BAC 2011. Alina Mungiu Pippidi: „Bacalaureatul la română, o bătaie de joc națională”. Nicolae Manolescu: „Cerința era destul de clară, e o puturoșenie generală, nimeni nu mai citește”

Redactor:
Raluca Ion
BAC 2011. Alina Mungiu Pippidi: „Bacalaureatul la română, o bătaie de joc națională”. Nicolae Manolescu: „Cerința era destul de clară, e o puturoșenie generală, nimeni nu mai citește”
Alina Mungiu Pippidi, președinta Societății Academice Române, critică dur felul în care au fost formulate subiectele la proba de limba și literatura română din acest an

Alina Mungiu Pippidi, președinta Societății Academice Române,critică dur felul în care au fost formulate subiectele la proba delimba și literatura română din acest an și crede că ele suntilustrarea unui vechi banc: „Cine absolvă trebuie să mulțumeascășcolii nu că l-a făcut om, ci că nu l-a ruinat intelectual cudesăvârșire”. Potrivit ei, cerințele din acest an conțin mostre defolosire improprie a limbii române, vor să îi „prindă ieftin pecopii în capcană”, iar dacă ești capabil să le rezolvi, vei deveni,cel mult, „un aspirant la categoria critic literar român prețios șisemidoct”, spune președinta SAR, care crede că autorii subiectelor,dar și cei care le-au validat „trebuie toți dați afară”.

„Examenul a fost un exemplu de cum să nu formulezi subiecte, săpropui bareme care arată științific, dar nu pot fi decâtdiscreționare dată fiind natura subiectelor, și cum să stabileștiarbitrar ce se punctează și ce nu”, scrie Alina Mungiu Pippidi peromaniacurata.ro, sub titlul „Bacalaureatul la română,o bătaie de joc națională”.

Ea critică felul în care a fost formulat al treilea subiect lalimba și literatura română, în care elevilor li se cerea să scrie”un eseu de două-trei pagini despre particularitățile deconstrucție a personajului dintr-un text dramatic studiat,aparținând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, CamilPetrescu sau Marin Sorescu”, la care mulți absolvenți de liceu l-aucaracterizat pe Ștefan Gheorghidiu, personajul romanului „Ultimanoapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu saupe D-l Goe, din schița lui Caragiale. „De ce nu se spune explicitgenul dramatic, ci doar textul dramatic, ca să prindem ieftincopiii în capcană (când o majoritate crede că și proza e inclusăînseamnă că formularea nu a fost clară. Nu că toți elevii suntcretini. Și transcriptul emisiunii lui Mircea Badea poate ficonsiderat text dramatic. Bine că s-a făcut precizarea superfluă decanonici, dar nu cea clară că e vorba de teatru)”, scrie președintaSAR.

Ea a declarat pentru gândul că SocietateaAcademică Română a făcut cereri oficiale la Ministerul Educațieipentru a afla care sunt autorii subiectelor. „Programele nu suntcâtuși de puțin aduse la zi, e o mafie a programelor școlare șiaceeași mafie face și subiectele la bacalaureat”, crede AlinaMungiu Pippidi. „Ce vedem noi e un abuz, pe baza unui asemeneasubiect nu poți nota corect elevul, iar elevul nu poate facecontestație pentru că totul este arbitrar”, a mai spus ea pentrugândul. Ea crede căbacalaureatul ar trebui înlocuit cu teste online care să testezeîntr-adevăr vocabularul elevilor și capacitatea de a construi sauînțelege un argument. „Și nu pe cea de a deveni un critic literarratat ca autorul acestor subiecte”, afirmă Alina MungiuPippidi.

Nicolae Manolescu:”Cerința era destul de clară”

Criticul literar Nicolae Manolescu spune că cel mai controversatsubiect de la bacalaureatul de anul acesta, cel în care li se cereaabsolvenților să scrie despre personajul dintr-un text dramaticaparținând lui I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu,era destul de limpede. „Cerința era destul de clară. De vreme ce sespunea în ea ‘text dramatic’, era clar că e vorba de genuldramatic. E o puturoșenie generală, nimeni nu mai citește, nimeninu mai citește teatru. Elevii care au scris greșit nu știauprobabil nicio piesă de teatru și atunci au scris ce au știut,gândindu-se că tot vor fi punctați”, spune Nicolae Manolescu.

Că subiectul era destul de clar e sigur și Dan Munteanu,profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ”MateiBasarab” din București. „Elevii nu sunt bine pregătiți. Subiectulnu are nicio vină. A fost bine formulat. În cazul în care nu s-afăcut alegerea potrivită, punctajul nu se va acorda”, a declaratel. Însă Carmen Catalan, profesor de limba și literatura română laLiceul ”George Călinescu” din București, spune că „Subiectulputea fi formulat puțin mai clar. Putea fi indicat numai numeleoperei sau al autorului. La olimpiadă, de exemplu, elevii au avutde ales între dramatic și epic”.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide