AVERILE VAMEȘILOR DIN STENOGRAME – Se plângeau că nu mai au pe unde să ascundă șpaga și în declarațiile de avere spunau că stau în garsoniere

AVERILE VAMEȘILOR DIN STENOGRAME - Se plângeau că nu mai au pe unde să ascundă șpaga și în declarațiile de avere spunau că stau în garsoniere
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 09:24

În pofida șpăgilor de zeci de mii de euro încasate lunar,polițiștii de frontieră și vameșii arestați de DNA au averi maidegrabă modeste, conform propriilor declarații de avere. Există șicazuri de achiziții imobiliare suspecte, efectuate în ultimii ani,din salarii apropiate de cel mediu pe țară.

O altă observație este că jumătate dintre reținuții ale cărordeclarații le-am verificat au limuzine Audi, relativ noi – fapt pecare nu orice muritor de rând și-l permite. Un mare semn deîntrebare se ridică în privința modului în care băncile le-auacordat credite consistente oamenilor legii, în condițiile unorsalarii ce nu pot susține plata ratelor, iar salariile suntsingurele venituri declarate. De pildă, polițistul de frontierăSoare Ion Ionuț a contractat un credit de 80.000 de euro, în anul2008, în condițiile în care el și soția sa câștigau, împreună,echivalentul a 900 de euro.

LISTA LOTULUI DE VAMEȘI ARESTAȚI ȘIAVERILE LOR

Banii ascunși sub covorul vameșilor, loviți de oinundație

Cristian Daniel Luca este polițistul de la frontiera Naidăș,care, conform procurorilor DNA, la 20 noiembrie 2010 îi relatainvestigatorului sub acoperire Grund un episod în care el șiacoliții săi au fost obligați să ascundă banii încasați ca mită dincauza unui control. Bancnotele erau atât de multe încât nu a fostsimplu să fie dosite. „Și-am luat din ei! Deci nu toți! Și-am pusla vameși. Aveau preș din ăla gros, care nu se cunoștea când călcaicu piciorul…. Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi princameră… Acolo era o chiuvetă… Deci… În noaptea aia o curschiuveta…Dar culmea, nu mai erau banii acolo!”, spunea Luca,conform stenogramelor. În declarația sa de avere de la sfârșitullunii octombrie 2010, Luca a trecut o garsonieră de 13,5 mpcumpărată în 2007, un Opel Vectra din 1994 și un Audi A4 din 2002.Salariul anual al polițistului a fost de 21.771 de lei, respectiv1.814 lei / lună.

Șeful de Vamă care și-a luat șpaga în jamboane de porcși Vegeta: 2 case, limuzină, teren intravilan

Valentin Bărăgan Ionică, șeful PTF Naidăș, este cel care, în 9decembrie 2010, i-a cerut unui alt lucrător, Cristian Borceanu,”să-i dea două jamboane de porc și trei kilograme de Vegeta.Bărăgan a propus ca, la momentul împărțirii banilor luați cu titlulde mită în tura respectivă, Borceanu să ia 240 de lei pentruachiziționarea acestor produse. Ulterior, banii au fost recuperațide lucrătorii de poliție din suma totală colectată cu titlul demită în tura respectivă”. În declarația din 11.01.2011, Bărăgan atrecut un teren intravilan la Bechet – Dolj, 3.500 mp, cumpărat în1994, 2 case în Bechet, una de 180 mp cumpărată în 1994 și încă unade 80 mp cumpărată în 2005, un Peugeot 607 din 2001, credite de7.900 euro și 8.000 de lei. Salariul șefului de vamă a fost 42.307lei în 2010, la care s-au adăugat 6.480 lei câștigați de soție și540 lei alocația pentru copil.

Cumnații asociați în șpăgi au și firmăîmpreună

Gheorghe Verdeț, șef birou echipe mobile Timișoara, care îșiinsulta clientela care nu „cotiza” pe măsura așteptărilor, are 2apartamente: unul de 55 mp în Reșița, cumpărat în 2008, și altul de60 mp, în Timișoara, cumpărat în 2010, casă de 186 mp, în Reșița,cumpărată în 2008, credit de 35.000 de euro, pe 17 ani, contractatîn 2010 și un salariu anual de 52.654 lei. Verdeț este asociat cu26% la VGM 2000 Interim SRL Timișoara, împreună cu Dărac FlorinelGeo, cumnatul său, inspector vamal la Naidăș (cel care a încercatsă-l mituiască pe șeful Autorității Naționale a Vămilor Radu TraianMărginean, ca să-l numească șef al Vămii Moravița). Un alt reținuteste polițistul de la vama Moravița, Verdeț Dorin Adrian, posibilrudă apropiată a șefului de la Timișoara, Gheorghe Verdeț. AdrianVerdeț a declarat un apartament de 80 mp, în Timișoara, cumpărat în2006, o garsonieră de 18 mp, tot în Timișoara, cumpărată tot în2006, un Audi din 2007, un Peugeot din 2001 și un motor Suzuki din2001, cumpărate dintr-un salariu de 27.600. În anii 2006 și 2008,Verdeț a contractat credite de 47.750 euro.

Infoplus

80.000 de euro, creditul obținut de familia polițistului defrontieră Ion Soare pe baza unor venituri lunare de 900 de euro

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce frică are Lionel Messi, de fapt. Sportivul trăiește cu o mare teamă în suflet
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....