• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Baconschi despre ipoteza unui atac neinterceptat de scut: Nu există război fără pagube

Baconschi despre ipoteza unui atac neinterceptat de scut: Nu există război fără pagube
Teodor Baconschi declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, întrebat dacă în negocierile privind scutul s-a luat în calcul ipoteza în care interceptarea unui atac cu rachetă ar eșua, că "nu există război fără pagube", menționând că trebuie mizat pe funcția disuasivă și pe performanțele sistemului.

Teodor Baconschi declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX,întrebat dacă în negocierile privind scutul s-a luat în calculipoteza în care interceptarea unui atac cu rachetă ar eșua, că „nuexistă război fără pagube”, menționând că trebuie mizat pe funcțiadisuasivă și pe performanțele sistemului.

„Noi am încheiat negocierile la nivel tehnic, draft-ul acorduluieste convenit, trebuie asumat politic și apoi ratificat înParlament. Este un proces care durează astfel încâtoperaționalizarea bazei va avea loc începând cu 2015. Nu pot intraîn detalii legate de conținutul acordului. Este vorba de faptul căvom fi apărați de tehnologii foarte avansate. Este vorba de faptulcă distrugerea unor rachete, indiferent de încărcătură, se face peforță cinetică în spațiul extra-atmosferic, deci la foarte mareînălțime”, declară ministrul de Externe.

„Pe de altă parte, știm că toți posesorii de arme nucleare lefolosesc în primul rând pentru descurajare, pentru că altfel întimpul Războiului Rece sau după, dată fiind apariția atâtor punctede conflict și focare de război, am fi putut distruge întreagaplanetă de foarte multe ori până acum. Însă e clar că interceptoriiamplasați la Deveselu pot distruge și rachete balistice cu focoasenucleare”, mai spune el.

Întrebat dacă, în acest caz sistemul nu reprezintă, contrar a ceeace s-a spus până în prezent, un pericol pentru mediu și oameni,ministrul afirmă: „Pericolul cel mai mare ar fi să nu aveminterceptorii și să fim ținta unui astfel de atac”.

Pe de altă parte, întrebat dacă în înțelegerea cu americanii suntprevăzute despăgubiri sau măsuri pentru situația în care ar avealoc un atac cu rachetă pe care radarul nu l-ar semnaliza sau dacăar eșua interceptarea unei rachete, ministrul explică faptul că laDeveselu vor fi amplasate sisteme care și-au dovedit prin testefiabilitatea.

„Interceptarea se face după testarea acestui sistem. Nu este vorbadespre o garanție ipotetică. Niciun tip de armament ofensiv saudefensiv nu este instalat sau folosit decât după o lungă perioadăîn care și-a demonstrat prin teste fiabilitatea. Nu am expertizatehnică necesară pentru a estima marja de eroare posibilă în cazulunui atac dar e clar că fiind vorba despre o tehnologie de vârf, deultimă generație, vorbim de marje de eroare infime”, spuneel.

„Acești interceptori tereștri vor distruge orice rachetă balisticăpornită în direcția României. Radarele care vor fi instalate înalte țări aliate vor fi conectate cu sateliți și vor puteatransmite cu maximă viteză toate datele pentru ca racheta să-șiatingă ținta. Dar la război ca la război. Să nu ne dorim un război.Asta e tot ce putem face. Și putem în același timp să mizăm peputerea disuasivă a acestui sistem, deci pe faptul că atacatorulipotetic ezită înainte de a lansa un atac în condițiile în careștie că adversarul vizat este protejat de un astfel de sistemsofisticat”, adaugă ministrul, precizând totodată că „nu existărăzboi fără pagube”.

Interviul acordat de ministrul Teodor Baconschi agenției MEDIAFAXva fi difuzat vineri.

Miruna Badea, [email protected]

Inchide