AUDIERI LIVE LA CSM. Tiberiu Nițu și Ioan Irimie, procurorii propuși de Mona Pivniceru la șefia DNA și a Parchetului General, testați și de Daniel Morar

AUDIERI LIVE LA CSM. Tiberiu Nițu și Ioan Irimie, procurorii propuși de Mona Pivniceru la șefia DNA și a Parchetului General, testați și de Daniel Morar
Publicat: 21/11/2012, 20:07
Actualizat: 01/05/2015, 01:45

Procurorii Tiberiu Nițu și Ioan Irimie, propuși de ministrul Justiției, Mona Pivniceru, pentru funcția de procuror general, respectiv procuror șef al DNA, vor fi audiați joi de secția de procurori a CSM. Audierile vor fi transmise în direct pe pagina de Internet a CSM. Cei doi procurori vor fi testați inclusiv de către fostul șef DNA și actual procuror general, Daniel Morar.

Nițu și Irimie vor susține câte un interviu care a fost defalcat în două etape: 30 de minute i își vor susține proiectul managerial, apoi 90 de minute vor răspunde la întrebările specialiștilor CSM. Ioan Irimie va fi primul audiat de secția de procurori începând cu ora 10, iar de la ora 13 va fi audiat Tiberiu Nițu.

Aceasta a doua etapă din procedura de numire a viitorilor șefi ai DNA și Parchetului General.

Dupa aceste audieri, CSM va emite un aviz consultativ care va fi transmis președintelui României, care are ultimul cuvânt în numirea celor doi procurori.

Audiați în direct pe Internet

Secția de procurori este condusă de către Oana Schmidt Haineală, iar membri sunt procurorii Bogdan Gabor, Florentina Gavadia și George Muscalu. De asemenea, din comisie va face parte și Daniel Morar care, în calitate de procuror general interimar, are dreptul să participe la sedințele plenului CSM, dar și la ședințele secției de procurori.

Reprezentanții CSM au explicat pentru gândul că cele două interviuri vor fi transmise live pe site-ul csm1909.ro. De asemenea, CSM a pus în discuție publică proiectele manageriale ale celor doi procurori și a dat posibilitatea ca societatea civilă, ONG-uri sau persoane interesate să le adreseze întrebări. Și ministrul Mona Pivniceru i-a audiat pe cei doi procurori, însă interviurile de la Ministerul Justiției nu au fost publice.

După ce Nițu și Irimie vor fi audiați, secția de procurori a CSM redactează un raport consultativ care poate fi pozitiv sau negativ. Acest raport este înaintat președintelui României care decide, la rândul său, dacă emite sau nu decretele de numire. Secția de procurori a CSM are la dispozitie 60 de zile pentru a emite un astfel de aviz consultativ.

Secția de procurori a CSM analizează în mod detaliat mapa profesională a celor doi candidați. Secția analizează întreaga activitate a celor doi prin prisma documentelor procedurale întocmite de candidați. Mai precis, analizează rechizitoriile întocmite, referatele de urmărire penală, recursurile, etc.

Secția de procurori a CSM, împărțită în două tabere

O analiză a Mediafax arată că practic secția de procurori a CSM este împărțită între cei care doresc să avizeze cât mai repede propunerile Monei Pivniceru pentru șefia DNA și a Parchetului General și cei care susțin că nu vor să accepte numirile pentru aceste funcții până după alegerile parlamentare.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Gavadia și Muscalu vor ca provizoratul de la conducerea Ministerului Public să înceteze, astfel că vor vota candidații propuși de ministrul Justiției, Mona Pivniceru, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii până în 23 august când a demisionat pentru a prelua portofoliul ministerial.

Analiza Mediafax arată că votul lui Daniel Morar în cadrul secției de procurori este crucial. Dreptul de vot dat lui Morar practic înclină balanța în favoarea celor care nu vor să accepte numirile pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA până după alegerile parlamentare, susțin sursele citate.

Cine este procurorul Tiberiu Nițu, propus pentru postul de procuror general

Procurorul Tiberiu Nițu a fost propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror general. Procurorul Tiberiu Nițu este inspector în cadrul Inspecției Judiciare a CSM. A activat ca adjunct al procurorului general. Procurorul Nițu declară, într-un interviu pentru gândul, că, în opinia sa, corupția trebuie investigată de procurori indiferent de cine îi conduce. „Pe lângă evaluările externe pozitive, Ministerul Public, justiția în general trebuie să recâștige încrederea publicului”, a mai declarat Tiberiu Nițu pentru gândul.

A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea – a deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziție timp de zece luni.

Procurorul clujean Ioan Irimie, propus de ministrul Mona Pivniceru pentru șefia DNA, a semnat în 10 ani de activitate la DNA 14 rechizitorii. În 2005 l-a trimis în judecată pe Dumitru Sechelariu (fost primar al Bacăului și fost membru PSD) pentru luare de mită, abuz în serviciu și înșelăciune. Recent judecătorii l-au achitat pe Sechelariu în acest dosar. Irimie este și procurorul care anchetează dosarul fostului lider PPDD Bistrița Octavian Seciu pe care îl acuză că a vândut un loc de parlamentar.

Irimie este procuror de 34 de ani, activează în cadrul DNA Cluj. Într-un interviu realizat în timpul concursului de la MJ, procurorul Irimie a declarat că este împotriva unui control parlamentar al parchetelor. Procurorul clujean susține că militează pentru eliminarea avizului parlamentar în cazul miniștrilor cercetați pentru corupție. „Așa cum e prevăzut în MCV sarcina principală a DNA este să investigheze marea corupție și corupția medie”, a mai declarat procurorul Irimie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea