ANALIZĂ GÂNDUL – CE AUTOSTRĂZI AU PROMIS ȘI CÂȚI BANI AU PUS ÎN BUGET PENTRU ELE

Redactor:
Victor Rotariu
ANALIZĂ GÂNDUL – CE AUTOSTRĂZI AU PROMIS ȘI CÂȚI BANI AU PUS ÎN BUGET PENTRU ELE
Anul acesta, Transporturile au la dispoziție, prin Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), 1,42 de miliarde de euro pentru investițiile în infrastructură, atât în drumuri naționale, cât și în autostrăzi, în creștere nesemnificativă față de bugetul de anul trecut, conform proiectului de buget pe 2011, publicat pe site-ul ministerului de resort.

Anul acesta, Transporturile au la dispoziție, prin CompaniaNațională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), 1,42 demiliarde de euro pentru investițiile în infrastructură, atât îndrumuri naționale, cât și în autostrăzi, în creșterenesemnificativă față de bugetul de anul trecut, conform proiectuluide buget pe 2011, publicat pe site-ul ministerului de resort.

La un cost mediu de 7 milioane de euro pe kilometru deautostradă, bugetul ar ajunge pentru proiecte în lungime totală de200 de kilometri.
În 2011 vor fi finalizați 117 noi kilometri de autostradă. Estevorba despre tronsoaneleCernavodă-Medgidia (19,25 km),Medgidia-Constanța (31,5 km), Arad-Timișoara (32,25 km) șicenturile la nivel de autostradă Constanța (22 km) și Arad (12,25km), conform datelor furnizate gândul de cătreCNADNR. Anca Boagiu, ministrul Trans­porturilor, ne-a declarat lafinele anului trecut că Autostrada Soarelui, București-Constanța,va fi gata cu siguranță până la finele acestui an.


  • „Până la sfârșitul anului 2011 vom putea merge cu toțiide la București la Constanța pe autostradă. Nu vom maiaccepta nicio întârziere și am somat firmele să își facă treaba.Anul viitor, în decembrie, voi putea merge și eu acasă peautostradă”. În acel moment, ministrul nu a putut preciza câțikilometri de autostradă vor fi gata anul acesta pentru că încă nuse știe ce fonduri va aloca Guvernul investițiilor îninfrastructură rutieră.

Drumurile naționale, reabilitate mai ales cu bani deîmprumut

Printre proiectele care ar trebui să fie finalizate tot anulacesta se numără și variante ocolitoare, printre care cele dinzona de nord a Capitalei, între DN 7 și DN 2 (bretele delegătură, pasaj superior peste calea ferată la Otopeni și pasajulMogoșoaia), cea din Suceava și cea din Cluj, secțiunea deNord-Est.

De asemenea, în plan este și reabilitarea a 238,6 kilometri dedrumuri naționale, acțiune care ar putea costa circa 178 milioanede euro, conform standardelor de cost impuse de MinisterulTransporturilor anul trecut, de 746.700 de euro pe kilometru dedrum național de categoria III. Din total, doar 43,4 kilometri deDN vor fi reabilitați cu bani de la bugetul de stat, finanțarea încazul celorlalte proiecte fiind asigurată cu ajutorul instituțiilorfinanciare internaționale.

CNADNR și-a bugetat pentru anul acesta venituri totale de 1,92de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că bugetul de investiții, de1,42 miliarde de euro, reprezintă circa 74% din total.
Dacă diferențele dintre ceea ce scrie în buget și ceea ce se faceefectiv vor rămâne la fel de mari ca anul trecut, investițiile vortotaliza cu 8% mai puțin, respectiv 1,3 miliarde de euro. Anultrecut, CNADNR își propusese, la începutul anului, investițiitotale de 1,31 miliarde de euro, conform raportărilor de final dean suma fiind cu 8% mai mică.
În ceea ce privește angajații Companiei, aceștia vor avea anulacesta un salariu mediu lunar de 2.046 de lei. La finele acestuian, CNADNR va avea un număr total de salariați de 6.566, ceea ceînseamnă că anul acesta vor fi angajate 150 de persoane.

CFR va da afară 5.588 de angajați

Bugetele pe 2011 ale CFR Marfă, CFR Călători și CFR SA prevădreducerea personalului cu 5.588 de angajați față de anul trecut șiscăderea cheltuielilor cu personalul cu 21,8%, 6,5% și respectiv11,6%, reprezentând o economie totală
de 246,64 milioane lei. Bugetele sunt cuprinse în trei proiecte deHG ale Ministerului Transporturilor care vor fi supuse spreaprobare. Potrivit celor mai recente date, MinisterulTransporturilor intenționează să disponibilizeze în acest anaproximativ 7.300 de angajați de la cele trei companii feroviare destat. La CFR Marfă, cheltuielile cu personalul ar urma să scadă cu21,8%, de la 430,58 milioane lei la 336,6 milioane lei. Numărulmediu de angajați se reduce cu 2.905 de persoane, la 8.650 desalariați. Cheltuielile cu personalul de la CFR Călători se vordiminua cu 6,5%, 599,98 milioane lei, iar fondul de salarii – cu5,7%, de la 481,84 milioane lei la 454,01 milioane lei.(Lidia Neagu)

Ce tronsoane de autostradă trebuie finalizate în2011

•Cernavodă -Medgidia, 19,25 kilometri
•Medgidia – Constanța, 31,5 kilometri
•Varianta de ocolire a muncipiului Constanța, 22,1kilometri
•Arad – Timișoara, 32,25 kilometri
•Varianta de ocolire a municipiului Arad, 12,25kilometri

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide