Anders Behring Breivik recunoaște ambele atacuri din Norvegia. Avocat: „a explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acțiuni până la capăt”

Redactor:
Vlad Mironescu
Anders Behring Breivik recunoaște ambele atacuri din Norvegia. Avocat: „a explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acțiuni până la capăt”
Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat de extrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, că este responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puțin 92 de morți la Oslo și pe insula Utoeya, care fuseseră probabil plănuite mult timp, relatează AFP.

Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat deextrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, căeste responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puțin 92de morți la Oslo și pe insula Utoeya, care fuseseră probabilplănuite mult timp, relatează AFP.

„El recunoaște faptele”, a declarat în cursul serii avocatul GeirLippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. „El a explicat că afost crud, dar că trebuia să ducă aceste acțiuni până la capăt”, aadăugat avocatul, precizând că atacurile au fost „cel mai probabilplănuite o perioadă îndelungată”.

Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri devineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul Oslo șimasacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropiereacapitalei norvegiene.

Potrivit informațiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul,un norvegian de 32 de ani, este un „fundamentalist creștin”, adeclarat un oficial din poliție, Roger Andresen, precizând căviziunile sale politice înclină „spre dreapta”.

GALERIE FOTO: Tragedia din Norvegia, înimagini

VIDEO:Tânărul care a stat față în față cu atacatorul din Norvegia: „Urlacă ne va omorî pe toți”. Cum a reușit el să scape „acoperindu-se decadavre”

BREAKINGNEWS: 87 de MORȚI și zeci de răniți, în urma ATACURILOR DINNORVEGIA. UN barbat de 32 de ani a fost ARESTAT. IMAGINIȘOCANTE

Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-apublicat pe Internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik și-apregătit activ operațiunea cel puțin din toamna lui 2009.

El detaliază acolo pregătirile pentru acțiunea sa, evocând”folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor”, și afirmăcă se așteaptă să fie perceput drept „cel mai mare monstru de dupăal Doilea Răzoi Mondial”.

Breivik a fost arestat pe insulă în urma atacului armat. „Suspectuls-a predat poliției imediat după sosirea acesteia, fără a opunerezistență”, a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la polițiadin Oslo.

Atacul a durat „aproximativ o oră și 30 de minute”, a adăugat el,precizând că bărbatul avea două arme de foc.

Poliția a declarat că suspectul nu și-a explicat motivele.

Dar un element ar putea fi furnizat de o lungă înregistrare videopublicată pe YouTube, care conține critici violente la adresaislamului, marxismului și multiculturalismului, atribuite sâmbătăde presa norvegiană lui Breivik.

La sfârșitul acestui document, suspectul apare în trei fotografii,dintre care una îl prezintă în poziție de tragere cu o pușcă.

Publicată în ziua atacurilor, înregistrarea video descrie islamuldrept „principala ideologie genocidară”. „Înainte de a începeCruciada noastră, trebuie să ne facem datoria decimând marxismulcultural”.

Cele două ținte ale atacurilor au fost Guvernul laburist alpremierului Jens Stoltenberg și școala de vară a organizației detineret al Partidului Laburist, de pe insula Utoeya.

Partiul Progresului (FrP), o formațiune de dreapta populistă, aanunțat că suspectul a aderat la partid în 1999 și l-a părăsit în2006. „Mă întristează și mai mult să aflu că această persoană afost în rândurile noastre”, a declarat președinta FrP, Siv Jensen,într-un comunicat.

Într-un mesaj postat în 2009 pe site-ul de dezbateriwww.document.no, Breivik reproșa FrP „dorința de a satisfaceașteptările multiculturale și idealurile suicidare aleumanismului”.

Potrivit fundației Expo, un observator al grupărilor deextremă-dreapta cu sediul la Stockholm, suspectul a fost înscris în2009 pe un forum extremist suedez. Numit Nordisk, acest forum creatîn 2007 declară că apără „identitatea, cultura și tradițiilenordice”.

Pe profilul său de pe Facebook, bărbatul cu păr blond se descriedrept conservator, creștin, celibatar, interesat de vânătoare și dejocuri ca „World of Warcraft” și „Modern Warfare 2”.

Conform profilului său de pe Facebook, Anders Behring Breivik eradirectorul Breivik Geofarm, o fermă biologică, ceea ce i-a permissă aibă acces la produse chimice care pot fi folosite pentrufabricarea de explozibili.

O Centrală de achiziții agricole a anunțat de altfel că bărbatul acumpărat șase tone de îngrășământ la începutul lui mai.

Carnagiul, calificat drept „tragedie națională” de premierulStoltenberg și care a generat un val de indignare și de compasiuneîn lume, a început cu un atentat cu mașină-capcană în centrulcartierului din Oslo în care se află ministerele, soldat cu șaptemorți și nouă răniți grav.

La scurt timp, suspectul a deschis focul asupra participanților lașcoala de vară a tineretului laburist pe insula Utoeya, la circa 40de kilometri vest de capitală.

Bărbatul a intrat în tabără pretinzând că vrea să asiguresecuritatea participanților după explozia de la Oslo și a deschisfocul asupra participanților. El purta un pulover cu sigla polițieicând a fost arestat.

Conform unui nou bilanț întocmit sâmbătă de poliție, cel puțin 85de persoane au fost ucise pe insulă, iar patru sau cinci persoanesunt în continuare date dispărute. Martorii au afirmat că mai mulțitineri au încercat să scape de pe insulă înot.

Polițiști la bordul unor bărci căutau prin apă eventuale victimesuplimentare, iar poliția a precizat că va folosi și unmini-submarin. Crucea Roșie norvegiană a anunțat că și scafandriisăi participă la căutări.

Supraviețuitorii au fost adunați la câțiva kilometri distanță, lahotelul Sundvolden. Regele Harald al Norvegiei, regina Sonja,prințul moștenitor Haakon, Stoltenberg și mai mulți miniștri i-auvizitat.

Armata și poliția au consolidat securitatea clădirilor șiinstituțiilor după dublul atac, cel mai sângeros din Europa dupăatentatele islamiste de la 11 martie 2004 din Madrid, soldate cu191 de morți. Acesta este de asemenea cel mai grav act de violențăcomis în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ioana Bojan, [email protected]

Inchide