ANUL NOU 2012 aduce schimbări importante în învățământ: grupa pregătitoare obligatorie, concurs la școală în loc de titularizare și bani mai puțini pentru universitățile slabe

ANUL NOU 2012 aduce schimbări importante în învățământ: grupa pregătitoare obligatorie, concurs la școală în loc de titularizare și bani mai puțini pentru universitățile slabe
Publicat: 23/04/2012, 19:34

Anul 2012 aduce învățământului câteva schimbări importante, unele prevăzute prin noua lege intrată în vigoare exact acum un an, altele pregătite direct de conducerea Ministerului Educației.

Noul an școlar ce va debuta în toamnă îi va cuprinde din start și pe copiii de șase ani, aceștia urmând să intre obligatoriu în grupa pregătitoare, care precede clasa I. Practic, în septembrie 2012 vor exista două tipuri de înscriere în învățământul primar: înmatricularea direct în clasa I, pentru copiii născuți în 2005 și înscrierea în clasa pregătitoare, pentru cei născuți în anul 2006. Obligativitatea parcurgerii grupei pregătitoare începând cu acest an este stipulată de Legea Educației Naționale, document ce prevede și posibilitatea ca părinții să solicite în anumite cazuri prelungirea cu un an a grupei mari. Această excepție se poate aplica doar în cazul copiilor care împlinesc șase ani în intervalul septembrie-decembrie 2012 și doar pe baza unei cereri explicite venite din partea tutorilor. Cu toate acestea, chiar dacă vor avea parte de „dublarea” grupei mari, preșcolarii tot nu vor scăpa de grupa pregătitoare pe care o vor urma un an mai târziu.

Introducerea obligativității grupei pregătitoare derulată în cadrul învățământului primar stârnește însă controverse. În timp ce autorii textului de lege aduc ca argumente formarea timpurie a copiilor în contextul în care noile generații deprind abilități de la vârste din ce în ce mai fragede, politicienii pun la îndoială posibilitățile materiale ale unităților de învățământ. În Parlament a fost pregătit chiar un proiect prin care obligativitatea parcurgerii grupei pregătitoare să fie amânată cu minimum un an, astfel încât școlile să aibă timpul necesar pentru a face rost de spații adecvate noilor cerințe. Inițiativa ce aparține deputatului independent Mircea Giurgiu și senatorului PSD Ecaterina Andronescu urmează să fie depusă o dată cu începerea noii sesiuni parlamentare.

Concurs la școală în loc de titularizare, finanțare în funcție de elevi

Nu doar elevii sunt însă vizați de schimbările care se vor aplica în acest an. Conform noii legi, modul de angajare al profesorilor va fi complet diferit față de anii trecuți. Examenul centralizat de titularizare ar trebui să fie înlocuit cu o triere a candidaturilor direct la nivelul școlilor. Concret, cadrele didactice nu vor mai susține examinarea organizată de inspectorate, ci se vor adresa direct școlii în care doresc să predea. Unitățile de învățământ vor fi cele care vor organiza concursul pe post, câștigătorii urmând să fie angajați cu contract pe perioadă limitată până la obținerea definitivatului. Măsura, gândită pentru a antrena școlile într-o concurență reală astfel încât să atragă profesori competenți, elimină astfel unele avantaje de care dispun dascălii. Căci, angajatorii vor putea decide mai ușor încetarea contractului de muncă, caz în care profesorul va fi nevoit să participe la un alt concurs organizat de altă școală. Singurul ajutor care va veni din partea inspectoratului: profesorii rămași fără posturi vor putea consulta baza de date a inspectoratului pentru a afla ce școli dispun de locuri libere scoase la concurs.
Totuși, lucrurile nu sunt deocamdată clarificate nici în cazul înlocuirii titularizării cu examinarea la nivelul școlii. Acesta întrucât Ministerul Educației nu a finalizat metodologia care prevede în detaliu procedura care va fi aplicată în vară, inspectorii transmițând directorilor de școli că vor avea toate detaliile în lunile viitoare.

Pe lângă schimbările de structură, învățământul preuniversitar va avea parte și de o nouă schemă de finanțare. Sistemul ce are la bază alocarea fondurilor în funcție de corpul profesoral va fi înlocuit cu finanțarea per elev. Astfel, fondurile vor fi alocate ținând cont în primul rând de numărul elevilor școliți în fiecare unitate de învățământ, existând și posibilitatea alocării unor sume suplimentare în funcție de performanța școlii.
Finanțarea per elev, introdusă parțial încă din 2010, va veni în contextul în care bugetul Educației are prevăzut un buget situat sub cele mai pesimiste estimări. Mai exact, 3,64% din PIB, adică puțin peste cât a însemnat anul trecut execuția bugetară. Toate acestea în condițiile în care aceeași lege care aduce prevederile amintite mai sus garantează un buget de 6% din PIB alocat Educației, începând din acest an.

Bani mai puțini pentru universitățile slabe și posibilitatea reintroducerii examenului de admitere în facultăți

Tot finanțarea va fi în acest an punctul sensibil și pentru învățământul superior. Un nou model de alocare a banilor către universități este pregătit de minister, ținându-se cont în primul rând de clasificarea realizată în toamna anului trecut. Practic, MECTS intenționează să sporească finanțarea celor 12 rectoratele aflate în prima grupă valorică și să reducă în mod considerabil cheltuielile cu instituțiile de învățământ superior aflate la coada clasamentului. Noua schemă de finanțare a universităților ar urma să fie finalizată până în primăvară, astfel încât să poată fi aplicată începând cu anul universitar 2012-2013. O altă idee pe care conducerea ministerului ar putea să o pună în practică începând cu acest an este reintroducerea examenelor de admitere la facultate, sau cel puțin întărirea filtrului în cadrul concursului de admitere organizat de universități.

Chiar și așa, ministrul Daniel Funeriu are deja o restanță de rezolvat în privința învățământului universitar. Șeful Educației promitea, luna trecută, în fața Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor din cadrul Camerei Deputaților că va reglementa „cât mai repede” statutul celor câteva zeci de mii de studenți ai Universității „Spiru Haret” care au parcurs programe neautorizate.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...