Angajații de la Cadastru amenință cu blocarea pieței imobiliare

Angajații de la Cadastru amenință cu blocarea pieței imobiliare
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 08:46

Sindicaliștii Oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliarăsunt în a doua zi de grevă spontană. Aceștia amenință cu blocareaactivității ANI, a Asociației Române a Băncilor, a consiliilorjudețene, a notarilor publici și executorilor judecătorești,susținând că nu vor mai elibera avize de cadastru și niciinformații despre proprietăți.

Sindicaliștii spun că actele care ar fi trebuit eliberate înregim de urgență, adică în 2-3 zile, pentru programul Prima Casă,vânzări și pentru exproprierea terenurilor pe care urmează a seconstrui autostrăzi vor dura cel puțin 30 de zile și s-ar puteamerge cu această amânare până la șase luni. Protestul nu esteasumat de liderii sindicali și poate bloca întreaga piațăimobiliară.

Potrivit președintelui sindicatului angajaților AgențieiNaționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Gabriela Dumitru,”la nivelul întregii țări protestează aproximativ 3.598 deangajați. În București, din 150 de angajați, ieri, n-au lucrat ceidin sectoarele 1,2, 3, 5 și 6. Noi nu vrem salarii mai mari ci săse respecte cele din decembrie 2009. Mai mult, banii pentru salariiajung doar pentru 6-7 luni iar cei pentru plata CAS doar patruluni. Nu vom avea cu ce să plătim chiriile pentru sedii, curentulelectric și nu avem bani nici pentru hârtie sau tuș de imprimantă.Vom ajunge o instituție falimentară și pentru respectarealegislației vom da în judecată Guvernul”.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că în urma încadrărilor capersonal bugetar, funcționari publici, în Ministerul Internelor,veniturile le-au fost reduse cu 30% și cer să fie încadrați înfuncții similare celor din Ministerul Justiției. „Nu s-a întreruptcomplet lucru, dar nu se mai respectă protocolul încheiat cuUniunea Națională a Notarilor Publici privind termenele deeliberare a actelor în regim de urgență. La vom elibera, conformlegislației, în termen de 30 de zile”, a mai declarat pentruGândulpreședintele Sindicatului angajaților Agenției Naționale deCadastru și Publicitate Imobiliară, Gabriela Dumitru. Aceastasusține că protestul spontan se va transforma în grevă generală șică în urma discuțiilor pe care le-a purtat cu reprezentanțiiMinisterului de Interne nu s-au obținut decât promisiuni.Sindicatul celor de la cadastru este afiliat Blocului NaționalSindical „Cartel Alfa”.

Vânzarea unei case, peste o lună, iar intabularea, pestealte șase

Președinta Camerei Notarilor Publici București, Doina Rotaru,spune că termenul de 30 de zile se referă la petiții iar taxa deurgență a fost introdusă chiar de cei de la cadastru. „Pentrueliberarea actelor de azi pe mâine se percepe un tarif de cinci orimai mare decât cel normal. Acești bani reprezintă veniturile lorsuplimentare din care s-au dat bonusuri. Noi le calculăm taxele,noi le încasam pentru ei și tot noi le virăm. Acum, o vânzare se vaface peste o lună iar o intabulare peste alte șase luni. Nu știm cevom face cu lucrările în curs cu taxa de urgență deja plătită. Estevorba de miliarde de lei vechi, taxa reprezentând procente dinvaloarea tranzacției. Sunt societăți comerciale care vând, cumpărăsau ipotechează. Am aflat că în aceeași manieră lucrează și cei dela Registrul Comerțului”, a declarat, pentru Gândul, președinteleCNP-București, Doina Rotaru.

INFO PLUS

Ce acte îndeplinesc angajații de laCadastru

Angajații oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliarăasigură înregistrarea în Cartea Funciară a titlurilor deproprietate, intabularea imobilelor, ipoteci, scoaterea dincircuitul agricol a terenurilor pentru exproprieri, eliberarea deplanuri cadastrale sau alte documente pentru proiectele cufinanțare europeană.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Românii care nu-și pot lua liber când se închid școlile trebuie să primească mărire de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un FAKE NEWS devenit viral ilustrează perfect situația pandemică din România. Cum ar arăta coperta...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Medic ginecoloc, avertisment crunt pentru femeile gravide: 'Ar putea fi prea târziu'
ACUM, interviu LIVE, cu Florin CHELARU, primarul orașului Năvodari
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Renunță Reghecampf la iubită? Anamaria Prodan a distrus-o cu o dezvăluire din 2011
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021