Angajatul român: muncește 12 ore pe zi și nu se plânge. Noul stahanovist, românul corporatist

Angajatul român: muncește 12 ore  pe zi și nu se plânge. Noul stahanovist, românul corporatist
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 12:13

Angajatul român pare a fi întruchiparea celor mai frumoaseașteptări ale patronilor: lucrează mult, e mulțumit de salariu șide colegii săi, face ore suplimentare din proprie inițiativă, iardacă este pus în fața unui abuz la serviciu, sunt 23% șanse să nufacă absolut nimic. Mai mult decât atât, 82% dintre români susțincă sunt mulțumiți de relația pe care o au cu șefii lor. Acesta esteportretul robot al angajatului român, așa cum reiese el dintr-unsondaj de opinie al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie(IRES) făcut public luni.

În medie, 23% dintre angajații români lucrează 10-12 ore pe zi,în timp ce marea majoritate, respectiv 60%, lucrează zilnic 8-9ore. În ciuda programului prelungit însă, 85% dintre ei suntmulțumiți de programul de lucru și 59% de salariul lunar pe care îlridică de la casierie.

Cultura muncii este încă „primitivdezvoltată”

Datele relativ contradictorii ale sondajului, respectivmulțumirea angajaților în ciuda unui program destul de lung delucru, mai ales din cauza orelor suplimentare, au fost puse deautorii acestuia pe seama faptului că în România cultura munciieste încă „primitiv dezvoltată”.

„Studiul ne arată că tot mai mulți români lucrează oresuplimentare, dar reacțiile și percepțiile lor sunt încă destul denaive, caracteristice pentru o societate în care cultura munciieste încă într-o formă primitiv dezvoltată. În aproape o treime dinlocurile de muncă, activitatea nu este normată în nici un fel, iarprocente zdrobitoare dovedesc că oamenii sunt mulțumiți de program,85%, și 59% sunt mulțumiți de salariu. Deși consideră că locul demuncă este solicitant, doar 15% caută un loc de muncă”,concluzionează, într-un comentariu anexat sondajului, sociologulVasile Dâncu, director IRES. Sondajul, cu o marjă de eroare de plusminus 2,2%, a fost efectuat pe un eșantion de 2.089 de persoane cuvârsta de peste 18 ani. Dintre ei, 50% lucrează în mediul privatiar 48% la stat.

Orele suplimentare, o sabie cu două tăișuri

Românii sunt dornici de muncă și dacă sunt judecați după orelesuplimentare: 66% dintre angajații și liber profesioniștii care auluat parte la acest sondaj fac ore suplimentare, dintre care 55%voluntar și 27% doar când li se cere acest lucru în mod expres.

Per total, dintre cei care fac ore suplimentare, 47% spun căstau peste program des sau foarte des. Excesul de zel când vinevorba despre statul după program la serviciu nu este însăîntotdeauna un lucru bun, nici în ochii patronului, nici pentrusănătatea angajatului, susțin experții.

„Dacă este nevoie de ore suplimentare, dacă firma are nevoie deacest lucru, și ele sunt plătite sau transformate în zile libere,nu este nicio problemă. Pe patron însă, în mod normal, nu îl poțiimpresiona dacă faci ore suplimentare zi de zi, pentru că el seuită la rezultatul final. Se poate întâmpla chiar ca un angajat săfie considerat nepregătit tocmai pentru că stă peste program pentrua termina ceea ce alți colegi reușesc să finalizeze în timpulprogramului normal de lucru”, a declarat pentru Gândul ElizaNechifor, coordonator de marketing și comunicare în cadrulManpower, companie specializată în consultanța în resurseumane.

Mulțumiți și de program, și de salariu, și deșefi

Deși 45% dintre angajații, patronii și liber profesioniștii careau luat parte la sondaj susțin că la sfârșitul zilei de lucru sesimt extenuați, în mare și în foarte mare măsură, 85% dintre eisunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de programul de lucru iar 78%de volumul de muncă de la serviciu. Per total, 91% angajați șiliber profesioniști sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți deserviciul lor, doar 6% fiind nemulțumiți.

În ceea ce privește relațiile pe care le au cu colegii, 91%susțin că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți.

„Este normal să vrei să ai o relație cât mai bună cu cei alăturide care îți petreci o mare parte a zilei. E firesc să încerci să teînțelegi cât mai bine cu ei, mai ales atât timp cât, în cazulproiectelor pe echipe, ai nevoie, la un moment dat, de ajutorulcuiva”, explică Nechifor. Surprinzător poate, angajații români suntcât se poate de mulțumiți și de relația pe care o au cu șefii lordirecți, respectiv 26% sunt mulțumiți, 56% sunt foarte mulțumiți,și doar 8% sunt nemulțumiți, în timp ce 1% dintre ei sunt foartenemulțumiți iar 8% nu au răspuns.

Unul din patru angajați nu face nimic dacă esteabuzat

Întrebați cum ar reacționa dacă ar fi suspuși unui abuz la loculde muncă, cei mai mulți dintre respondenți, 35%, susțin că ardepune o plângere la conducerea intreprinderii sau organizației, întimp ce 23% nu ar face nimic.
Lista opțiunilor după ponderea în răspunsuri este următoarea: 16%ar depune o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM),12% ar da în judecată persoana respectivă sau compania, 5% ardepune o plângere la Poliție iar 8% nu au răspuns. 76% dintre eisusțin că drepturile legale de muncă nu sunt respectate înRomânia.

INFOPLUS

Cine este vinovat dacă un angajat intră în comă laserviciu

Sondajul s-a derulat în perioada 16-17 martie, la câteva ziledupă ce o angajată a unei companii din București a intrat în comăla serviciu, ulterior ea pierzându-și viața la spital. Întrebațidespre acest incident, dintre cei 81% de respondenți care au auzitde caz, 59% au susținut că firma poate fi considerată vinovată, 23%că nu, iar 18% au fost indeciși sau nu au răspuns.

Citește și: COMENTARIU ZF Cum adevenit Romania o tara de „jobari”

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii