lucrărilor de consolidare finanțare de la bugetul de stat.

Un alt aspect vizat de autorii proiectului este creșterea transparenței în procedurile administrative de atribuire a contractelor, asociațiile de proprietari putând participa în comisiile de licitație.

Ioan Dornescu, [email protected]

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide