Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Avetisment NASA: 2010 ar putea fi cel mai cald an din istorie. Oceanul Pacific eliberează mari cantități de căldură în atmosferă

Avetisment NASA: 2010 ar putea fi cel mai cald an din istorie. Oceanul Pacific eliberează mari cantități de căldură în atmosferă
Oamenii de știință au avertizat că anul 2010 ar putea fi cel mai cald din istoria înregistrată, relatează The Times. Cercetatorii independenți de la Institutul național de meteorologie (Met Office) și NASA, au înregistrat temperaturi aproape record în perioada ianuarie - aprilie iar această tendință de creștere ar putea continua pentru restul anului.

Oamenii de știință au avertizat că anul 2010 ar putea fi cel maicald din istoria înregistrată, relatează The Times. Cercetatoriiindependenți de la Institutul național de meteorologie (Met Office)și NASA, au înregistrat temperaturi aproape record în perioadaianuarie – aprilie iar această tendință de creștere ar puteacontinua pentru restul anului.

James Hansen, directorul Nasa Goddard Institute for SpaceStudies (Giss), institut ce monitorizază schimbările climatice lanivel mondial, a declarat: „Media temperaturilor globale înultimele 12 luni au fost cea mai mare din ultimii 130 de ani.”

„A fost o iarnă rece în Europa, dar, global, perioada ianuarie -martie a fost unul dintre cele mai calde șapte începuturi de an.Există 50% șanse ca acest an să fie cel mai cald înregistratvreodată”, a spus și Vicky Pope, directorul pentru schimbareclimatică de la Met Office.

Temperatura medie globală se bazează pe măsurători făcute de miide stații de monitorizare și de sateliți. Aceste măsurători suntstrânse și analizate independent de Met Office, GISS și Centrulnațional de date climatice din Carolina de Nord.

Înregistrările GISS arată că din ianuarie până în luna aprilie aacestui an, temperatura globală a fost mai ridicată cu o medie de0.75C, comparativ cu alte temperaturi de referință.

Schimbarea climatică nu este singura cauză suspectată pentruacest fenomen. Cercetările arată că încălzirea este legată și de oschimbare temporară a curenților din Pacific, cunoscută la El Nino,care au determinat oceanul să elibereze cantități mari de căldurăîn atmosferă.

John Christy, profesor de științe atmosferice de laUniversitatea din Alabama din Huntsville, a fost prudent înestimarea temperaturilor record pentru 2010, arătând că recenteleanalize cu privire la creșterea temperaturii globale conțin anumitehibe ce ar putea supraevalua aceste creșteri de temperatură. El aspus: „Mă abțin de la previziuni climatice – mama naturaîntotdeauna pare a avea un as în mânecă.”

Inchide