Antena a retras avizul de difuzare a posturilor sale pe platforma Focus Sat. Ce spune CNA

Antena a retras avizul de difuzare a posturilor sale pe platforma Focus Sat. Ce spune CNA
UPC anunță, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Antena a retras operatorului Focus Sat (platforma de satelit a UPC) dreptul de retransmisie pentru Antena 1, 2 și 3, Euforia TV și Gsp TV, însă televiziunile pot fi vizionate în continuare până când CNA va aproba scoaterea lor din grila Focus Sat.

Potrivit comunicatului remis de Focus Sat România, operatorul de servicii de televiziune DTH deținut de compania UPC România, începând de vineri, Antena TV Group i-a retras acestuia dreptul de retransmisie a televiziunilor Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV și GSP TV, deși Focus Sat consideră că actualul contract de distribuție semnat între cele două părți este în vigoare.

„Decizia Antena TV Group intră în vigoare începând cu data de 27.04.2012, în pofida clauzelor stipulate de acest contract, agreat de ambele companii. La începutul lunii aprilie, Focus Sat a primit o solicitare scrisă din partea Antena TV Group, prin care operatorului i se cerea un tarif de opt ori mai mare pentru continuarea retransmiterii celor 5 posturi TV. Găsim nejustificată această solicitare, care, odată acceptată, ar afecta prețul abonamentelor noastre și ar avea astfel impact direct asupra celor peste 283.000 de clienți Focus Sat” , se spune în comunicat.

Focus Sat precizează că își dorește ca abonații săi să nu fie privați de vizionarea televiziunilor Antena TV Group.

„Ne dorim ca abonații noștri să nu fie privați de vizionarea canalelor incluse în abonament, prin urmare, am demarat negocieri cu oficialii Antena TV Group, pentru a ajunge la un acord. În ciuda eforturilor depuse până acum, Antena TV Group nu a dorit să renunțe la solicitarea inițială și a refuzat orice propunere venită din partea Focus Sat. Situația este una de neînțeles, cu atât mai mult cu cât posturile TV vizate, cât și altele aparținând Antena TV Group au fost declarate de proprietarul lor libere la retransmisie, fără condiționări tehnice sau financiare pe teritoriul României”, mai spune Focus Sat.

Astfel, pentru a respecta legislația în vigoare, Focus Sat s-a văzut nevoit să solicite Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) modificarea grilei de programe (acceptarea noii grile, fără cele 5 canale).

„În așteptarea aprobării oficiale din partea acestei autorități, clienții Focus Sat vor beneficia în continuare de posturile TV menționate mai sus (posturile Antena TV Group, n.r.). Considerăm că abonații Focus Sat nu trebuie să fie afectați de decizia Antena TV Group și dorim ca ei să se bucure de grila de până acum, în totalitatea ei. De aceea, îi asigurăm că Focus Sat a depus toate eforturile și continuă să facă toate demersurile necesare pentru a ajunge la un acord cu Antena TV Group. Avem în continuare încredere că oficialii Antena TV Group vor fi dispuși să colaboreze în vederea găsirii unei soluții”, mai spune operatorul Focus Sat al UPC România.

Anunțul Focus Sat vine după ce, în ședința de marți a CNA, Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group, a declarat că acordurile de retransmisie pentru patru televiziuni ale Antena Group pe platforma de satelit Focus Sat a UPC expiră vineri, reprezentanții celor două companii urmând să se întâlnească pentru discuții miercuri dimineață pentru negocieri. „Distribuția canalelor noastre pe platforma UPC (Focus Sat, n.r.) expiră la două date – pentru patru dintre stații (Antena 1, Antena 3, Gsp TV și Euforia TV, n.r.), la sfârșitul săptămânii acesteia, și pentru o stație (Antena 2, n.r.), luna viitoare”, a spus Sorin Alexandrescu.

Potrivit legislației audiovizualului, odată ce membrii CNA vor aproba noua grilă a Focus Sat – lucru care ar putea să se întâmple în următoarea ședință a Consiliului, prevăzută a se desfășura cel mai probabil joia viitoare -, Focus Sat va putea să scoată legal televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV din grila sa.

Chiar dacă vor fi scoase de pe platfoma digitală Focus Sat, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV vor fi în continuare difuzate pe rețelele de cablu ale UPC România, întrucât cele cinci televiziuni sunt obligatorii la retransmisie pentru toți operatorii de cablu din România, potrivit principiului „must carry” din legislația audiovizualului.

Retragerea avizului de retransmisie a televizunilor Antena Group pe platforma digitală Focus Sat, care poate conduce implicit la scoaterea acestor televiziuni de pe această platformă, vine în contextul unor puternice tensiuni între trustul patronat de familia Voiculescu și o altă companie de telecomunicații – RCS&RDS.

RCS&RDS a scos Antena 1, Antena 3 și Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie, compania de telecomunicații precizând că nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.

Totodată, RCS&RDS a precizat că Antena TV Group a declarat libere la retransmisie televiziunile sale, fără condiționări tehnice sau financiare, fapt pentru care, pentru cablu, distribuitorii au dreptul și obligația de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu și obligația să le retransmită.

În schimb, Intact Media Group a afirmat în 20 aprilie, într-un comunicat, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, Antena 1 și Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicații de rea credință. Potrivit comunicatului Antena, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie.

Ce spune CNA

Atitudinea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) va fi „prudentă” în cazul solicitării de scoatere a televiziunilor Antena Group de pe platforma digitală Focus Sat a UPC, așa cum a fost și în cazul RCS&RDS versus Antena, a declarat vineri pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, președintele CNA.

Răsvan Popescu a confirmat faptul că UPC a depus la CNA o solicitare de scoatere a televiziunilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV de pe platforma Focus Sat a companiei de telecomunicații.

„Atitudinea Consiliului rămâne prudentă, așa cum s-a manifestat și în cazul RCS versus Antena Group, în sensul că nu a dat curs imediat solicitării RCS de modificare a ofertei către abonați, CNA având la dispoziție 30 de zile pentru a-și da acordul. Solicitarea celor de la UPC (compania care deține Focus Sat, n.r.) va intra în ședința viitoare a CNA, respectiv joi”, a spus Răsvan Popescu.

Următoarea ședință a CNA va avea loc joia viitoare, întrucât marți – când în mod tradițional ar trebui să se desfășoare prima ședință săptămânală a CNA – este zi liberă în mod legal (1 mai, n.r.).

Potrivit lui Răsvan Popescu, solicitarea UPC depusă la CNA nu vizează și scoaterea televiziunii Antena 2 de pe Focus Sat. Motivul este acela că avizul de retransmisie a Antena 2 pe Focus Sat expiră luna viitoare și nu vineri, ca în cazul Antena 1, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV.

Potrivit legislației audiovizualului, CNA nu poate să impună UPC să difuzeze televiziunile Antena pe platforma de satelit Focus Sat. Potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul „must carry”, nu se referă și la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cabliști. Astfel, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV sunt obligatorii la retransmisie pentru cabliști doar în rețelele lor de cablu, nu și în cele de satelit.

Astfel, odată ce membrii CNA vor aproba noua grilă a Focus Sat, televiziunile Antena Group pot fi scoase în mod legal de pe platforma UPC.

Chiar dacă vor fi scoase de pe platfoma digitală Focus Sat, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV și Gsp TV vor fi în continuare difuzate pe rețelele de cablu ale UPC România, întrucât cele cinci televiziuni sunt obligatorii la retransmisie pentru toți operatorii de cablu din România, potrivit principiului „must carry” din legislația audiovizualului.

 

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Motivele reale pentru care divorțează Analia Selis. Vedeta spune tot!
×
Inchide