Americanii de la Bechtel care construiesc Autostrada Transilvania au înaintat până la Cernavodă. Când România se ceartă cu Franța și Germania, SUA câștigă

Redactor:
Victor Rotariu
Americanii de la Bechtel care construiesc Autostrada Transilvania au înaintat până la Cernavodă. Când România se ceartă cu Franța și Germania, SUA câștigă
În ciuda situației tensionate privind derularea contractului de construcție a autostrăzii Transilvania semnat de statul român cu firma Bechtel, americanii nu vor să renunțe la România, ba din contra, încearcă să obțină cel mai mare proiect românesc de infrastructură, cu obiectiv unic, din ultimii zeci de ani.

În ciuda situației tensionate privind derularea contractului deconstrucție a autostrăzii Transilvania semnat de statul român cufirma Bechtel, americanii nu vor să renunțe laRomânia, ba din contra, încearcă să obțină cel mai mare proiectromânesc de infrastructură, cu obiectiv unic, din ultimii zeci deani.

Compania Bechtel International a depus la Ministerul Economiei oscrisoare de intenție privind construcția unităților 3 și 4 de lacentrala nucleară de la Cernavodă, proiect evaluat la patrumiliarde de euro, confom unui comunicat oficial al ministerului. Nunumai americanii sunt interesați de cel mai mare proiect energeticactual din România, ci și rușii, canadienii și italienii. Pe lângăBechtel, alte două consorții au trimis Economiei scrisori derecomandare. Este vorba de cel format din SNC LavalinNuclear (din Canada), Ansaldo Nucleare(din Italia) și Elcomex IEA (din România) și celalcătuit din cinci firme din Federația Rusă, consorțiu condus deAtomtechnoprom.

Cea mai mare afacere de până acum a Bechtel în România esteautostrada Transilvania, estimată inițial, la semnare, în 2004, la2,2 miliarde de euro, al cărei cost ar putea urca, în final, lapeste patru miliarde de euro. La șase ani de la lansareaproiectului, constructorul american a finalizat doar 52 dekilometri din cei 415 kilometri în total.

Germanii s-ar putea retrage de la Cernavodă

Construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala de laCernavodă pare a fi, în același timp, un nou teren de luptă întreRomânia și Germania, unul dintre statele membre UE importante careau cerut amânarea intrării românilor în spațiul Schengen. Conformunor surse citate de Mediafax la începutul acestei săptămâni,grupul german RWE, care deține 9,15% din compania EnergoNuclear,constituită de statul român pentru construcția reactoarelor 3 și 4,urmează să se retragă din proiect. În aceeași zi oficialiiRWE au anunțat că au renunțat la construcția unuiparc eolian în Dobrogea, cu o putere instalată de 147 MW, pentru cănu au putut obține avizele de construcție.
În momentul de față EnergoNuclear este deținută în proporție de60,15% de către statul român, prin Nuclearelectrica. Ceilalțiacționari sunt GDF SUEZ (Franța), RWE (Germania) și Enel (Italia),care dețin pachete de câte 9,15% din acțiuni fiecare, în timp ceArcelorMittal România și Iberdrola (Spania) dețin pachete egale acâte 6,2% din titluri. În cazul în care RWE se va retrage dinproiect, cel mai probabil acțiunile sale vor ajunge în portofoliulstatului român.

Parisul, supărat că România a preferat tehnologiacanadiană

Proiectul de la Cernavodă a apărut în disputa politică privindadmiterea României în spațiul Schegen și de către președinteleTraian Băsescu în relația cu Franța, care deține prin GDF SUEZ9,15% din proiectul privind construcția reactoarelor nucleare 3 și4.
La începutul acestei luni, președintele a lăsat de înțeles căatitudinea Franței față de România în problema Schengen sedatorează și intereselor economice franceze legate de proiectul dela Cernavodă, respectiv de faptul că Parisul ar fi dorit ca celedouă reactoare să fie construite cu tehnologie franceză și nucanadiană, ca primele două. „Am văzut propovăduite pe lateleviziuni: domnule, contracte. Ce să facem? Suntem producători deuraniu și de apă grea pentru reactoare cu tehnologie CANDU. Cum săschimbăm tehnologia când avem deja două reactoare CANDU?! Dacăcineva ar gândi, că am văzut dezbaterea asta… Alt tip de reactornecesită tehnologie cu uraniu îmbogățit”, a declarat Traian Băsescuîn cadrul unui interviu acordat televiziunii publice.

Află mai mult: FRANȚA A BLOCAT RAPORTUL TEHNIC PRIVIND ADERAREA ROMÂNIEI LASCHENGEN

Află mai mult: Cum l-a lovit Băsescu pe Sarkozy cu energie nucleară încă din 2009.Francezii au oricum 10% din afacerea reactoarelor 3 și 4 de laCernavodă

Neplata contractului cu EADS privind siguranțagranițelor, o nouă armă

Disputa cu Franța se duce, însă, tot pe teritoriu economic și,în afara proiectului de la Cernavodă. La scurt timp după acelinterviu, președintele României a declarat că Guvernul trebuie săia în calcul o altă întrebuințare pentru fondurile totale de 271 demilioane de euro alocate continuării programelor de securizare afrontierei. „Va trebui să privim cu reținere cheltuirea celor 271de milioane de euro. Ei pot fi îndreptați către întreprinderi miciși mijlocii și nu neapărat către EADS, pentru a stimulaîntreprinderile mici și mijlocii decât să cheltuim fără să știmcând România va putea fi admisă în spațiul Schengen”, a declaratel. Cel mai mare acționar unic al concernului multinațional, cu27,38% din titluri, este grupul SOGEADE, deținut de către statulfrancez și grupul Lagardere. Lagardere deține 7,5% din EADS. Aldoilea mare acționar al EADS este Daimler AG,gigantul auto german cu sediul la Stuttgart, care deține 22,41% dinacțiuni.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide