ANALIZĂ GÂNDUL. Bomba cu gaz: cu cât trebuie majorat prețul gazelor până în 2015. Vezi cum te va afecta

Redactor:
Robert Veress
ANALIZĂ GÂNDUL. Bomba cu gaz: cu cât trebuie majorat prețul gazelor până în 2015. Vezi cum te va afecta
Prețul gazelor naturale plătit de consumatorii finali este, în România, cel mai mic din Uniunea Europeană. Reglementările europene conduc spre o nivelare a prețului energiei (implicit al gazelor) pe întreg teritoriul UE, adică o apropiere cât mai accentuată de prețul mediu.

Prețul gazelor naturale plătit de consumatorii finali este, înRomânia, cel mai mic din Uniunea Europeană. Conform portaluluienergy.eu, în ianuarie 2011, consumatorii casnici români au plătit,în medie, 0,0265 euro / kilowatt-oră (inclusiv accizele și TVA), laun consum mediu anual de 1.380 de metri cubi de gaz, preț egalatdoar de letoni. Bulgarii au plătit 0,0384 euro, ungurii 0,0519euro, iar suedezii (unde gazul e cel mai scump din UE) 0,1098 euro.La un consum mediu anual dublu (de 2.760 mc), prețul kilowattuluioră în România scade la 0,0257 euro, toți europenii (inclusivletonii) plătind sensibil mai mult. Prețul mediu în UE este peste0,05 euro / kilowatt-oră.

În cazul consumatorilor industriali, prețul românesc al gazeloreste „bătut” doar de cel din Marea Britanie și Estonia. Prețulmediu al gazelor în UE, pentru consumatorii industriali, este decirca 0,026 euro / kilowatt-oră – nu chiar atât de îndepărtat deprețul din România, de 0,021 euro.

Cu cât trebuie săcrească prețul gazelor pentru a ajunge la mediaeuropeană

Reglementările europene conduc spre o nivelare aprețului energiei (implicit al gazelor) pe întreg teritoriul UE,adică o apropiere cât mai accentuată de prețul mediu. Aceastaînseamnă că România are de recuperat ceva mai puțin de 25 deprocente de majorare, în cazul prețului gazelor pentru consumatoriiindustriali și trebuie să dubleze prețul gazelor pentruconsumatorii casnici. Evident, faptul nu se va petreceimediat, dar șocurile mari sunt inevitabile, după ce prețulreglementat a fost ținut în frâu timp de aproape 2 ani (ultimamajorare aprobată de Agenția Națională de Reglementare în domeniulEnergiei – ANRE s-a produs la 1 iulie 2009).

Comisia Europeană (CE) a solicitat României, în urmă cu osăptămână, prin două avize motivate, să își alinieze la normele UElegislația națională privind prețurile reglementate la energiepentru consumatorii finali. Premierul Emil Boc a replicat,miercuri, reiterând angajamentul României de a elimina, până în2015, prețurile reglementate la energie, conform graficuluistabilit deja cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și CE. Bocanunțase, în luna februarie, că tarifele la energia electrică șigaze vor crește în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul vaelimina prețurile reglementate.

Distribuitorii de gazecer o majorare de peste 22% în 2011

Pe de altă parte, Iulian Iancu, președintele Comisiei deIndustrie și Servicii din Camera Deputaților, a anunțat cădistribuitorii de gaze naturale au cerut majorarea prețurilorpentru consumatorii casnici, în trei trepte, până în lunaseptembrie, cu 5%, 7% și 9%, pentru acoperirea pierderilor – întotal, 22,46% (pentru că majorarea de 7% s-ar aplica la prețul dejamajorat cu 5%, iar cea de 9% la prețul majorat cu 5 și apoi7%).

GDF Suez România (Distrigaz Sud) a confirmat, pentrugândul, că cifreleprezentate de deputatul Iancu sunt corecte, cu precizarea că nueste cunoscut „calendarul de majorare”. „Doi factori, costulgazului importat și coșul de gaze, au condus, în primul trimestrudin 2011, la un decalaj de 20 RON/MWh între costul de achiziție șiprețul de vânzare a gazului. Conform reglementărilor, diferențelede costuri constatate în 2010 și 2011 vor trebui recuperate înurmătoarele luni”, se arată într-un comunicat al GDF Suez, pentrugândul. Majorări aletarifelor au fost cerute de distribuitori constant (aproape lunar)în ultimii doi ani, fără succes. Surse guvernamentale au declaratînsă, pentru gândul, că, de dataaceasta, ANRE va aproba o majorare de 9% pentru consumatoriiindustriali, valabilă din luna iulie 2011, iar o majorare aprețului și pentru consumatorii casnici, până la finele anului ,”nueste exclusă”.


Ce se întâmplă dacă nu se majorează acum prețulgazelor

Dacă decizia finală a guvernanților va fi, însă, de menținere aînghețării prețului gazelor în 2011 și 2012 (an electoral), cucertitudine, anul 2013 va aduce o majorare DRASTICĂ de preț. Încontinuare, vom arăta de ce. ANRE impune un preț al gazelor dinproducția internă cu circa 60% mai mic decât prețul gazelor dinimport (160 de dolari / 1.000 mc vs 400 dolari / 1.000 mc). Acestfapt a permis înghețarea prețului gazelor la consumatorii finalidin 2009 încoace, întrucât producția internă a ajuns să asigurecirca 85% din necesarul de gaze (în 2009), pe fondul scăderiiconsumului – consecutiv recesiunii economice. Însă, pe de o parte,estimările arată că necesarul de gaze al României va crește cucirca 9 miliarde de metri cubi, până în 2015 (și ulterior, chiarmai mult), de la circa 13 miliarde mc în 2009. Suplimentarea deconsum se va face exclusiv pe seama importurilor, rezervele de gazale României, estimate la circa 130 de miliarde de mc, neputând fiexploatate în ritm mai alert (se extrag circa 11 miliarde de mcanual și cantitatea se împuținează, pe măsură ce rezervele devinmai greu de exploatat). Aceasta înseamnă că ponderea gazelor scumpede import va fi tot mai mare, punându-se tot mai acut problemaplății acestora. Una e să ai 11 miliarde de mc disponibili la 1,76miliarde de dolari și să mai trebuiască să cheltui 0,8 miliardepentru încă 2 miliarde de mc și alta e să faci o medie de prețîntre cele 1,76 miliarde pentru producția internă și 4,4 miliardepentru exporturi! După cum ne-a comunicat GDF Suez, deja seînregistrează recorduri de importuri: „Ponderea tot mai mare agazului importat în coșul de gaze a atins un nivel record, de 41,2%în februarie 2011 și respectiv de 39% în martie”. Pe de altă parte,situația poate fi și mai proastă, întrucât nu toată producția degaze a Petrom (cu puțin inferioară celei a Romgaz, care asigură 52%din producția internă) va mai fi disponibilă din 2013 – sau va fidisponibilă, dar la cu totul alt preț decât cel din prezent.Directiva europeană 73 din 2009 impune ca, de la 1 ianuarie2013, România să permită exportul de gaze, iar Petrom și-a anunțatdeja intenția de a vinde „în afară” gazul românesc, dacă nu vaprimi oferte superioare din țară.

Cine scapă demajorare

Mai mulți oficiali români au pomenit, în ultima perioadă, denecesitatea definirii consumatorului vulnerabil, în cazul căroraprețul energiei va putea rămâne, în continuare, reglementat, faptprevăzut și de legislația comunitară și de acordul cu FMI.E posibil ca în categoria consumatorilor casnicivulnerabili să fie incluși doar cei care se află la limitasubzistenței, încasând echivalentul venitului minimgarantat pe membru de familie.

3 milioane deconsumatori de gaze

Începând cu 1 iulie 2008, ANRE a introdus un nou mod de calculal consumului de gaze, exprimat în unități energetice, respectiv înkWh, înlocuind calcularea consumului în metri cubi. ConformWikipedia, producția internă de gaze a României a fost, în 2009, deaproximativ 120.443.780 MWh (circa 11 miliarde mc gaze), adică 85%din consumul la nivel național. Pe lângă volumul de gaze consumat,pe factură se ia în calcul și calitatea, iar consumul final sestabilește înmulțind volumul de gaze utilizat cu putereacalorifică. Aceasta variază pe teritoriul țării în funcție dezăcământul de unde provine gazul, de depozitul unde a fostînmagazinat sau dacă a fost adus din import. În România, putereacalorifică are o medie de 10,6 kWh pe metru cub și variază cu circa10%. Un client casnic consumă, într-un an, circa 1.200-1.500 demetri cubi, din care aproximativ 300 de metri cubi pe lună înperioada rece. În martie 2007, numărul total de consumatori de gazenaturale era de 2,58 milioane, din care 2,46 milioane consumatoricasnici. Doi ani mai târziu, numărul consumatorilor a crescut latrei milioane.

Tags:
Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide