BACALAUREAT de ieri și azi. Ce REZULTATE au avut liceenii din clasa politică, de la Ion Iliescu la Traian Igaș

BACALAUREAT de ieri și azi. Ce REZULTATE au avut liceenii din clasa politică, de la Ion Iliescu la Traian Igaș
Vadim Tudor: "La română nu mă mai opream din scris. Am scris enorm. Ne-a căzut Eminescu". Ponta și Antonescu au luat 10 la română, dar nu mai știu ce le-a picat. Ministrul Igaș are BAC-ul proaspăt: l-a dat la 24 de ani

Fie că au teminat liceul cu ani buni în urmă, fie că au ieșit depe băncile școlii mai târziu, politicienilor le-a rămas în mintepunctajul obținut la examenul de maturitate, dar mai puținsubiectele. Fostul președinte Ion Iliescu și liderul PRM,europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, au oferit pentrugândul o rezolvarepersonală a unuia dintre subiectele probei de limba română de laBAC – o afirmație a lui Nichita Stănescu.

„La română am luat 10, nu mai țin minte ce subiect a fost. Lamatematică și la fizică am stat mai prost”, a declarat pentrugândul președintele PSDVictor Ponta. Nici liderul PNL Crin Antonescu nu stă mai bine lacapitolul memorie când vine vorba de subiecte, dar de un lucru estesigur: „Am luat 10”. Colegul său Varujan Vosganian, fost ministrual Finanțelor, știe exact ce i-a picat: „Arghezi și am luat 10”. Cuprecizarea „eu întotdeauna am avut note mari și am fostpremiant”.

Chiar dacă a dat BAC-ul la 24 de ani, ministrul de InterneTraian Igaș spune că nu i s-au părut grele subiectele la română,probă la care a obținut 8,50. „Am avut Scrisoarea a III-a. Nu mis-a părut greu”, a declarat el pentru gândul. Întrebat dacăîi plăcea Eminescu, Igaș a răspuns încurcat: „Asta mi-acăzut!”.

CITEȘTE ȘI: EVALUAREA NAȚIONALĂ 2011: S-au publicatrezultatele online în mai multe județe. LISTA SEACTUALIZEAZĂ

Ion Iliescu: „Temadominantă la istorie a fost semnificația anului 1821 și rolul luiTudor Vladimirescu”

Fostul președinte Ion Iliescu a fost șeful promoției din 1949,când a absolvit liceul Sfântul Sava din București, și își aminteștecă Bacalaureatul „era un proces complex, nu ca în ziua de azi”,probele fiind și scrise, și orale. „Nu era un examen unic la nivelnațional. Erau foarte puține licee, le știai pe degetele de lamână, iar la nivelul fiecăruia erau comisii de bacalaureatîmpărțite pe discipline și conduse de directorul liceuluirespectiv”, a declarat Ion Iliescu pentru gândul.

Fostul președinte nu mai ține minte ce subiecte i-au picat laproba de limba română, însă își amintește de cele de istorie și dematematică: „Tema dominantă la istorie a fost semnificația anului1821 și rolul lui Tudor Vladimirescu. La matematică, am avutelemente de analiză matematică”.

Vadim Tudor: „La românănu mă mai opream din scris. Am scris enorm. Ne-a căzutEminescu”

Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, președintele PRM, adeclarat pentru gândul că a luatBacalaureatul cu nota 9, iar la proba de limba română a luat nota10. El a absolvit liceul Sfântul Sava din București, în 1967.

„Țin minte că la română nu mă mai opream din scris. Am scrisenorm. Ne-a căzut Eminescu, dar eu am făcut o trecere prin Blaga,Arghezi, Bacovia, folosind citate ample pe care le știam pedinafară din biografia scrisă de George Călinescu – Viața lui MihaiEminescu”, își amintește Vadim Tudor.

Liderul PRM spune că a dat Bacalaureatul la șapte materii, darnu mai ține minte exact care dintre ele i-au tras nota în jos pânăla 9: „Eu, la matematică, fizică sau chimie, nu eram strălucit. Euumpleam caiete de versuri. Dar a fost un bacalaureat serios, cadovadă că generația mea știe carte, în timp ce generația de astăzi- cum o bate vântul”. Pe atunci, nota de la Bacalaureat se combinacu nota de admitere la facultate, iar pe baza mediei rezultate seintra la facultate. Vadim Tudor spune că a intrat primul laFacultatea de Filozofie – „o facultate grea, unde alții dădeau șide două-trei ori ca să intre”.

„Ar fi bine dacă programele școlare din toate guvernările arpune accent pe elementul esențial al identificării și promovăriiunor valori, și anume cultivarea personalității. Ia adu-ți tuaminte ce s-a întâmplat cu premianții din clasa ta? S-au pierdut pedrum, asta s-a întâmplat. Dar cei cu personalitate rezistă”, dăCorneliu Vadim Tudor soluția pentru o școală eficientă.

Berceanu: „La BAC nu maiștiu ce mi-a picat. La facultate mi-a picat o chestie împuțită,împărțirea numerelor complexe”

Mai interesat de examenul la facultate decât de cel debacalaureat s-a declarat fostul ministru PDL al TransporturilorRadu Berceanu, care spune că a terminat liceul „prin `72”, cu unexamen „parcă la 6 materii”. „Am luat peste nouă. Am luat niște 10și câțiva 9. Dar nu-mi stătea mintea la BAC, eu mă gândeam lafacultate (…) La BAC nu mai știu ce mi-a picat, dar mi-aducaminte perfect subiectul de la admiterea la facultate lamatematică. Mi-a picat o chestie împuțită, împărțirea numerelorcomplexe. Acum nu mai știu să o fac…”, și-a amintit Berceanu,pentru gândul. Fostul ministrunu s-a putut abține să nu adauge că în liceu era „bun” și olimpicla matematică, deși profilul era de educație fizică și chiar el aprimit „între a XI-a și a XII-a titlul de maestru al sportului”.”Nu numai că rezolvam probleme, eram și scriitor de probleme. Letrimiteam la Gazeta Matematică”, a spus fostul ministru alTransporturilor.

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2011: Baremul la proba scrisăde limba și literatura română

Văcăroiu: ”Pe timpulmeu era foarte complicat. Dădeam la 7 materii și nici nu puteai sădai BAC-ul la sport”

Șeful Curții de Conturi, fostul premier PSD Nicolae Văcăroiu,își aduce aminte nu subiectele, ci faptul că examenul debacalaureat era „complicat” și nici nu puteai să te salvezi cuproba de sport cum se întâmplă astăzi. „Pe timpul meu era foartecomplicat. Era altă formulă, dădeam la 7 materii și nici nu puteaisă dai BAC-ul la sport. Așa că trebuia să înveți. Am dat BAC-ul în’64, dar nu țin minte ce mi-a picat. Oricum am avut o medie foartemare”, a declarat Văcăroiu pentru gândul.

Voicu:”BAC-ul, o simplă formalitate”

Mai tânăr într-ale politicii decât Văcăroiu, liberalului MihaiVoicu i s-a părut examenul de finalizare a liceului „o simplăformalitate”. „Am dat BAC-ul în ’86, era ușor, o simplăformalitate. Greu era să intri la facultate”, a spus el. Colegulsău de partid, Relu Fenechiu, nu-și mai aduce aminte subiecteleînsă este „sigur că am luat o notă mare, că am învățat foartemult”. La fel de sigur de performanța sa este și senatorul PSDMiron Mitrea: „Nu-mi aduc aminte ce notă am luat, dar cu siguranțăa fost o notă mare”.

Cum ar fi abordatIliescu și Vadim Tudor eseul de astăzi, de la proba de limbaromână, pornind de la afirmația lui Nichita Stănescu – „A avea unideal înseamnă a avea o oglindă”

Fostul președinte Ion Iliescu filtrează spusele lui NichitaStănescu prin propria sa părere despre generația tânără: „Toțigândesc ceva, își proiectează mintal un viitor dezirabil. Fiecareare viziunea și gândirea sa despre propriul viitor, la asta cred căse referea Nichita Stănescu.

Corneliu Vadim Tudor, care se consideră „unul dintre cei maibuni prieteni ai lui Nichita Stănescu”, spune că poetul „se juca demulte ori cu asemenea fraze” și că avea o capacitate ieșită dincomun de a crea: „Într-o noapte, Nichita a dictat 47 de poezii.Unei proaste, nu contează cine”.

Corneliu Vadim Tudor spune că eseul care a picat astăzi laromână a lăsat mână liberă pentru o mulțime de interpetări. „Înteribilismul lui, Nichita crea expresii. Îmi spunea mie la o bere,la restaurantul Berlin: nu de CIA mă cutremur, ci de KGB-ul lui.Acum, fiecare poate glosa în funcție de bagajul lui intelectual.Idealul a fost cuvântul-cheie al generației lui. L-a pus înparalelism cu oglinda, te uiți la ideal ca într-o oglindă, pentrupropria ta imagine. Dar poate fi și o oglindă retrovizoare, pentrubagajul pe care îl ai din urmă”, a oferit Corneliu Vadim Tudorpropria lui interpretare a temei de eseu de astăzi, de la Bac.

„Nichita Stănescu era atât de idealist, încât nu avea casă, aveadoar o cameră prin Amzei, unde ne strângeam noi la el. Nu aveateniși, haine, pantofi. Pe o zăpadă în decembrie, mi-aduc aminte căa venit în biroul lui Eugen Barbu, la „Săptămâna”. M-am uitat lapicioarele lui și era în niște adidași sparți. Un autor de untalent imens și de o mare generozitate, el ți-ar fi dat și cămașade pe el. E bine că s-a dat Nichita Stănescu la Bacalaureat”, a maispus Vadim Tudor.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide